Stațiunea Mogoșa este, poate cea mai cunoscută stațiune de lângă reședința de județ a Maramureșului, orașul Baia Mare. Lacul Mogoșa sau Lacul Bodi, un lac artificial situat la baza vârfului Mogoșa, a fost inițial mai mic și deservea exploatările miniere de la Baia Sprie. Datorită măririi capacității exploatărilor miniere, în anul 1960, digul a fost supraînnălțat și a ajuns la forma actuală, un lac artificial cu o suprafață de 4 hectare și o adâncime maximă de 7 metri. În prezent, Lacul Mogoșa este frecventat de turiști, atât vara cât și iarna, pentru nenumăratele activități care se pot realiza. Vara se poate merge cu barca sau hidrobicicleta pe lac, iar iarna, stațiunea Mogoșa este căutată de pasionații de schi deoarece pot folosi pârtia de 1246 de metri, care coboară de la vârful Mogoșa.

În această zonă cu un peisaj mirific, la doar 18 kilometri de Baia Mare am găsit o locație de vis, Cabana Pintea.

Este numită cabană, poate, pentru că predomină lemnul în structura și construcția ei, dar, din punctul meu de vedere, o pot numi fără reținere Chalet. Ceva mai sus de lacul Mogoșa, o deschidere pe partea dreaptă, pe drumul ce înconjoară parcarea de la lac, marchează parcarea Cabanei Pintea.

Cabana Pintea dispune de trei spații de cazare cu o capacitate de minimum 12 persoane, spații care includ 2 apartamente și un studio, toate cu intrare privată. Partea cea mai frumoasă este că fiecare spațiu de cazare are propriile facilități, astfel că, oaspeții cazați aici nu se intersectează decât în curtea pensiunii.

Apartamentul 1, extra large, (6 persoane) este situat pe două nivele (mansardă și etaj) și dispune de 3 dormitoare, fiecare cu baie proprie, duș, living, bucătărie complet utilată, o baie de serviciu, terasă mare acoperită dotată cu mobilier de terasă, balcoane la dormitoare cu vedere către lac și munte.

Apartamentul 2, pentru 4 persoane, este situat la parter, având intrare laterală și vedere spre lac, are 2 dormitoare, fiecare cu baie proprie, bucătărie utilată, living și terasă acoperită dotată cu mobilier de terasă.

Studioul dispune de dormitor, chicinetă, baie proprie, intrare privată și terasă.

Printre facilitățile Cabanei Pintea se numără și accesul la un lac mic, mai jos de cabană, acces ce se face prin pădurea proprietate a cabanei. La lac se poate practica pescuitul sportiv sau se poate lua cina pe ponton, la lumina lumânărilor, într-un peisaj de poveste.

Toate cele trei spații de cazare au acces la grătar propriu, loc pentru ceaun, foișor, acces la internet prin conexiune wireles și parcare în curtea cabanei.

Pentru pasionații de drumeții masivul Gutâi oferă nenumărate trasee turistice, iar dintre obiectivele turistice alpine care cel mai cunoscute și spectaculoase sunt Creasta Cocoșului și vârful Mogoșa.

Ca obiective turistice, la o distanță relativ mică se află orașul Sighetu Marmației cu obiective turistice precum Casa Elie Wiesel, Memorialul victimelor Comunismului, Cimitirul Săracilor, Muzeul Etnografic sau Muzeul Satului Maramureșean, la Bârsana, Mănăstirea Bârsana, la Rohia, Mănăstirea Rohia sau, la Săpânța, vestitul Cimitir Veslel și Mănăstirea Săpânța Peri.

Pe perioada iernii este bine de știut că pârtia de la Șuior cu o lungime de 3.600 de metri, grad de dificultate medie, se află la doar 1 kilometru, iar pârtiile de ski de la Cavnic, la o distanță de 20 de kilometri.
Cert este faptul că, indiferent de perioada anului, La Cabana Pintea peisajul este de-a dreptul fermecător, iar ospitalitatea gazdelor proverbială pentru Maramureș.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru și Cabana Pintea