Cred că cel mai frumos defileu din Maramureş, unic în țara noastră datorită structurii şi dimensiunii sale, este defileul din Cheile Lăpuşului. Vara aceasta ne-a fost gazdă, prieten și sursă de inspirație, liniște și relaxare totală. Iată ce frumuseți am savurat în această vară atât de … diferită.

Cheile Lăpuşului sunt un defileu epigenetic și sunt o rezervaţie naturală, declarată Arie Naturală Protejată.

Din localitatea Răzoare, râul Lăpuş se strecoară într-un defileu spectaculos, ce are o lungime de 36 de kilometri, până în satul Remecioara, ce se află la doar 20 de kilometri de Baia Mare. Lăpușul, străjuit de pereţii înalți de stâncă, de circa 8 până la 10 metri, șerpuiește prin defileu când mai leneş, când în salturi repezi.

Cu mașina poți ajunge prin doar câteva locuri, respectiv, prin localitatea Vima Mică, Sălnița, Răzoare, Remea Chioarului sau localitatea Ciolt.

Cheile Lăpuşului are, de-a lungul defileului, diverse structuri și, de aici, peisajele din defileu sunt diverse și fermecătoare. Astfel, defileul are sectoare de tip canion: între Vima Mică și Sălniţa, între Buteasa Râu și La Împreunătură, dar, în zona Custura Cetăţelii sau Custura Vimei, are versanţi stâncoși, pereţi şi pinteni, dar și peşteri şi cascade. La Pişătoare este cea mai mare cascadă și se află în dreptul localității Preluca Veche, prăvălindu-se de pe Piatra Cerbului.

Peisajele din Cheile Lăpușului sunt impresionante.

Întreaga zonă este sălbatică, iar semnalul telefoanelor mobile este slab sau lipsește total. De fapt, înconjurat de asemenea frumusețe, unde parcă natura se întrece pe sine oferind tablouri pe care le schimbă frecvent, tehnologia nu își are rostul.

Prezența ta, aici, în Cheile Lăpușului, este supusă unei magice schimbări. Totul pare simplu, timpul se scurge încet iar, uneori, pare că leneș fiind se oprește. Zgomotul și agitația orașelor se estompează și dispar total din mintea noastră.

Spiritul, inspirat de sălbăticia locului, se bucură și, parcă, încărcat de energia locului acesta magic, totul pare mai simplu și mai ușor.

Categoric, zona aceasta este o sursă pentru petrecerea timpului și pentru cei ce iubesc sporturile extreme ca raftingul sau canoe, dar și pentru cei care iubesc pescuitul sportiv. În apele Lăpușului este o bogată faună piscicolă.

Pescarii vin aici pentru scobar, pește care a adus și faima Lăpușului, dar și pentru mreană. De asemenea, sunt diferite trasee pe care le poți străbate pe jos prin chei, străbătând poteca îngustă pe de o parte și pe de alta a râului. Posibilitățile de petrecere a timpului aici sunt pentru toată lumea, și pentru cei mai aventurieri și pentru cei mai liniștiți.

Șederea noastră în Cheile Lăpușului a fost pentru o încântare a sufletului: zece zile, în care am pescuit, ne-am plimbat prin chei, zece zile în care am stat la cort, pe malul Lăpușului, zece zile în care ne-am delectat cu mâncarea tradițională a zonei. Bineînțeles, nu au lipsit pălinca, brânza de oaie de la stână, prea puțin cunoscuta ciorbă de varză și scovergi.

Aparent, Lăpușul pare liniștit, chiar inofensiv. Da, poate, așa pare în luna august, când apa este foarte mică, dar Lăpușul își arată adevărata față în lunile primăverii când își mărește considerabil volumul.

Recunosc faptul că această zonă fabuloasă, Cheile Lăpuşului, este bifată de noi, în fiecare an. Venim aici pentru o noua cură de un altfel de relaxare, de comuniune cu tot ceea ce are de oferit această zonă, începând cu natura darnică și sfârșind cu oamenii care au fel deosebit de a fi și de a face lucrurile.

Poate ar trebui să fie lista de vacanțe a mai multor români care, în sfârșit, vor înțelege că acesta este un loc fermecat și unic în România.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru