Pentru mulți cunoscut ca important punct minier din antichitate, localitatea Baia de Fier, în prezent, se poate mândri cu mult mai mult de atât. Pe lângă faptul că Baia de Fier constituie un important punct de acces în Munții Parâng, se mai bucură și de un important potențial turistic datorită Cheilor Galbenului și a Peșterii Muierilor. De asemenea, apropierea față de Munții Căpățânii și Peștera Polovragi face ca această localitate să fie un punct de atracție important pentru vizitarea a numeroase obiective turistice din zonă. Printre acestea, Peștera Polovragi, Cheile Oltețului, Mănăstirea Polovragi sunt cele mai cunoscute, dar cu siguranță vă vor stârni interesul Peștera lui Săbăreanu, Șura Haiducilor, Peștera Urșilor sau Peștera de la Închisoare, locații unde s-au și filmat scene ale unui film ce va fi lansat în perioada imediat următoare.

Pensiunea Cocoșul de Munte, Baia de Fier, județul Gorj

Pentru a putea surprinde minunățiile acestui tărâm de basm, am ales o locație relativ aproape de centrul localității cu acces facil către oricare dintre obiectivele turistice enumerate mai sus, Pensiunea Cocoșul de Munte, situată chiar pe drumul județean care face legătura dintre Polovragi și Novaci.

Recepția Pensiunii Cocoșul de Munte, Baia de Fier, județul Gorj

Aici, la Pensiunea Cocoșul de Munte am avut deosebita plăcere să-l cunosc pe Ionuț Rădescu, proprietarul pensiunii, care m-a introdus în tainele prelucrării lemnului și a pasiunii pentru frumos, estetic și util.

Cameră la Pensiunea Cocoșul de Munte, Baia de Fier, județul Gorj

Așa am aflat că, practic, fiecare cameră a Pensiunii Cocoșul de Munte este unică, tablierul paturilor fiind prelucrat integral manual, de către Ionuț, din scânduri și elemente de construcție vechi, în principal provenind de la șoprul mătușii sale.

Cameră la Pensiunea Cocoșul de Munte, Baia de Fier, județul Gorj

Astfel, aici, la Pensiunea Cocoșul de Munte din Baia de Fier, aveți ocazia să vă delectați cu adevărate obiecte de artă finisate și aranjate în așa fel încât ochiul să se bucure, iar dumneavoastră să aveți parte de un confort extraordinar și un sejur de poveste.

Cameră la Pensiunea Cocoșul de Munte, Baia de Fier, județul Gorj

Galeriile din lemn vechi de mai bine de 100 de ani, decorațiunile tablierelor de pat, paturile și noptierele din lemn vechi sunt asortate perfect cu paleta de culori aleasă pentru fiecare cameră.

Cameră la Pensiunea Cocoșul de Munte, Baia de Fier, județul Gorj

Camerele sunt mari, aerisite, iar așternuturile albe, imaculate măresc senzația de confort și relaxare.

Cameră la Pensiunea Cocoșul de Munte, Baia de Fier, județul Gorj

Pensiunea Cocoșul de Munte pune la dispoziția turiștilor o bucătărie complet utilată, dar, la cerere și numai pentru grupuri, se poate pregăti mâncare tradițională cu specific local.

Sală pentru servit masa la Pensiunea Cocoșul de Munte, Baia de Fier, județul Gorj

Spațiul de care dispune Pensiunea Cocoșul de Munte este foarte vast, astfel fiind asigurată intimitatea fiecărei famlii care se cazează aici. Terasa exterioară se regăsește în spatele pensiunii, sub o boltă de viță de vie, alături de un ciubăr care constituie deliciul celor cazați aici.

Curtea Pensiunii Cocoșul de Munte, Baia de Fier, județul Gorj

Salonul pentru servit masa se regăsește la parterul pensiunii și este decorat cu piatră naturală și lemn, aceste elemente accentuând senzația de confort, relaxare și căldură.

Sală pentru servit masa la Pensiunea Cocoșul de Munte, Baia de Fier, județul Gorj

Printre facilitățile oferite de Pensiunea Cocoșul de Munte este evident că nu lipsește accesul la internet prin conexiune wireless. Pentru doritori, se pot organiza ture de off-road, de preferință pe weekend, și ghidaj în zonă la principalele obiective turistice din apropiere.

Un obiect vechi ce prinde o formă și o viață nouă

Din punctul meu de vedere, Pensiunea Cocoșul de Munte reprezintă îmbinarea perfectă dintre modern și tradițional, un model de urmat în ceea ce privește ospitalitatea și o locație perfectă unde îți poți încărca bateriile și, de ce nu, locul unde piatra și lemnul fredonează lin un cântec armonios.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru