11 septembrie este a 254-a zi a calendarului gregorian și a 255-a zi în anii bisecți.

Iată selecția noastră de evenimente istorice care s-au întâmplat în ziua de 11 septembrie, în România.

Ion Bălăceanu ()

La data de 11 septembrie 1878, agenția diplomatică română de la Viena este ridicată la rangul de legație; prima legație a României în străinătate. Astfel, Ion Bălăceanu devine primul ambasador român în străinătate.

Ion Bălăceanu () a fost un politician și ministru de externe român, bunicul patern al lui Constantin Bălăceanu-Stolnici. Ion Bălăceanu a fost primul diplomat român căruia i-a fost recunoscut statutul de ambasador (reprezentant al unui stat suveran), la 11 septembrie 1878, de către Austro-Ungaria.

Carol al II-lea (15 octombrie 1893 – 4 aprilie 1953)

În ziua de 10 februarie 1938, regele Carol al II-lea a recurs la o lovitură de stat prin care a pus capăt regimului democratic din România. A constituit un nou guvern, prezidat de patriarhul Miron Cristea, iar în dimineaţa zilei de 11 februarie a difuzat o Proclamaţie prin care anunţa că „România trebuie salvată şi sunt hotărât să o fac”.

Se cultiva imaginea unei Românii fericite şi prospere, apreciată pe plan internaţional, cu o economie şi o cultură înfloritoare, cu o armată puternică, gata să apere „fiecare palmă de pământ”.
Dar, între propagandă şi realitate era o mare discrepanţă, accentuată pe măsură ce situaţia internaţională se deteriora, iar statele revizioniste deveneau tot mai agresive.
În Monitorul Oficial din 22 iunie 1940 a apărut Decretul-lege pentru transformarea Frontului Renașterii Naționale în Partidul Națiunii, al cărui prim articol specifica faptul că: Frontul Renașterii Naționale devine partid unic și totalitar, sub denumirea de Partidul Națiunii. El va funcționa sub conducerea supremă a Majestății Sale Regelui.
La data de 11 septembrie 1940, a fost dizolvat Partidul Națiunii – partid „unic și totalitar” sub conducerea supremă a regelui Carol al II-lea.

Alte evenimente importante ce au legătură cu data de 11 septembrie

Ion Frunzetti (20 ianuarie 1918 – 11 septembrie 1985)

La data de 11 septembrie 1985 a decedat Ion Frunzetti. A fost critic și istoric de artă, poet, publicist, eseist și traducător român. S-a născut la data de 20 ianuarie 1918, în Bacău.

Oana Ioachim (17 iulie 1967 – 11 septembrie 2015)

Oana Ioachim a venit pe lume la data de 17 iulie 1967, în orașul Râmnicu Sărat. A fost actriță română de teatru și film, fiica dramaturgului Paul Ioachim.

A jucat două decenii pe scena Teatrului Mic, a făcut un cuplu îndrăgit pe scenă, în „Desculți în parc„, alături de Ștefan Bănică jr. și a avut roluri în câteva filme: „Neînțelegerea”, „Mătrăguna”, „Amen”, „Alexandra”, „Caviar”, „America, venim !„. S-a stins prematur, la doar 48 de ani, la data de 11 septembrie 2015.

Informații și fotografii wikipedia.org