Pentru cei pasionați de drumeții, escaladă, treking și nu numai, munții Trascăului constituie un țel de atins și un loc unde trebuie să ajungi. Masivitatea și culoarea incredibil de albă a calcarelor a fascinat și va fascina, cu siguranță, mulți turiști de-a lungul timpului.

Peisaj din Cornești, comuna Mihai Viteazu

De această dată am ales extremitatea estică a Trascăului, mai precis accesul dinspre Turda către Buru, aproape de granița dintre județele Cluj și Alba.

Am preferat o locație mai retrasă, foarte aproape de Cheile Turzii, undeva, unde peisajul să-ți taie respirația. Așa am descoperit Casa Szekely din Cornești, sat aparținător de comuna Mihai Viteazu.

Casa Szekely, Cornești,, județul Cluj

Practic, accesul la locație este foarte ușor, fiind la doar câțiva kilometri de Turda spre Buru în imediata apropiere a Cheilor Turzii. De aici poți admira expresivitatea impunătoare a munților Trascău sau te poți delecta cu paleta variată a culorilor și liniștea desăvârșită ce înconjoară Casa Szekely.

Livada din curtea Casei Szekely, Cornești,, județul Cluj

Spațiul pus la dispoziție de gazdele de la Casa Szekely este mai mult decât vast, aici fiind disponibile o livadă de meri, spațiu de joacă pentru copii, parcare în curtea vilei, o terasă acoperită cu acces rapid la locul pentru grătar.

Loc de joacă în curtea Casei Szekely, Cornești,, județul Cluj

Locul pentru grătar este prevăzut cu cuptor și spațiu pentru ceaun, o bucătărie complet utilată, unde vă puteți prepara mâncărurile pe care doriți să le serviți și un salon pentru servit masa.

Locul pentru grătar în curtea Casei Szekely, Cornești,, județul Cluj

De asemenea, o terasă stă la dispoziția musafirilor chiar deasupra livezii de meri, peisajul de aici fiind absolut extraordinar. Coline îmbrăcate în verde, spații vaste ce crează stare de relaxare și de libertate, spații în care timpul se scurge mai încet.

Terasa Casei Szekely, Cornești,, județul Cluj

Camerele sunt foarte mari, curate, luminoase, decorate cu foarte mult bun gust, iar băile sunt extraordinar de încăpătoare, utilate cu toate cele necesare.

Cameră la Casa Szekely, Cornești,, județul Cluj

Fiecare cameră are ieșire pe balcon de unde se poate admira priveliștea către Chele Turzii.

Cameră la Casa Szekely, Cornești,, județul Cluj

Casa Szekely a fost deschisă în anul 2019 și pune la dispoziția turiștilor 4 camere structurate în 2 camere cu trei locuri, o cameră cu patru locuri și o cameră cu pat matrimonial, adică 2 locuri.

Cameră la Casa Szekely, Cornești,, județul Cluj

Mărimea camerelor permite introducerea de pătuț pentru copil sau accesorii pentru bebeluși. Fiecare cameră are balcon propriu, locurile comune fiind doar terasele, bucătăria și spațiul pentru grătar.

Bucătăria Casei Szekely, Cornești,, județul Cluj

Aici, la Casa Szekely găsești mereu ceva de făcut și dacă tot vii pentru relaxare, găsești spații special amenajate pentru savurarea cafelei de dimineață.

Spațiu de relaxare la Casa Szekely, Cornești,, județul Cluj

Pentru cei care doresc să deguste preparatele tradiționale secuiești, chiar la intrarea în curtea pensiunii Casa Szekely există un loc special amenajat de unde se pot servi celebrele kurtos sau langos cu brânză.

Oricând ești binevenit la Casa Szekely, Cornești,, județul Cluj

Casa Szekely este așezată perfect pentru vizita Salinei Turda, Cheilor Turzii, Cheilor Tureniului, Cheilor Borzeștilor, Cascadei Ciucaș și a zonei Rimetea cu Piatra Secuiului și Colții Trascăului, aceste obiective fiind la mică distanță de gazdele dumneavoastră.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru