Odată cu sosirea mea la Polovragi a fost de la sine înțeles că nu voi avea liniște până când nu voi vizita obiectivele turistice din zonă. Cheile Oltețului, Peștera Polovragi și Mănăstirea Polovragi sunt arhicunoscute, și, bineînțeles le-am revizitat, dar, pe lângă ele, mai sunt multe alte obiective, mai greu accesibile, care te fac să vezi lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă, te fac să apreciezi natura și să te înclini în fața ei sau iți dau fiori știind că, odată, cândva, în vremuri de mult timp apuse, zei precum Zamolxis își aveau sălașul și cutreierau pe aceste meleaguri.

Peisaj în zona Polovragi

În acest articol mă voi rezuma la Crucea lui Ursache și traseul parcurs până aici urmând ca în articolele viitoare să detaliez și celelalte obiective din zonă, așa că, vă puteți pregăti pentru un tur de onoare asupra meleagurilor polovrăgene și al oamenilor frumoși de aici.

Început de traseu

Tura a început de lângă zidurile Mănăstirii Polovragi, mai precis din parcarea mănăstirii. Alături de mine au fost trei oameni minunați, localnici plini de voie bună și povești frumoase, cunoscători ai plaiurilor polovrăgene – Narcis Orzan, directorul Căminului Cultural din Polovragi, Ion Pătroescu zis “Curcanu`”, ghid la Peștera Polovragi și Nicușor Grigorescu zis “Gore”, ghid la Peștera Polovragi.

Prin pădure către Crucea lui Ursache

Traseul, marcat cu punct roșu, lasă zidurile mănăstirii pe partea stângă și continuă la deal pe un drum forestier vechi. La doar câteva zeci de metri de la asfalt natura își dezvăluie măreția.

Prin pădure către Crucea lui Ursache

Fagi imenși de nu-i poți cuprinde cu brațele, flori sălbatice la fiecare pas care îți colorează privirea cu nuanțe pe care doar ți le-ai imaginat, și, din când în când, câte o salamandră îți taie calea și îți dă de înțeles că viața își urmează cursul nestingherită.

Salamandră întâlnită pe traseul către Crucea lui Ursache

Îți rotești privirile de la stânga la dreapta și rămâi consternat de frumusețea care se află la doar câțiva pași de tumultul civilizației.

Prin pădure către Crucea lui Ursache

Drumul nostru continuă, în urcuș de-a coasta, pe lângă stâncării și făget tânăr, apoi, brusc, la o furcitură (bifurcație), cotim la dreapta pentru a ocoli niște stânci, urmând să ajungem deasupra acestora. Pe tot traseul, Curcanu` și Gore nu au făcut altceva decât să povestească despre legendele locului și întâmplările prin care au trecut de-a lungul vieții lor de ghizi. Limbajul, umorul și patosul cu care povestesc te fac să-ți dorești ca drumul să nu se termine niciodată.

Panoramă asupra Munților Căpățânii

Ajunși deasupra stâncilor, se deschide privirilor prima panoramă asupra Munților Căpățânii, la aproximativ o oră de când am început urcușul. De aici mai avem aproximativ 20 de minute și ajungem la Crucea lui Ursache.

Prin pădure către Crucea lui Ursache

Traseul continuă printr-un lăstăriș foarte des și, cu mare greutate se întrevede deschiderea către primul gol alpin situat la aproximativ 850 de metri altitudine, deasupra Cheilor Oltețului. Urmăm cărarea îngustă pavată cu frunze uscate și ude și începem să remarcăm apariția primilor brazi, semn că ne apropiem de altitudinea de 850 de metri. Imediat, după un cot la dreapta, peisajul de deasupra stâncilor te lasă fără replică și fără suflu.

Panoramă asupra localităților Polovragi, Baia de Fier, Alimpești, Slătioara, Bumbești Pițic

Cerul de un albastru desăvârșit, calcarul alb imaculat în bătaia soarelui de primăvară, norii pufoși ca de vată și localitățile Polovragi, Baia de Fier, Alimpești, Slătioara, Bumbești Pițic se întind la picioarele tale. Printre ele, se vede firav, cursul Oltețului care, de mii de ani ferestruiește în calcarul celor două masive, Parâng și Căpățânii.

