Baia de Fier, o localitate așezată la poalele Munților Parâng, o localitate cu un trecut istoric ce datează încă din antichitate, o localitate care, până în 1994, s-a bucurat de exploatarea unicei mine de grafit din România. Pe lângă toate acestea, localizarea geografică a localității Baia de Fier pune la dispoziția elor care trec pe aici o varietate foarte mare de obiective turistice naturale, Peștera Muierilor, Cheile Galbenului, Șura Haiducilor, Peștera Urșilor, Peștera de la Șură sau Peștera de la Închisoare, toate acestea fiind localizate în imediata apropiere a localității.

Potențialul turistic imens este completat și de Cheile Oltețului, cele mai înguste chei din Europa, unde tumultosul și vijeliosul Olteț desparte două masive importante ale României, Parâng și Căpățânii. De altfel, pe partea cealaltă a Cheilor Oltețului, Peștera Polovragi și Mănăstirea Polovragi precum și Peștera lui Săbăreanu, Peștera Ascunsă sau Peștera cu trei intrări constituie obiective turistice cu acces foarte facil din Baia de Fier.

Pentru a explora toate aceste minuni pe care zona le pune la dispoziția turistului am ales ca punct de plecare o pensiune foarte aproape de centrul localității, dar retrasă de la drumul județean, Pensiunea Saranda.

Domnul Daniel Panduru, proprietarul pensiunii, un om dintr-o bucată, preocupat de turismul din zonă, a avut amabilitatea sa-mi facă un tur al proprietății, prilej cu care am apreciat mărimea spațiului disponibl, facilitățile oferite și curățenia din pensiune.

La intrarea pe proprietate, o parcare pe partea stângă asigură confortul și siguranța mașinilor celor care se cazează la Pensiunea Saranda. Imediat lângă parcare, o terasă acoperită dotată cu grătar, loc special amenajat pentru ceaun, plită și cuptor cu lemne, o chiuvetă și un spațiu pentru servit masa îți dau de înțeles că aici, la Pensiunea Saranda, îți poți găti singur preparatele pe care dorești să le servești.

Curtea pensiunii, frumos organizată și întreținută, pune la dispoziția turiștilor foișoare și leagăne între brazi, un teren de minifotbal, teren de volei, teren da badminton, o livadă cu pomi fructiferi, loc de joacă pentru copii și un spațiu verde care permite celor mici să zburde fără grijă, iar celor mari să se relaxeze știind că ai lor copii sunt în siguranță.

La interior, Pensiunea Saranda vă întâmpină cu un living imens, living unde puteți servi masa sau vă puteți relaxa jucând jocuri de societate sau pur și simplu puteți socializa.

Bucătăria pensiunii este exclusiv destinată utilizării de către turiști și cuprinde toate cele necasare pentru petrecerea unui sejur îndelungat.

Pentru cei care preferă interiorul, o sală special amenajată pune la dispoziție o masă pentru tenis de masă și o varietate foarte mare de jocuri de societate potrivite pentru petrecere timpului liber într-un mod cât se poate de lejer și de plăcut.

Camerele Pensiunii Saranda sunt caracterizate prin curățenie și spațiu, dar mi-a fost foarte ușor să remarc bunul gust și aerul proaspăt din fiecare cameră în parte, semn că gazda dumneavoastră vă va asigura toate condițiile necesare petrecerii unui sejur de neuitat.

Cromatica elementelor de decor din fiecare cameră este perfect echilibrată, creând astfel senzația de relaxare și confort.

Bineînțeles, fiecare cameră are baie proprie, iar accesul la internet se face printr-o conexiune wireless disponibilă pe toată suprafața prorietății.

Piesa de rezistență a Pensiunii Saranda o constituie o cameră tradițională, special amenajată în acest sens, unde puteți vedea cum se servea masa odinioară și care erau aspectele principale ale vieții celor din Baia de Fier.

Aici veți avea ocazia să fiți introduși în atmosfera vremurilor de demult prin prezența a numeroase obiecte vechi ce făceau parte din viața de zi cu zi a sătenilor, iar domnul Daniel va fi mai mult decât fericit să vă povestească istoria și utilitatea fiecărui obiect expus.
Pensiunea Saranda din Baia de Fier reprezintă locul ideal unde te poți refugia cu familia pentru a savura aerul curat de munte, liniștea și pentru a vizita obiectivele turistice din zonă.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru