Borșa, al treilea centru urban din punct de vedere demografic, după Baia Mare și Sighetu Marmației, se poate mândri cu mul mai mult decât atât. Situată la poalele Pietrosului Rodnei, orașul Borșa încântă musafirii cu tradiția specifică Maramureșului, cu ospitalitatea locală, dar și cu numeroasele obiective naturale existente aici și cu pârtiile de schi atât de apreciate de toată lumea.

Casa de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

Pe perioada cât am cutreierat Borșa, am căutat obiceiurile și obiectivele din zonă, am ales să stau la o casă de oaspeți ceva mai retrasă, undeva unde să mă pot bucura de ospitalitatea oamenilor și de peisajul oferit de munții Rodnei.

Casa de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

Așa se face că am ajuns la Casa de oaspeți Cornelia. O casă de oaspeți care are 3 camere, dar există un proiect de extindere, o casă de oaspeți unde am avut bucuria să întâlnesc un proprietar apropiat de oameni, un proprietar din partea locului, păstrător al tradiției și obiceiurilor de altă dată, un om ospitalier și sincer, un om deosebit, în persoana doamnei Cornelia Grec.

Terasa Casei de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

Am parcat chiar în curtea casei de oaspeți, dar frumusețea și obiceiurile locului aveau să mă întâmpine abia după ce am ajuns în curtea interioară.

În curtea Casei de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

O terasă acoperită, spațioasă, cu lavițe și mese din lemn masiv, o priveliște absolut fabuloasă asupra munților Rodnei și a Pietrosului Rodnei și o mulțime de obiecte tradiționale care îți aduceau aminte la tot pasul unde te afli, veșminte tradiționale vechi, lucrate manual, ceramică veche de Săcel și tot felul de obiecte din trecutul maramureșenilor.

Cameră de la Casa de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

Camerele Casei de oaspeți Cornelia asigură spațiul necesar pentru confortul a două persoane, acces la internet prin conexiune wireless și, ca peste tot, decorațiunile îți aduc aminte unde te afli, maramureșenii fiind foarte mândri de portul lor.

Cameră de la Casa de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

Camerele oferite pentru cazare de Casa de oaspeți Cornelia sunt aerisite, curate și asigură confortul necesar pentru un sejur relaxat al musafirilor.

Piesă din portul tradițional maramureșan de la Casa de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

Așa se face că, în fiecare dintre cele trei camere, veți găsi veșminte ale portului tradițional, pe care le puteți îmbrăca și proba, bineînțeles, cu acordul prealabil al gazdei.

Bucătăria Casei de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

Aici, la Casa de oaspeți Cornelia, aveți prilejul să degustați tradiționala mâncare maramureșeană, sau, dacă doriți, vă puteți prepara singuri masa, bucătăria complet utilată fiind la dispoziția musafirilor.

Livingul Casei de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

Dacă nu doriți să serviți masa la terasa acoperită, există și un salon pentru servit masa în interior. Tot aici veți găsi nenumărate medalii și cupe de la concursuri naționale, soțul doamnei Cornelia fiind un cunoscut columbofil.

Livingul și sala de mese de la Casa de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

Tot aici, la Casa de oaspeți Cornelia aveți ocazia să degustați un minunat sirop din conuri de brad sau un sirop de păpădie, ambele făcute chiar de doamna Cornelia.

Produse naturale de la Casa de oaspeți Cornelia, Borșa, județul Maramureș

Dacă tot sunteți aici, nu ratați să vizitați Cascada Cailor, cea mai înaltă cascadă din România, Parcul Natural Pietrosul Rodnei, lacurile Iezer sau Lala Mare. De asemenea, în apropiere, la doar câțiva kilometri, puteți vizita Monumentul Masacrului de la Moisei, Mănăstirea Moisei sau Mănăstirea Pietroasa, toate fiind cele mai vizitate obiective turistice din zonă.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru