Zamolxe, divinitatea dacilor! Așa ar putea începe orice este legat de Polovragi, dar implicațiile sunt cu mult mai profunde. Faimoasa Peșteră Polovragi, locul unde se află tronul lui Zamolxe, dar și ruinele îngropate ale cetății dacice te duc cu gândul către vremurile de mult timp apuse, către legende și mituri.

Realitatea, însă, a devenit mai mult decât palpabilă. În Poiana Mănăstirii, lângă Mănăstirea Polovragi, la intrarea în Cheile Oltețului, mărturie a simbolurilor dacice stau sculpturile impecabile realizate de-a lungul timpului de adevărați maeștri în sculptura lemnului.

În perioada 4 – 9 iulie vor fi prezenți aici în Polovragi, un altfel de artiști. Vor fi prezenți artiști în devenire, cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani, artiști și aventurieri, deopotrivă, care au dorit să aprofundeze tainele sculpturii și ale istoriei.
Descoperirea acestor mici talente în devenire aparține exclusiv coordonatorului și organizatorului taberei, Lavinia Mateescu, care prin experiența acumulată de-a lungul anilor, a reușit să se întoarcă, dăruind cu pasiune din timpul și viața ei, către rădăcini, tradiție și echilibru.

Pasionată de natură, tradiție și meșteșuguri, ghid turistic național, cu o diplomă de master în artă teatrală și actorie, cu o experiență vastă în Școala Waldorf, Lavinia Mateescu a reușit să insufle și celor mici atracția către natură, obiceiuri și tot ceea ce este original. Dovadă a acestui fapt stau cei 7 ani de reușite incontestabile în organizarea taberelor de copii cu tematică tradițională și meșteșugărească.

Tabăra pentru copii “Pe urmele dacilor” din Polovragi constituie o continuare a proiectului “Tărâmului de poveste” creat și susținut de-a lungul anilor de Lavinia și se va desfășura în perioada 4 – 9 iulie 2021. În această perioadă, cei mai mici dintre artiști vor avea ocazia să sculpteze în lemn alături de artiști consacrați, să deguste produsele tradiționale locale și să aprofundeze cultura dacică și să asiste la prezentări ale unor meșteșuguri la mare căutare în vremuri de mult apuse, respectiv fierăria și împletitul coșurilor din nuiele de alun.

Din dragoste pentru natură, tradiție și meșteșuguri, cu ajutorul Laviniei, poate, există o șansă ca tehnologia să fie lăsată deoparte, măcar pentru câteva zile, iar ce mici să guste din ceea ce înseamnă adevărata tradiție și istorie a plaiurilor Olteniei de sub munte.

Desfășurarea și longevitatea Tabărei pentru copii “Pe urmele dacilor” din Polovragi se datorează Centrului Județean de Promovare și Conservare a Culturii Tradiiționale Gorj la inițiativa managerului, domnul Ion Cepoi, în parteneriat cu Primăria Polovragi și alți parteneri din administrația publică locală și județeană.
Linkul taberei este aici.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru și Lavinia Mateescu