Din punctul meu de vedere portul tradițional și păstrarea acestuia este unul dintre principalele aspecte care definesc un popor, o etnie. Întotdeasuna am fost fascinat de istoria portului tradițional și modificarea acestuia în funcție de influențele externe. Așa am decis, ca, într-o dimineață, să intru în tainele portului tradițional huțul maramureșean, port cu bogate influențe ucrainiene, port ce se regăsește, în principal, pe Valea Ruscovei, în cele trei localitați surori, Ruscova, Repedea și Poienile de sub Munte, județul Maramureș.

Am ales ca punct de plecare și informare Cabana FED, un loc minunat, cu oameni frumoși și ospitalieri, care au avut amabilitatea să pregătească din produsele tradiționale locale și să-mi povestească despre obiceiurile și datinile locului. Mulțumesc pe această cale familiei Drozd, proprietarii cabanei și Roxanei Miculaiciuc, simbolul Văii Ruscovei pentru portul tradițional și istoria acestuia.

Din dorința de a păstra și promova portul tradițional și tradițiile de pe Valea Ruscovei a luat naștere Cabana FED, un loc unde musafirii pot admira peisajul de un pitoresc neasemuit al Munților Maramureșului. Cabana FED este locul perfect unde natura și liniștea sunt principalii colocatari.

Clădirea constă într-un duplex, fiecare casă având două dormitoare, living cu șemineu, bucătărie complet utilată și terasă. Capacitatea cabanei este 11 – 12 persoane și constituie locul ideal pentru grupuri.

Cabana se închiriază integral, de regulă, pentru o perioadă minimă de 2 nopți. Bucătăriile sunt mari, spațioase, cu toate utilitățile, de la veselă până la cuptor cu microunde. Livingul este prevăzut cu loc pentru servit masa și șemineu, pe perioadele reci șemineul fiind un accesoriu care completează perfect peisajul zonei și te face să intri în atmosfera locului.

Camerele sunt curate și organizate în așa fel încât să maximizeze spațiul de locuit, iar peisajul ce se vede de la ferestre îți taie respirația.

Cabana FED pune la dispoziția turiștilor toate facilitățile necesare pentru a te simți mai bine ca acasă. Astfel, printre facilitățile oferite pot enumera, mașină de călcat (inclusiv presă), mașină de spălat cu uscare automată, cuptor cu microunde, cuptor clasic, loc pentru relaxare, loc de joacă pentru copii și, bineînțeles, acces la internet prin conexiune wireless.

Un loc aparte îl reprezintă foișorul acoperit, un loc perfect integrat în peisajul zonei, unde musafirii își pot prepara propriile mâncăruri, foișorul fiind prevăzut cu grătar, loc pentru ceaun, cuptor pentru pâine și plită (vatră). Tot aici, există și un spațiu pentru servit masa, spațiu decorat în cel mai pur stil tradițional, iar mărimea ferestrelor te face să te simți ca și cum ai fi afară, în aer liber.

Aici, în acest foișor, prin amabilitatea și ospitalitatea familiei Drozd, am putut asista la prepararea bucatelor tradiționale din zonă și am putut asculta o mică parte din istoria portului tradițional local, port despre care vom vorbi detaliat în alt articol.

Cert este faptul că am savurat pe îndelete din bucatele alese care au fost pregătite. La cerere, aici, la Cabana FED, se pot organiza mese festive tradiționale, familia Drozd fiind mai mult decât bucuroasă în a detalia și a povesti cu musafirii despre istoria și frumusețile locului.
Dacă stai la Cabana FED, nu uita să vizitezi Mănăstirea Bârsana, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Cascada Cailor sau celebrele puncte de atrcție din imediata vecinătate: lacul Vinderelu, vârful Pop Ivan, cascadele de pe valea Ruscovei.
Cu siguranță, timpul petrecut la cabana FED va fi de calitate și vei reveni de fiecare dată cu plăcere și inima deshisă.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru