Continuitatea și păstrarea tradițiilor în Polovragi sunt preocupări care dovedesc dragostea pentru rădăcinile acestui pământ și legăturile strânse cu trecutul Olteniei de sub Munte.
Astăzi, 1 iulie, am participat la deschiderea oficială a celei de a IV-a ediții a Taberei de sculptură în lemn de la Polovragi, având tema „Vatra dacică„.

Gorjul, pământul care l-a născut pe Brâncuși, are rădăcini adânci în trecut, dovezi ale traiului dacilor fiind descoperite, aici, în Polovragi. Poate, și din acest motiv, Polovragiul are o aură unică, deosebit de strălucitoare, considerat fiind locul în care Zamolxe, zeul dacilor, își avea sălaș.

Astfel încât, atestări documentare vorbesc despre așezări dacice de refugiu și apărare, pe Piatra Polovragiului dar și despre o așezare civilă aflată la baza muntelui.

Prima ediție a Taberei de sculptură în lemn de la Polovragi a fost în anul 2018, ediția din acest an este susținută de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Primăria și Consiliul Local Polovragi.

Această ediție se va termina pe data de 10 iulie, când sculpturile create de participanți vor fi premiate și instalate în tabără, în spațiul special amenajat pe platoul din fața Mănăstirii Polovragi.
Participanții sunt meșteri populari, cioplitori în lemn și sculptori în lemn cu drujba, sunt artiști recunoscuți pentru autenticitatea operelor realizate.

Artiștii care participă la această ediție sunt:
- Gheorghe Bostănică, sculptor în lemn cu drujba, născut în Jariștea, județul Vrancea,
- Ștefan Bogdan Strâmtu, sculptor, pictor și restaurator, născut în Târgu Jiu, județul Gorj,
- Ștefan Bara, sculptor, născut în Fildu de Sus, județul Sălaj,

- Nicolae Rotaru, sculptor, născut în Crasna, județul Gorj,
- Adrian Ion Voican, sculptor în lemn cu drujba, născut în Măldărești, județul Vâlcea,
- Radu Florin Lazăr, cioplitor în lemn, născut în Dobrești, județul Bihor.

Așteptăm cu nerăbdare finalizarea operelor artiștilor implicați în crearea unei conexiuni veșnice și mai trainice cu rădăcinile noastre dacice, și, să nu uităm că
O sculptură nu se sfârşeşte niciodată în postamentul său, ci se continuă în cer, în piedestal şi în pământ.
Constantin Brâncuși
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru