10 septembrie este a 253-a zi a calendarului gregorian și a 254-a zi în anii bisecți.
Iată selecția noastră de evenimente istorice care s-au întâmplat în ziua de 10 septembrie, în România.

La 10 septembrie 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită de gazde la grande bionda, a sărit 1,85 metri și a câștigat medalia olimpică de aur la o diferență de 14 cm față de următoarea clasată. În total România a obținut 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz).
Iolanda Balaș Sőtér (în maghiară Balázs-Sőtér Jolán) s-a născut la 12

La data de 10 septembrie 1964, a avut loc prima audiție, în România, a poemului simfonic Vox Maris de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată de Iosif Conta.
Iosif Conta (n. 14 septembrie 1924, Bârzava, Arad – d. 8 noiembrie 2006) a fost un dirijor român. A studiat Conservatorul la Arad, Cluj, București și Londra. În 1952 a devenit redactor la Contemporanul (pe când era încă student la Conservatorul bucureștean), apoi dirijor și director adjunct al Radiodifuziunii în 1954.
Alte evenimente importante ce au legătură cu data de 10 septembrie

La 10 septembrie 1810 s-a născut la Copăceni, județul Cluj, Simion Balint. A fost unul dintre revoluționarii români care a luptat alături de Avram Iancu, în calitate de prefect al Legiunii Arieșului. A fost descendent al unei familii nobiliare de preoți din Vima Mică (Țara Lăpușului).

La data de 10 septembrie 1635, a trecut în neființă George Buitul. A fost un iezuit de origine română din secolul al XVII-lea, profesor la Alba Iulia, apoi rector al misiunii iezuite din Caransebeș.
În 1636, cu sprijinul lui Acațiu Barcsay, a fost publicată postum prima traducere a catehismului lui Petrus Canisius în limba română, traducere realizată de George Buitul. Conform unor cercetări din perioada interbelică, George Buitul a fost primul român care a studiat la Roma.

Avram Iancu a decedat la data de 10 septembrie 1872, la Baia de Criș, Hunedoara. A fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.
Informații și fotografii wikipedia.org, agerpress.ro