O pauză de 10 minute și reluăm traseul

Ne-am odihnit aproximativ 10 minute admirând peisajul ireal după care am pornit mai departe către Crucea lui Ursache. De la prima ieșire în golul alpin mai sunt aproximativ 10 minute și ajungem la punctul terminus al aceste ture, Crucea lui Ursache.

Crucea lui Ursache

Drumul continuă urcând domol prin lăstăriș și floră specifică înălțimilor și, în scurt timp, ne scoate în marginea platoului la cota 1000, locul unde se află amplasată Crucea lui Ursache.

Crucea lui Ursache

Crucea lui Ursache a fost ridicată în anul 1808 în cinstea și ca mărturie a existenței lui Ursache Căpitan de Plai, ocrotitor al Novacilor și Polovragilor. Crucea de piatră are inscripționată în slavona veche cele două fețe. Datorită timpului, inscripțiile s-au deteriorat, dar cu puțin efort se pot distinge următoarele: Pe fața dinspre prăpastie –

Această sfantă cruce sau făcutu cu toată cheltueala dumnealui vătafului Ursachie ut plaiu Novacilui care în vremea lui a fost stătut și căpitan de husari în Ardeal iar acuma să află pus vătaf de plaiu Novacilor întru mulţi ani. E ridicată această sfântă și dumnezeească cruce în acest munte cu …,

iar pe fața dinspre ruinele fostei cetăți dacice –

(Blagslovenia) Sfin(ţi) sal(e) (pă)rintelui (e)g(u)menu Pahomie Hurezanu și sa(u) (pus) hramu Sfîntului Mucenic Dimitrie care s(ă) prăsnuește (de) dumnealui văt(a)fu Ursachie și sau închinat sfintei Mănăstiri Polvraţi a fi purtători de grije pană în veac …

Aici istoriile se țin lanț, iar legendele legate de acest platou numit și Piatra Albă sau Piatra Polovragi trec dincolo de realitate și ajung în zona mitică a zeului Zamolxis și a comorilor îngropate de daci.

În spatele Crucii lui Ursache există ruinele unei vechi cetăți dacice, care, se pare că a fost doar cetatea de apărare, dava fiind localizată ceva mai jos, cu acces prin galeriile de la etajele trei și patru ale Peșterii Polovragi.

Poveștile și legendele locului vă pot fi expuse și prezentate pe larg de cei doi ghizi ai peșterii, Curcanu` (Ion Pătroescu) și Gore (Nicușor Grigorescu).

De aici, traseul continuă către Oborul Jidovilor și Peștera Ascunsă, dar aceste obiective vor fi tratate în articolele următoare.

Pentru a se putea bucura și alții de aceste frumuseți respectați următoarele reguli nescrise, care țin, de fapt, de cei 7 ani de acasă:

  • Dacă ai urcat cu o sticlă plină, nu o arunca pe traseu, cu siguranță îți este mai ușor să o duci goală înapoi;
  • Dacă ai luat mâncare cu tine, nu arunca ambalajele pe traseu, e foarte ușor să le duci la un coș de gunoi când cobori;
  • Nu rupe florile din pădure, multe dintre ele sunt ocrotite și, oricum nu te ajută cu nimic să le vezi ofilite după nici 30 de minute;
  • Nu deteriora marcajele turistice, s-a muncit mult pentru ca toată lumea să aibă parte de un traseu facil și ușor de urmat;
  • Nu te aventura pe un traseu nemarcat, este posibil să ajungi acolo unde nu își dorește nimeni;
  • Nu arunca cu pietre, nu ai de unde știi cine este mai jos de tine. Cu siguranță nu ți-ar conveni nici ție să-ți cadă în cap pietre pe nepusă masă;
  • Încalță-te și îmbracă-te în concordanță cu vremea de afară.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru