Sighetu Marmației este un oraș marcat de istorie și tradiție deopotrivă, un oraș în care cultura și istoria se regăsesc la tot pasul, la fiecare colț de stradă. Tot aici, la Sighetu Marmației, am avut surpriza să constat că, la Carisma Pub, în centrul orașului, și-a făcut loc un alt curent al artei și tradiției, cel victorian. Într-o ambianță relaxată și relaxantă în același timp, Cătălin Ilieș, proprietarul localului, a reușit să aducă la viață arta steampunk.

Curentul Steampunk este, de fapt, artă inspirată de revoluția industrială. Este o combinație îndrăzneață de imagini ce amintesc de era industrială și imagini din era victoriană, astfel, rezultatul este un produs realizat din roți dințate, robineți, manometre și artă Victoriană.

Creațiile și modul de punere în operă aparțin în intregime proprietarului localului Carisma Pub, Cătălin Ilieș. Deși curentul steampunk este specific unei viziuni ce nu s-a materializat niciodată, Carisma Pub este o realitate palpabilă care nu aduce doar un plus de culoare și unicitate orașului Sighetu Marmației, ci aduce și o concretizare artistică a ceva ce alții doar au visat sau și-au imaginat.

În interiorul pub-ului veți avea ocazia să descoperiți sisteme de iluminat executate din țevi de cupru specifice instalațiilor sanitare, sisteme de reglaj a luminozității cu robineți, lămpi din lemn cu becuri neon sau mobilier din lemn masiv negru cu ornamente curbe tridimensionale, o imagine care trebuie neapărat trăită.

Tot localul este decorat în așa fel încât curentul Steampunk este prezent la fiecare pas. Ușile mari, masive sunt materializarea unei intrări într-un seif, pe pereți se regăsesc replici din renumitul film science fiction Snowpiercer (Expresul Zăpezii). iar grinzile și colțurile sunt decorate cu mii de nituri pentru îmbinarea metalelor. Practic, Carisma Pub este un vis devenit realitate al proprietarului, un “copil” de suflet.

Interiorul localului asigură un număr de 40 de locuri, iar mesele sunt așezate în așa fel încât detaliile interioare să fie vizibile din orice colț te-ai afla. Carisma Pub dispune și de o terasă descoperită, cu posibilitate de acoperire în caz de vreme urâtă sau frig, cu o capacitate de 40 de locuri, unde se menține arta steampunk, de această dată combinația fiind cea de industrial cu trandafiri cățărători și leandri, o combinație care crează o atmosferă motivantă și relaxantă în același timp.

Preparatele servite sunt alese cu grijă în așa fel încât să satisfacă și cele mai exigente cerințe, iar servirea este ireproșabilă, în ton cu atmosfera și renumele localului. La Carisma Pub aveți ocazia să degustați o pizza delicioasă, rețetă proprie, burgeri clasici din carne de vită Black Angus, rețete de paste făcute din ingrediente proaspete și atent alese sau puteți savura o cafea proaspăt prăjită și măcinată.

Am testat burgerul Black Angus și am rămas uimit de prospețimea și gustul absolut sublim dat de ingredientele din care a fost făcut burgerul. Servirea a fost cea care a condimentat perfect cartofii prăjiți serviți în sită de metal cu șervețel pentru absorbirea uleiului folosit la prăjire.

Ca o concluzie, Carisma Pub este o alegere perfectă pentru cei care vor să deguste o mâncare proaspătă care nu face parte din tradiționalul maramureșean, dar care este gătită cu mult suflet și dăruire, într-un decor steampunk art autentic.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Carisma Pub