Baia de Fier, localitate cunoscută încă din perioada romană pentru exploatările de minereu de fier și modul în care acesta era spălat, prin devierea râurilor în niște gropi imense unde minereul extras era spălat și apoi prelucrat, are, și în ziua de astăzi, de oferit foarte multe. Pe lângă peisajele de un pitoresc neasemuit create de Cheile Galbenului și masivele calcaroase în care se regăsesc nenumărate peșteri și grote, Baia de Fier surprinde mai mult decât plăcut și prin ospitalitatea și naturalețea gazdelor. De această ospitalitate m-am bucurat timp de trei zile la Pensiunea Casa Domniței.

Pensiunea Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

La câteva zeci de metri de drumul județean care face legătura între Polovragi și Novaci, un drum care urcă spre munți duce către Pensiunea Casa Domniței.

Pensiunea Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

Pe partea dreaptă este imposibil să nu remarci clădirea cochetă cu două etaje, gardul din fier forjat și curtea frumos îngrijită a pensiunii. Am fost întâmpinat chiar de proprietarul pensiunii, domnul Marcel, un om dintr-o bucată, zâmbitor, ospitalier, care m-a dus imediat la un tur de pensiune și împrejurimi.

Curtea Pensiunii Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

Curtea Pensiunii Casa Domniței surprinde prin spațiu, multitudinea florilor și facilitățile oferite. Leagăne, balansoare, o piscină în plin soare cu apă filtrată, în mijlocul curții, un spațiu pentru grătar la umbra unui nuc, retras față de intrarea în pensiune și o grădină imensă de unde oaspeții se pot înfrupta cu fructe, mure și zmeură.

Curtea Pensiunii Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

La interior, o terasă acoperită cu loc pentru servit masa și un spațiu pentru grătar constituit din tradiționalul grătar, loc pentru ceaun, plită și cuptor pentru pâine așteaptă să fie folosite de turiști.

Terasa Pensiunii Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

Acest spațiu interior pentru grătar și servit masa este ideal pentru zilele mai puțin călduroase sau pentru zilele ploioase când vremea nu permite relaxarea în curte.

Terasa Pensiunii Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

Tot aici veți găsi un bar și o masă pentru biliard precum și o multitudine de jocuri de societate care vă vor face șederea cât se poate de plăcută și relaxantă.

Terasa Pensiunii Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

Pensiunea Casa Domniței pune la dispoziția oaspeților camere spațioase, curate, toate cu baie proprie și vedere către peisajele minunate oferite de Masivele Parâng și Căpățânii.

Cameră la Pensiunea Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

Camerele au mobilier modern care asigură tot necesarul unei șederi comode pe toată perioada sejurului.

Cameră la Pensiunea Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

Una dintre facilitățile oferite de Pensiunea Casa Domniței care atrage mulți turiști este piscina din curtea pensiunii. Atunci când soarele torid încălzește mai tare, piscina cu siguranță devine o oază de răcorire bine-venită.

Piscina Pensiunii Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

Pentru iubitorii de drumeții Peștera Muierilor se află la doar câțiva kilometri, până aici putând admira și frumusețea și grandoarea Cheilor Galbenului. La doar câțiva kilometri de Pensiunea Casa Domniței se pot vizita Cheile Oltețului, Peștera Polovragi, Mănăstirea Polovragi sau Peștera lui Săbăreanu, toate acestea fiind localizate într-un areal foarte mic.

Curtea Pensiunii Casa Domniței, Baia de Fier, județul Gorj

Pentru pasionații de munte, Șura Haiducilor, Peștera de la Șură, Peștera Urșilor sau Peștera de la Închisoare sunt obiective turistice pe care este recomandat să le parcurgeți cu ajutorul unui ghid local. Informații despre ghidaj puteți obține de la recepția Pensiunii Casa Domniței.

Deși situată în mijlocul naturii, Pensiunea Casa Domniței oferă acces la internet prin intermediul unei conexiuni wirelesss.

Ca o concluzie, Pensiunea Casa Domniței reprezintă o locație unde poți savura liniștea, curățenia, ospitalitatea și frumusețea locului, domnul Marcel, proprietarul pensiunii, fiind o persoană foarte comunicativă, permanent orientată către nevoile și solicitările celor care îi calcă pragul.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru