În periplul meu prin Maramureș am făcut în așa fel înct să pot veni cu o recomandare și din localitate Săcel, localitate apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.

Săcel văzut de la fereastra Pensiunii Lacrima Izei

Timpul petrecut la Săcel a fost încununat de șederea la Pensiunea Lacrima Izei, o mostră de modern și tradițional unde, doamna Viorica, proprietara pensiunii face tot posibilul să vă trimită pe cele mai înalte culmi ale trediției culinare maramurelene și confortului.

Pensiunea Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

Pensiunea Lacrima Izei este ănconjuratp de peisajele minunate oferite de munții Rodnei și se bucură de a fi localizată la mică distanță de principalele obiective turistice din zonă, Mănăstirea Moisei la doar 10 minute, Izbucul Albastru al Izei la doar 7 kilometri, cascada Măgura la doar 6 kilometri.

Pensiunea Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

Pentru doritorii de drumeții mai lungi, cascada Cailor, lacul Iezer, Monumentul Masacrului de la Moisei, Închisoarea de la Sighet, Cimitirul Săracilor de la Sighet, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mănăstirea Bărsana și Mocănița de pe valea Vaserului sunt doar o parte din obiectivele turistice care pot fi vizitate.

Pensiunea Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

Pensiunea Lacrima Izei este locul din Săcel unde modernul se îmbină perfect cu tradiția, astfel că, aici, indiferent că folosești internetul de pe telefon sau laptopul, fiecare pas și fiecare privire prinde un colț de tradițional.

Livingul Pensiunii Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

Covoarele țesute manual, celebra ceramică roșie de Săcel de pe pereți, straiele țărănești, cergile de pe lavițele din lemn masiv, fețele de masă sau traistele caroiate în negru sau roșu îți amintesc faptul că te afli într-un loc unde tradiția este la loc de cinste și este dusă cu mândrie mai departe.

Cameră de la Pensiunea Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

Camerele sunt spațioase și au în dotarea lor toate cele necesare pentru petrecerea unui sejur în condiții de confort maxim.

Cameră de la Pensiunea Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

În fiecare cameră veți da de portul și culorile tradiționale, aranjamentul acestora fiind în perfectă concordanță cu structura camerei și peisajul din jur.

Cameră de la Pensiunea Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

Camerele sunt dotate cu uscător de păr, frigider, televizor și, bineânțeles, acce la internet prin conexiune wireless.

Interior Pensiunea Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

Sălile de servire a mesei sunt și ele condimentate cu elemente tradiționale, astfel mâncarea servită aici să se încadreze perfect cu peisajul în care luați masa.

Sala de mese de la Pensiunea Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

Indiferent că serviți un platou rece tradițional sau o porție de sarmale cu mămăligă sau un păstrăv prăjit sau la grătar, doamna Viorica va oferi din partea casei un pahar de palincă sau afinată, iar gustul preparatelor va fi perfect asezonat cu măiestria bucătarului.

Păstrăv la grătar de la Pensiunea Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

Printre facilitățile oferite de Pensiunea Lacrima Izei se numără un loc de joacă pentru copii, acces la internet prin conexiune wireless pe toată suptrafața proprietății, parcare în curtea pensiunii, loc special pentru grătar, păstrăvărie proprie și un spațiu foarte vast pentru activități în aer liber.

Cameră de la Pensiunea Lacrima Izei, Săcel, județul Maramureș

Ca o concluzie, Pensiunea Lacrima Izei constituie o locație unde indiferent că vii pentru a petrece un concediu sau doar câteva zile, vei avea parte de o călătorie culinară deosebită, doamna Viorica fiind un bucătar desăvârșit, vei avea parte de un confort maxim și de un peisaj de vis oferit de munții Rodnei.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru