Acolo unde, ca doi titani, Munții Parâng și Munții Căpățânii se bat cap în cap, acolo unde nestatornicul și nestăvilitul Olteț se trudește zgomotos să răzbată către meleaguri mai line, acolo unde sufletul își găsește alinarea, lângă Mănăstirea Polovragi, am găsit ospitalitatea, liniștea și relaxarea de care aveam nevoie, la Pensiunea Cheile Oltețului din Polovragi.

Pensiunea Cheile Oltețului, Polovragi, județul Gorj

Într-un asemenea peisaj sălbatic și, paradoxal, primitor totodată, am găsit locul perfect pentru odihnă și relaxare. Aici, la Pensiunea Cheile Oltețului am găsit ospitalitate, curățenie, pasiune și implicare, adică, ingredientele necesare și suficiente pentru un loc perfect pentru orice turist.

Păstrăv cu legume la Pensiunea Cheile Oltețului

Asemenea cadru natural se putea asorta numai cu o masă pe măsură așa că, pe măsura Oltețului, nestăvilit și zbuciumat, am ales un preparat în perfectă armonie, păstrăv cu legume. De prepararea lui a avut grijă doamna Cristina, iar rezultatul a fost conform zicalei “mâncarea iese după sufletul omului”.

Păstrăvul curățat și spălat pe un strat de sare grunjoasă

Păstrăvul proaspăt a fost curățat și spălat bine, apoi pus în tigaie striată pe un strat de sare grunjoasă și acoperit cu capac pentru a se pătrunde cum trebuie. Între timp, legumele, ceapa roșie, ciupercile și ardeiul roșu au fost tăiate felii.

Ciupercile și legumele pregătite pentru feliat

Primele trase în ulei au fost ciupercile, apoi au fost adăugate ceapa roșie și ardeiul. Din când în când, pentru a asigura o călire uniformă, doamna Cristina întorcea legumele în tigaie, apoi își arunca o privire la păstrăvul pus la copt.

Ciupercile și legumele pregătite pentru tigaie

Când legumele au fost călite suficient cât să-și păstreze culoarea și savoarea, păstrăvul a fost scos de la copt și așezat pe farfuria pregătită pentru plating.

Legumele trase în ulei

Rând pe rând, legumele asortate au fost puse, lângă păstrăv, în așa fel încât culorile să se asorteze perfect și s-a trecut la ornarea platoului.

Ornarea platoului

Mirosul de legume și pește proaspăt mi-a umplut nările, iar aspectul platoului mi-a creat o poftă și mai mare de mâncare. Cireașa de pe tort a venit prin prezența unui roze servit într-un pahar generos, în perfectă concordanță cu legumele colorate și savuroase. Deși, la pește, merge un vin alb, roze-ul de casă a creat un liant perfect între gustul de pește și cel al ardeiului roșu și al cepei roșii călite.  Extrapolând conceptul de mise-en-place în ceea ce privește plating-ul, doamna Cristina a reușit o combinație perfectă între legumele colorate cu păstrăvul sălbatic,  asortat magnific cu un roze demidulce.

Păstrăv cu legume la Pensiunea Cheile Oltețului

Pasiunea, dedicația și dorința de perfecțiune s-au manifestat din nou la Pensiunea Cheile Oltețului, așa cum am fost obișnuit de experiențele anterioare trăite aici.

Un lucru este sigur, dacă ajungeți în zona Polovragi, treceți pe la Pensiunea Cheile Oltețului pentru a degusta un preparat de excepție într-o atmosferă pe măsură.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru