Cunoscută încă din antichitate, comuna Baia de Fier reprezintă un important punct de atracție turistică, atât din punct de vedere al istoriei locului cât și din punct de vedere al așezării geografice și al reliefului. Denimirea comunei vine de la exploatarea primitivă a minereului de fier, care era pus în niște gropi imense și apoi spălat prin devierea apelor către aceste gropi. De asemenea, la Baia de Fier există și unica mină de grafit din țară, închisă din anul 1994.

Pensiunea Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

Baia de Fier atrage prin așezarea sa geografică, pe Valea Galbenului, fiind străjuită la est de faimoasele Chei ale Oltețului. Din punct de vedere turistic, cel mai cunoscut obiectiv este Peștera Muierilor, cu intrare din Cheile Galbenului, dar de o foarte mare importanță sunt ansamblurile carstice de la Șura Haiducilor sau Peștera Iedului. O importanță deosebită o au și cetățile dacice, rămășițe ale drumului roman de la poalele Parângului care ajungea până la Castrul Zidit de la Târgu Jiu.

Pensiunea Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

Chiar la intrarea în Cheile Galbenului, la foarte mică distanță de Peștera Muierilor, am găsit faimoasa ospitalitate a Olteniei de sub Munte, la Pensiunea Tobo. O locație de de excepție unde ai parte de un peisaj extraordinar, de aerul curat și puternic ozonat al muntelui și, bineînțeles, de preparate gastronomice tradiționale locale.

Foișoarele din curte Pensiunii Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

Pensiunea Tobo, prin facilitățile pe care le oferă asigură un sejur ideal pentru orice fel de categorie de turiști.

Foișoarele din curte Pensiunii Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

Indiferent dacă sunteți în tranzit sau alegeți să petreceți un sejur mai lung aici, vă veți bucura de o terasă la exterior, o cafenea cu ieșire către terasă, un salon pentru servit micul dejun și foișoare acoperite, cu vedere către Cheile Galbenului.

Terasa Pensiunii Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

Camerele Pensiunii Tobo, prin organizarea lor, spațiu și prin decorațiunile de la interior și culorile folosite aduc un plus de confort tuturor celor care aleg să petreacă aici cel puțin o noapte.

Cameră de la Pensiunea Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

Curățenia, așternuturile albe, imaculate și mirosul de proaspăt din interior sunt doar câteva din atributele care recomandă Pensiunea Tobo.

Cameră de la Pensiunea Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

La recepție, este imposibil să nu remarci livingul imens, cu șemineu, și biblioteca plină de cărți care face deliciul celor care doresc să se relaxeze în compania unei cărți bune, pe scurt, paradisul pasionaților de literatură.

Livingul Pensiunii Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

Atmosfera creată de decorul livingului este de completă relaxare, căldura spațiului fiind o invitație și răspunsul la dorința  turiștilor de a se deconecta de tumultul orașelor.

Recepția și livingul Pensiunii Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

Nici cei mici nu au fost uitați, astfel că, în curtea interioară a pensiunii, o trambulină și un loc de joacă pentru copii asigură distracția și voia bună a prichindeilor. Spațiul disponibil al Pensiunii Tobo face ca această locație să fie perfectă pentru organizarea evenimentelor de dimensiuni mici și medii.

Restaurantul Pensiunii Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

Bucătăria restaurantului Pensiunii Tobo are specific tradițional local, tocana de berbecuț, tocanul de oaie, bulzul ciobănesc sau balmoșul fiind doar câteva din preparatele reprezentative pe care le poți servi aici.

Barul restaurantului Pensiunii Tobo, Baia de Fier, județul Gorj

Pentru pasionații de drumeții, Crucea lui Ursache, Peștera Polovragi și Cheile Oltețului sunt doar câteva din obiectivele care nu trebuie ratate. De asemenea, formațiunile carstice din această zonă constituie un unicat, dar, pentru siguranța dumneavoastră, vizitarea acestora este recomandabil a fi făcută cu ajutorul ghizilor locali.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru