Vârfurile dezgolite sau zonele de la înălțime, fără pomi, sunt cunoscute în tradiția populară ca nedei. Practic, nedeile constituie locurile unde negustori și producători se întâlnesc pentru a face schimb de bunuri. De regulă, aceste întâlniri sunt strâns legate de sărbătorile religioase și  sunt precedate de diverse activități cu specific folcloric unde negustorii fac schimb nu doar de mărfuri ci și de opinii și experiență.

O astfel de festivitate, poate cea mai veche de la noi din țară, se ține la Polovragi, de Sfântul Ilie și datează încă din secolul XVII. În acele vremuri, Nedeia de Sfântul Ilie de la Polovragi, avea ca scop schimbul de mărfuri și experiență între ciobani, din zonele de astăzi ale Sibiului, Vâlcii și Gorjului.

Pe lângă această întâlnire, bâlciul era atracția principală pentru că, aici puteau face schimburi sau cumpăra tot felul de obiecte gospodărești, hamuri, frânghii, caiele, șei și orice alte obiecte necesare pe tot parcursul anului și nu numai.

În acest an, Nedeia de Sfântul Ilie de la Polovragi a încheiat Luna Culturii Polovrăgene care a început cu deja tradiționala Tabără de Sculptură de la Polovragi, între 1 și 10 iulie, apoi a continuat cu Festivalul Național de Folclor Pastoral “Cheile Oltețului”, festival ajuns la ediția a treia și s-a sfârșit cu celebra Nedeie de la Polovragi, astăzi 20 iulie, ziua în care se prăznuiește Sfântul Ilie.

Nedeia de la Polovragi, ca în fiecare an, a avut ca organizatori Primăria Polovragi, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Consiliul Județean Gorj.

Binecuvântarea festivității a fost dată de reprezentanți ai Parohiei Polovragi, apoi a urmat tradiționala paradă de cai care a deschis drumul ansamblurilor folclorice prezente la eveniment.

Deși organizată din scurt, Nedeia de Sfântul Ilie de la Polovragi s-a putut mândri cu participarea Ansamblului Folcloric “Cheile Oltețului” din Polovragi, Ansamblul Folcloric “Miorița” din Vaideeni, județul Vâlcea, Ansamblul Folcloric “Liviu Dafinescu” din Baia de Fier județul Gorj, Ansamblul Folcloric “Dor” din Băbeni județul Vâlcea,

Ansamblul Folcloric “Flori de Joc” din Țânțăreni, județul Gorj, Grupul vocal “Nedeia” din Novaci județul Gorj, Grupul de Fluierasi ;i „itera;i din Gale;u, comuna Brăduleț județul Argeș, Ansamblul Folcloric „Ciob[na;ul” din Corbi județul Argeș și Ansamblul Folcloric „Veselie” din Vidin, Bulgaria.

Cântecele, jocul și voia bună au fost etalate de fiecare ansamblu folcloric în parte, iar veselia a fost purtată de acești maeștrii ai tradiției populare până la scena din Vatra Satului unde a continuat festivitatea.

Pentru mine, fiind prezent la aceste festivități, Nedeia de Sfântul Ilie din Polovragi a fost un prilej de a admira frumusețea și sobrietatea costumului popular polovrăgean, a fost o ocazie de a contempla măiestria și arta populară dar și implicarea coordonatorilor și susținătorilor pentru conservaea tradiției românești.

Un merit deosebit este atribuit în acest sens Primăriei Polovragi, Andreei David de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și domnului Narcis Orzan, directorul Căminului Cultural din Polovragi.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru