Iată că a venit și vremea la care renumita Stâna Ștefanu a soților Mărioara și Dede Babu să renască precum pasărea Phoenix din propria-i cenușă. Din nefericire, Stâna Ștefanu, anul trecut, spre sfârșitul lunii noiembrie, a ars complet. Tenace și energică, așa cum o cunoaștem, băcița Mărioara Babu a făcut tot ce este omenește posibil și, cu ajutorul lui Dumnezeu, a reușit să reclădească acest minunat obiectiv turistic și pastoral cunoscut atât în țară cât și peste hotare.

Îmi aduc aminte de prima vizită pe care am făcut-o aici, la începutul lunii iunie, în 2016, locul era plin de autocare oprite și un frig și vânt de îți tăia respirația, dar căldura cu care am fost primit și ceaunele în care fierbea celebrul tocan de oaie parcă tăiau din vitregiile vremii.

De-a lungul timpului, datorită implicării trup și suflet a băciței Mărioara Babu, tocanul de oaie a primit, în 2019, atestatul de produs tradițional local din partea Ministerului Agriculturii.

Pentru cei care încă nu știu, Stâna Ștefanu se găsește pe Transalpina, la jumătatea distanței dintre Obârșia Lotrului și Pasul Urdele, foarte aproape de granița județelor Gorj, Vâlcea și Hunedoara.

Indiferent din care parte vii, fie că ajungi dinspre Novaci sau dinspre Obârșia Lotrului, este imposibil să nu remarci măreția Parângului și a Munților Latoriței cu vârfurile Urdele, Iezer și Ștefanu, ultimul fiind și vârful sub care Mărioara și Dede Babu își așteaptă oaspeții. Deși trecut bine de jumătatea lui iunie a fost imposibil să nu remarc peticele de zăpadă și frigul demn de luna aprilie.

După câteva săptămâni bune de muncă asiduă, Stâna Ștefanu și-a redeschis porțile pe 20 iunie, la ora 12:00, în ziua marii sărbători creștine, de Rusalii.

Deschiderea oficială a fost făcută în prezența autorităților locale, a asociațiilor care au înmânat premii pentru longevitatea și implicarea Mărioarei Babu în activitățile de promovare a zonei și a tradițiilor locale.

Antrenul evenimentului a fost asigurat de celebrii Fluierași din Polovragi, Robert Târnăveanu, Iliuță de la Jina și a altor ansambluri folclorice din Oltenia de sub Munte. Portul popular al ungurenilor a fost o altă vedetă a evenimentului.

Reconstruită total, Stâna Ștefanu are o sală de interior pentru servit masa, un foișor acoperit, un muzeu al obiectelor tradiționale. Celebrele șube ciobănești pe care le poți încerca stau la dispoziția doritorilor. Vorba aceea: Câte locuri sunt în țara asta unde poți purta șube și face niște super fotografii?

Tocanul de oaie și de vițel, brânza de oaie, celebrul bulz ciobănesc și ospitalitatea proverbială a familiei Babu și a Stânei Ștefanu au rămas aceleași „ingrediente” care au atras și vor atrage în continuare mii de turiști.

Pentru mine a fost prilej de mare bucurie să revăd pe băcița Mărioara Babu și să retrăiesc momentele minunate petrecute la Stâna Ștefanu.
Vă invit și pe voi, să vă bucurați de ospitalitatea Stânei Ștefanu, de peisajele absolut extraordinare și de zâmbetul cald și deschis al băciței Mărioara Babu.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru