Puțini știu sau au auzit de arhimandrit Corneliu Săbăreanu, dar pentru polovrăgeni și pentru Mănăstirea Polovragi, a fost și este un simbol al credinței și un exemplu de urmat.

Corneliu Săbăreanu s-a născut în anul 1840, într-o familie înstărită, în actualul județ Ilfov. La vârsta de 27 de ani a îmbrățișat calea monahală și a luat drumul muntelui Athos, unde a fost tuns în cea de-a patra și cea mai mare schimă călugărească. După ce s-a întors în țară a peregrinat pe la diverse mănăstiri printre care și Tismana, apoi, drumul l-a dus către Mănăstirea Polovragi.

La acel moment, Mănăstirea Polovragi era într-un avansat stadiu de degradare, iar arhimandrit Corneliu Săbăreanu, impresionat fiind de cum curgea apa prin tavanul spart direct pe masa din altar, a donat ultima parte din avere către acest lăcaș de cult și curățire sufletească.

Se stabilește la Polovragi și își întemeiază asezământul monahal devenind duhovnicul satului. Arhimandrit Corneliu Săbăreanu mai era cunoscut și pentru că a fost duhovnicul Reginei Maria. În anul 1909, renunță de bună voie la stăreție și se dedică total vieții de pustnic și se retrage în peștera din Cheile Oltețului, peșteră care astăzi îi poartă numele.

Timp de 17 ani a trăit în inima muntelui, iar la 26 iulie 1926 își dă sufletul în mâinile domnului în aceeași peșteră în care legenda spune că și-a săpat mormântul de unul singur. Osemintele sale au fost înmormântate în cimitirul mănăstirii în anul 1957.

Întru amintirea și recunoștința celui ce a fost Arhimandrit Corneliu Săbăreanu, azi, 19 iunie 2021, s-a ridicat o troiță donată de Irina și Liviu Trosca, în numele întregii comunități din Polovragi, chiar la intrarea în peștera ce i-a fost casă și mormânt deopotrivă. Troița a fost realizată de artistul vizual Ștefan Bogdan Strâmtu, membru UAP.

Procesiunea a plecat la ora 12 din Poiana Mănăstirii în așa numitul Drum al Crucii și a fost însoțită de preoții parohiilor Polovragi și Racovița, de soborul monohal al Mănăstirii Polovragi, de preoți ai parohiilor învecinate și, bineînțeles, de reprezentanți ai primăriei Polovragi.

Cu mic, cu mare, în straie ungurenești, locuitori ai Polovragiului au plecat pe Drumul Crucii, cu pioșenie, și au asistat la instalarea troiței de la gura peșterii.

Procesiunea s-a încheiat la Căminul Cultural, unde s-a ținut un parastas pentru amintirea celui ce a fost Arhimandrit Corneliu Săbăreanu, parastas la care bucatele servite au culminat cu tradiționalul tocan de oaie, nelipsit de pe masa oricărui polovrăgean, preparat specific în Oltenia de sub Munte.
Procesiunea la care am asistat este o nouă dovadă a faptului că Polovragiul își onorează trecutul și că viața pioasă închinată Domnului, a celui ce a fost Arhimandrit Corneliu Săbăreanu este cinstită așa cum se cuvine.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru
Doamne ce frumos este…ce frumosi sunt acesti romani aflati in muntii tarii…cat de dor imi este de Romania mea ortodoxa, simpla, primitoare, smerita.
Scriu din Anglia si nu am mai fost acasa de 2 ani, scriu cu lacrimi in ochii. Doamne ajuta tuturor romanilor patrioti