Baia de Fier, localitate cunoscută încă din antichitate pentru extracția și spălarea minereului de fier în gropi uriașe, iar apoi, pentru singura mină de grafit din țară care a fost închisă în anul 1994. Pe lângă aceste aspecte economice și industriale, Baia de Fier se remarcă prin varietatea și multitudinea obiectivelor turistice prezente în imediata apropiere. Pe lângă cunoscutul ansamblu carstic, Peștera Muierilor, Baia de Fier se poate mândri cu faimoasele Chei ale Galbenului și multitudinea de peșteri prezente în acest versant al Munților Parâng.

Complexul Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

Aici, la Baia de Fier, într-o zonă de un pitoresc desăvârșit, am găsit un loc în perfectă armonie cu mediul înconjurător, un loc unde căldura și ospitalitatea gazdei completează perfect peisajul Munților Parâng, Complexul Agroturistic Livada de Nuci.

Complexul Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

O întindere vastă de iarbă verde flancată de nuci, tradafiri de dulceață ce emană un miros dulce, apetisant, crini imperiali și lavandă, clădirile din lemn și liniștea de aici sunt doar câteva din imaginile ce pot fi create din cuvinte.

Complexul Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

Adevărul este că, oricât ai fi de talentat și inspirat, descrierea acestui loc pitoresc nu poate fi decât parțială, realitatea fiind copleșitoare dacă vei comtempla peisajul de la fața locului. Complexul Agroturistic Livada de Nuci este așezat pe marginea unui pârâu cu o vastă deschidere către peisajul montan din zonă.

Complexul Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

Căsuțele din lemn cu un singur nivel, se închiriază integral, și au câte două camere, una cu pat matrimonial și una cu două paturi, un living cu bucătărie open space, loc pentru servit masa și o terasă proprie, lucru ce face ca interacțiunea cu ceilalți turiști să fie limitată, astfel asigurându-se intimitatea necesară petrecerii unui sejur de vis.

Cameră de la Complexul Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

La interior, vilele sunt decorate în stil tradițional, iar lemnul este cel care asigură atmosfera de intimitate și căldură naturală.

Cameră de la Complexul Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

Prezența copiilor este dorită aici, la Complexul Agroturistic Livada de Nuci, așa că, locul lor de joacă se desfășoară pe o suprafață impresionantă și cuprinde nenumărate accesorii: căsuța suspendată, leagănele și balansoarele sunt atracția principală.

Cameră de la Complexul Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

Pentru pasionații de sport, un teren multifuncțional face deliciul celor care doresc să se relaxeze activ într-un loc unde liniștea și aerul curat sunt definitorii.

Interior vilă la Complexul Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

Prin amabilitatea gazdei puteți degusta dulcețuri de casă și siropuri cu un gust absolut extraordinar. Eu am avut ocazia să degust un sirop de trandafiri, care, recunosc, m-a dat gata. Este o senzație absolut extraordinară să poți degusta un sirop de trandafiri și, în același timp, să te poți plimba printre florile din care a fost creată licoarea din pahar.

Loc de joacă la Complexul Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

Complexul Agroturistic Livada de Nuci este locul ideal unde te poți bucura de liniște, aer curat, ospitalitate și o curățenie de excepție. Un sejur petrecut aici, departe de civilizație dar cu acces la tot ce înseamnă tehnologie, echivalează cu o reîncărcare totală a bateriilor proprii.

Teren sport la Complexul Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

Baia de Fier prezintă și alte puncte de interes turistic. Astfel, de un interes major este Șura Haiducilor, un ansamblu carstic cu nenumărate legende în spate care se ridică peste Peștera de la Șură, în imediata apropiere a Peșterii de la Închisoare, Peșterii Urșilor și Peșterii cu Salitru.

Curtea Complexului Agroturistic Livada de Nuci, Baia de Fier, județul Gorj

La foarte mică distanță de Baia de Fier, doar câțiva kilometri, pasionații de natură și drumeție pot admira Cheile Oltețului, Mănăstirea Polovragi și Peștera Polovragi. Așadar, Baia de Fier constituie o zonă absolut extraordinară cu un potențial turistic uriaș.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru