Ținutul Trei Scaune sau ținutul conacelor a fost dintotdeauna, pentru mine, o atracție deosebită. Densitatea foarte mare de castele și conace face ca acest ținut să fie o legendă vie, un loc unde este imposibil să nu vezi, să deguști și să simți istoria locurilor. Ospitalitatea oamenilor, frumusețea și dăruirea cu care aceși oameni vorbesc despre ținutul lor este imposibil să nu-ți rămână la suflet și să nu-ți stârnească admirașia. Un astfel de loc, de poveste, istorie și legendă este și Zabola Estate din localitatea Zăbala (Zabola).

Zabola Estate

Un domeniu impresionant, unde se află și Castelul Mikes, un domeniu unde practic, ai toate facilitățile de pe care le-ai putea gândi într-un singur loc unde profesionalismul este cel care dă tonul. Indiferent că vrei să petreci timp în natură, să urmărești animalele sălbatice, să patinezi, să mergi cu sania trasă de cai sau pur și simplu să te plimbi într-un decor unde fastul este lege, Zabola Estate este alegerea perfectă.

Zabola Estate – The Machine House la orele serii

Domeniul nobiliar Mikes include toate cele menționate mai sus și pune la dispoziția oaspeților toate instrumentele necesare pentru a putea savura un sejur aristocratic într-un resort de lux. Toate camerele și interioarele sunt decorate în așa fel încât să simți aerul aristocratic, să trăiești acea senzație unică și să dorești să revii într-un climat specific celei mai înalte trepte a societății.

Interior The Machine House

De această dată, am stat la The Machine House, într-o cameră dublă twin, înconjurat de elemente vechi de mobilier și decor, dar perfect restaurate, unde curățenia, rafinamentul și bunul gust sunt legea. Profesionalismul celor de aici au făcut din scurtul meu sejur un vis devenit realitate.

Cameră la The Machine House

Prin amabilitatea celor de aici, de la Zabola Estate, am avut ocazia, nu numai să degust un senzațional Paprikas de somn cu clătite cu mărar, dar să fiu prezent și la prepararea acestuia.

Paprikas de somn cu clătite cu mărar 

Încep prin a menționa faptul că sub atenta îndrumare și pricepere a lui Chef Tóth Gábor, toate preparatele de aici se fac după rețete atent selecționate în așa fel încât dish-urile să fie în ton cu tradiția nobiliară și cu atmosfera de la castel. Pentru a adăuga mai multă savoare preparatelor, majoritatea ingredientelor verzi sunt din fermă proprie, prospețimea mâncărurilor fiind un punct forte al acestei bucătării.

Preparatele pregătite pentru plating

Paprikasul de somn cu clătite cu mărar, precum spune și denumirea, este un preparat destul de ușor, recomandat la cină, care include file de somn, clătite cu mărar, smântână și bacon crocant. O alăturare de ingrediente care face ca cina dumneavoastră să fie hrănitoare și aristocratică deopotrivă.

Ornarea clătitelor cu  smântână

Cu atenție, pentru a fi păstrată culoarea și savoarea, sosul de paprikas a fost încâlzit, apoi somnul a fost împăturit cu grijă în clătitele cu mărar deja preparate. Ordonat frumos, în mijlocul farfuriei, clătitele umplute cu somn au fost depuse în sosul de paprikas și apoi ornate frumos cu smântână.

Sosul de paprikas

Deasupra a fost pus baconul crocant, care în combinație cu sosul portocaliu roșiatic și cu clătitele puțin rumenite au dat un contrast și o savoare aparte preparatului.

Vinul Zabola Estate

Mirosul specific de paprikas, aspectul extraordinar și profesionalismul cu care a fost servit a făcut din acest preparat un deliciu pe care l-am servit asezonat cu un vin alb Zabola Estate, producție proprie, adus direct din crama castelului. Pe post de aperitiv, am servit o palincă de gutui, care a făcut ca pofta mea de mâncare să treacă de la curiozitate la necesitate.

Paprikas de somn cu clătite cu mărar, cină de înaltă clasă la Zabola Estate

Pot spune că servirea, ambianța creată de muzica jazz în surdină, liniștea ce înconjoară domeniul și atenția celor de aici au contribuit din plin la a spune că m-am simțit ca un adevărat nobil, măcar pentru o zi.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru