Fiecare loc are povestea și istoria lui, dar Maramureșul excelează în toate cele. De această dată, am să fac referire la un loc unde, în fiecare zi ai altceva de văzut și de făcut, Leordina, locul unde fiecare zi are altă culoare, locul unde oamenii poartă cu mândrie și plăcere straiele populare, locul unde m-am simțit mai bine ca acasă.

Dacă intri în Leordina dinspre Sighet ai parte de un peisaj desăvârșit cu șinele de cale ferată care, parcă se duc spre pajiștile înverzite flancând șoseaua. Din loc în loc, pe munți se văd case frumos așezate, parcă învărtindu-se după soare. Peisajul rivalizează cu poeziile lui Coșbuc, unde satele sunt descrise în cel mai mic detaliu. Aici, la Leordina, ai ocazia să îi trăiești poeziile și să te bucuri de adevărata ospitalitate a locului. Asemănarea este cu atât mai izbitoare cu cât, la doar câțiva zeci de kilometri, peste pasul Șetref, în județul Bistrița Năsăud s-a născut poetul George Coșbuc.

La Rai pe Vale am ajuns și din curiozitate având în vedere că este o locație deschisă mai mult decât recent, august 2020, iar, decizia de a sta aici câteva zile, a fost una foarte inspirată. Povestea pensiunii este foarte frumoasă și s-a născut din dorința de a duce mai departe tradiția și de a face cunoscut portul popular.

Practic, Pensiunea Rai pe Vale este un exemplu de păstrare a tradiției, de ospitalitate și bun gust unde curățenia din pensiune și caracterul oamenilor definesc perfect ceea ce înseamnă Maramureș.

Am ajuns la Pensiunea Rai pe Vale fix pe 1 septembrie, iar, primul lucru pe care l-am auzit, a fost: “Bine ați venit pe la noi! Luați un pahar de palincă sau afinată și hai să serviți ceva că veniți de pe drum.” Acel moment a fost confirmarea faptului că am ajuns acolo unde trebuie. Bineînțeles că am servit un pahar de palincă și am gustat din brânza proaspătă, un pic de slănină cu ceapă și o zacuscă de fasole absolut extraordinară.

Ulterior, am aflat că palinca, afinata și cafeaua sunt din partea casei fiind un simbol al ospitalității și tradiției de la Rai pe Vale. Abia apoi, am intrat în pensiune, unde am avut o surpriză atât de dragă sufletului meu. Totul este decorat în cel mai pur stil tradițional cu țoluri specifice zonei și articole care îți amintesc la fiecare pas unde te afli.

Modernul este perfect integrat, astfel că aici, la Rai pe Vale ai toate condițiile necesare pentru a te simți ca în Rai. Fiecare cameră este diferită de cealaltă, dar organizarea și decorurile sunt de un rafinament desăvârșit.

Toate camerele au băi proprii și în dotarea lor intră și uscător de păr și dezinfectant pentru mâini. Balcoanele sau terasele camerelor dau către munții Maramureșului, peisajul fiind în perfectă concordanță cu ospitalitatea de la Rai pe Vale.

Seara am avut ocazia să degust o mâncare tradițională cu un gust desăvârșit, coleșă cu jmere și cârnați, în traducere: mămălăgă cu brânză în pături, jumări și cârnați. Masa a fost urmată de o relaxare la ciubăr în apă cu argilă și sare și apoi o cură de sare naturală în salina pensiunii.

Totul la superlativ! Am senzația că orice fel de cuvinte aș folosi ar fi insuficiente pentru a ilustra senzațiile trăite, atât cele culinare cât și cele date de relaxare.

A doua zi a fost cireașa de pe tort, când proprietarii împreună cu trei fete din sat au venit îmbrăcați în straie țărănești și au pregătit o masă tradiționala așa cum scrie la carte. Practic, aici la Pensiunea Rai pe Vale, poți simți, degusta și trăi tradiția la adevărata ei valoare, tradiție acompaniată perfect de toate utilitățile și facilitățile de care ai nevoie.

La dispoziția turiștilor sunt puse o terasă acoperită, masă pentru tenis de masă, o terasă descoperită, un ciubăr cu apă sărată, o salină dotată cu sistem de sonorizare propriu și lumină ambientală, o livadă unde te poți relaxa sau savura fructe, parcare în curtea pensiunii și, bineînțeles, nelipsita conexiune la internet.

De asemenea, mai sunt disponibile o sală de mese și o bucătărie complet utilată unde musafirii își pot prepara singuri mâncarea. La cerere, se servește micul dejun ce constă în produse tradiționale, 100% naturale.

Cea mai bună dovadă a faptului că aici este, la propriu, un Rai pe Valea Satului este că, la nici 7 zile după ce am plecat de aici, am revenit, iar primirea a fost aceeași. Gazde zâmbitoare, ospitaliere bucuroase de oaspeți și mai ales, bucuroase de faptul că revii.

Rai pe Vale, din punctul meu de vedere, este ilustrația perfectă a unui loc de unde regreți că pleci și te reîntorci cu drag și voie bună.

 

Doresc să mulțumesc pe această cale tuturor celor care au făcut ca zilele petrecute aici să fie de neuitat, familiei Leordean, Adelei, Mariei, Măriuței, Melissei, Ionelei și Mussettei, cățelul care s-a comportat ca un membru al familiei. Zilele petrecute la Rai pe Vale au fost o demonstrație a faptului că în “familia Leordina, Maramureș” oricine este bine venit și respectat.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru