Chardonnay este unul dintre cele mai faimoase și plantate soiuri de struguri pentru vin alb din lume. Cele mai expresive varietăți de Chardonnay sunt produse în Burgundia și California, dar soiul a fost pus în valoare și de producători din Italia, Australia, Noua Zeelandă și anumite părți din Africa de Sud. Astfel, aromele unui Chardonnay sunt greu de descris și diferă de la o podgorie la alta.

Strugurele de Chardonnay are boaba verde, mare și robustă. Vinul rezultat are o culoare gălbui-untoasă, de opacitate ridicată. Gustul este în funcție de podgoria în care se produce vinul. Chardonnay e un vin cu gust variabil, influențat de regiunea de origine. Temperatura, tipul de sol, alegerea legată de maturare sunt elemente care au un impact major asupra buchetului general și al gustului. Deci, de la un Chardonnay trebuie să te aștepți la puternice arome florale.

Vinurile Chardonnay sunt foarte complexe, datorită metodei de producere. Astfel, specialiștii spun că fermentația malolactică aduce arome untoase și/sau maturarea contribuie cu note de vanilie, fum dar și indicii de condimente precum cuișoare sau scorțișoară.

În cele ce urmează, am selectat cele mai importante aspecte legate de lumea vinurilor Chardonnay și vom încerca să le înțelegem mai bine.

Despre Chardonnay și puțină istorie

Au existat dezbateri lungi în legătură cu originile Chardonnay-ului. Mulți au făcut o conexiune genetică cu Pinot Noir-ul, datorită originilor din Burgundia, în vreme ce alții insistau că acest soi provine din Orientul Mijlociu, fiind adus în Europa de primii cruciați. Știința modernă a făcut lumină și a dezvăluit faptul că legătura cu Pinot Noir-ul e reală. Din punct de vedere genetic, Chardonnay este legat de Pinot Noir și de strugurii din soiul Heunisch. Despre soiul Heunisch se crede că a fost adus în Franța din Croația, după care a fost încrucișat cu Pinot Noir.

Chardonnay este un soi extrem de popular printre producătorii de vinuri. Astfel, producția de Chardonnay a luat avânt în anii ’90, acest vin devenind o băutură sofisticată pentru personaje de film, precum Bridget Jones, influențând astfel generații de femei tinere, din mediul urban. Ca rezultat, podgoriile au cunoscut un boom al producției de Chardonnay. După care, lucrurile s-au mai liniștit, dar Chardonnay-ul a devenit un vin „global”, fiind al șaselea cel mai cultivat soi de struguri și acoperind o suprafață de circa 200.000 de hectare.

În urmă cu câțiva ani, experții detectaseră 36 de varietăți de Chardonnay în întreaga lume, „clone” menite să optimizeze gustul soiului. Au apărut inclusiv varietăți de Chardonnay roze, iar în America se lucrează la o varietate de Chardonnay modificată genetic.

Aromele unui Chardonnay

Deoarece Chardonnay-ul poate crește peste tot aromele sale pot fi incredibil de variate, făcând un pic confuză alegerea unui vin cu o aromă consistentă. Practic, atunci când alegi un Chardonnay pornești într-o aventură. Te poți aștepta la o gamă de arome, de la aspru la untos, dar întotdeauna cu puternice note fructate. Așteaptă-te la orice, de la coajă de lămâie la ananas pregnant, și tot ceea ce ar putea fi între ele.

Ca o regulă, însă, să ne așteaptăm ca aroma vinului să fie reprezentativă pentru condițiile în care au crescut strugurii. Astfel, Chardonnay-urile din regiuni mai reci vor păstra aciditatea strugurelui, conducând către arome citrice, un amestec cu măr și esențe florale. Solurile din aceste regiuni pot da și o ușoară aromă cretoasă. Aceste Chardonnay-uri sunt mai întodeauna mai aspre, mai dure.

În schimb, Chardonnay-urile din zonele mai călduroase au tendința să fie ceva mai dulci și să reflecte o aromă de fructe tropicale. Gândește-te la ananas, mango și guava când alegi aceste vinuri. În general sunt corpolente și au o aromă untoasă, puternică.

Cum servești un Chardonnay

Ca toate vinurile albe, Chardonnay se servește rece. Dacă este prea cald, alcoolul se simte prea tare și aromele aproape dispar. Cea mai bună temperatură de servire este de 10-12 grade Celsius, care poate fi obținută ținând sticla la frigider vreme de două ore sau timp de 30-40 de minute într-o frapieră cu gheață.

O sticlă de Chardonnay după ce este deschisă și nu este terminată, i se pune dopul și se pune la frigider. Aromele vor rămâne proaspete timp de 2-4 zile, după aceea vinul se oxidează. Singura modalitate de a fi totuși folosit este la prepararea diverselor mâncăruri.

Mâncarea asociată cu vinul Chardonnay

Cu atât de multe arome. e greu să alegem cu ce mâncare ar putea fi asociat cel mai bine vinul Chardonnay. Putem să asociem întotdeauna Chardonnay-ul cu fructele de mare sau cu peștele. Un Chardonnay mai bogat va merge foarte bine cu un pește mai cărnos, precum somonul, sau chiar cu homarul. Un Chardonnay mai aspru merge foarte bine cu peștele mai slab, cu creveții și scoicile.

Chardonnay-ul se poate asocia foarte bine cu cărnuri albe, prăjite sau afumate – pui sau curcan. De asemenea, vinul merge cu brânză simplă, dar și cu brânză brie cremoasă. Pentru un platou complet de brânzeturi, adaugă smochine sau anghinare, pentru a rotunji aromele palatului.

Ce ar trebui să mai știi despre Chardonay

Orice vin despre care se spune că are o aromă untoasă se presupune că a fost maturat într-un butoi de stejar. În mod cert este cazul vinurilor Cabernet Sauvignon, care sunt foarte apreciate pentru puternicele arome de stejar. Când vine vorba, însă, de Chardonnay-uri, aromele de stejar nu reprezintă o garanție.

Producătorii de vin promovează Chardonnay-urile cu aromă de stejar sau fără. Un producător care vrea ca Chardonnay-ul său să fie mai proaspăt și mai luminos, folosește butoaie de oțel inoxidabil pentru fermentare și depozitare, înainte de îmbuteliere, păstrându-se astfel o anume prospețime.

Dacă producătorul vrea să creeze un vin mai corpolent, cu arome secundare de vanilie și condimente, fermentează și maturează vinul în butoaie de stejar sau îl fermentează în cele de oțel și îl maturează în stejar.

Chardonay în România

Chardonnay este un soi extrem de popular printre producătorii de vinuri din România. Este cultivat în podgoriile din Dealu Mare, Murfatlar, dar și pe dealurile blânde ale Vrancei sau Buzăului. În România. Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aromă florală distinctă, cu tonuri catifelate, suave.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii pixabay.com