Mai puțin cunoscut, dar cu un foarte mare impact istoric și cultural, orașul Gherla reprezintă un loc pe care trebuie neapărat să-l vizitezi și să-l cunoști. Orașul Baroc, așa cum a fost denumit, sau Gherla reprezintă un melanj al culturii ardelene și armene deopotrivă. Orașul Gherla a fost întemeiat la începutul secolului al XVIII-lea de armenii veniți din Moldova. Începând de prin anii 1700, aici s-au pus bazele primului oraș modern din Transilvania, după cum spunea istoricul Nicolae Sabău. Ca în orice oraș al Transilvaniei, breslașii și-au lăsat amprenta caracteristică prin întemeierea primei bresle a gravorilor din Gherla, mărturie a acestui lucru stând Muzeul de Xilogravură. Epoca comunistă o întâlnim reprezentată fiind, cu ororile ei, la Memorialul de la Gherla.  Orașul Gherla își reprezintă clar istoria și cultura aproape la fiecare pas.

Pensiunea Agroturistică Arina & Evelina, Fizeșu Gherlii, județul Cluj

Pentru a putea vizita toate aceste obiective turistice, am ales să stau într-o locație ceva mai retrasă, la doar câțiva kilometri de Gherla, în localitatea Fizeșu Gherlii, la Agropensiunea Ariana & Evelina.

Pensiunea Agroturistică Arina & Evelina, Fizeșu Gherlii, județul Cluj

Retrasă față de drumul principal, Pensiunea Agroturistică Arina & Evelina m-a întâmpinat cu poarta lar deschisă, primitoare și ospitalieră.

În curtea Pensiunii Agroturistice Arina & Evelina, Fizeșu Gherlii, județul Cluj

La prima vedere am realizat că este o pensiune mai mult decât potrivită pentru familiile cu copii, locul de joacă prevăzut cu tobogane, biciclete, leagăne, balansoare și căsuțe în miniatură fiind mai mult decât generos, frumos flancat de arbori tuia și alei pietruite.

În curtea Pensiunii Agroturistice Arina & Evelina, Fizeșu Gherlii, județul Cluj

Parcarea este chiar în curtea Agropensiunii Ariana & Evelina, iar accesul la internet este asigurat pe toată suprafața locației prin conexiune securizată wireless.

Foișor la Pensiunea Agroturistică Arina & Evelina, Fizeșu Gherlii, județul Cluj

La parterul pensiunii se află o terasă ce înconjoară clădirea unde se poate savura o cafea sau servi masa. În curtea pensiunii există două foișoare acoperite, unul dintre ele fiind dispus lângă locul de joacă, copii fiind astfel, sub supraveghere permanentă.

Terasa Pensiunii Agroturistice Arina & Evelina, Fizeșu Gherlii, județul Cluj

În interior, un salon pentru servit masa este completat de barul pensiunii de unde vă puteți aproviziona cu băuturile ce vor asezona perfect felurile de mâncare pe care le veți servi.

Locuri de relaxare la Pensiunea Agroturistică Arina & Evelina, Fizeșu Gherlii, județul Cluj

Camerele Agropensiunii Ariana & Evelina se află la etaj, ferite de zgomotul de la parterul sau din curtea pensiunii.

Salonul Pensiunii Agroturistice Arina & Evelina, Fizeșu Gherlii, județul Cluj

Fiecare cameră este dotată cu baie proprie, paturi confortabile și toate cele necesare pentru a petrece un sejur plăcut și odihnitor.

Cameră la Pensiunea Agroturistică Arina & Evelina, Fizeșu Gherlii, județul Cluj

Camerele pensiunii sunt curate, aerisite, mobilate cu strictul necesar pentru șederea turistului, accesorizate cu bun gust.

Cameră la Pensiunea Agroturistică Arina & Evelina, Fizeșu Gherlii, județul Cluj

Pentru amatorii de drumeții și obiective turistice naturale, Stufărișul de la Sic sau Lacul cu Știuci de la Săcălaia sunt locuri fermecătoare, adevărate puncte de atracție pe care trebuie neapărat să le vizitezi, iar pentru cei pasionați de tradiție, Muzeul Dansurilor Tradiționale Maghiare de la Sic vă așteaptă cu porțile larg deschise.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru