De-a lungul timpului am constatat că fascinația mea pentru Maramureș nu provine doar din aprecierea frumuseții portului tradițional și a ospitalității locuitorilor ci și din încărcătura istorică a acestor meleaguri și a meșteșugurilor păstrate de atâtea generații, cu o sfințenie de invidiat.

Unul dintre exemple îl constituie localitatea Berbești, sat aparținător al comunei Giulești, aflat la 10 kilometri de Sighetu Maramației și 55 de kilometri de Baia Mare. Situat pe valea Marei, satul Berbești constituie unul dintre cele mai vechi sate atestate documentar din zonă, în anul 1387, sub denumirea de Barbfalwa. Marcantă pentru localitatea Berbești este Troița Rednicenilor sculptată în stil gotic ale cărei origini nu se cunosc, dar se presupune că a fost ridicată de familia Rednicenilor în secolul al XVIII-lea, în perioada episcopului Atanasie Rednic, originar din Giulești. Din punct de vedere etnografic, în anul 1910, aici locuiau aproximativ 560 de evrei, toți așezați pe ulița principală a satului, aici existând și o impunătoare sinagogă, care a fost demolată. Casa rabinului a fost demolată în 2004, iar la ora actuală nu mai există nici o casă evreiească în sat. Totuși, casele originale din Berbești pot fi admirate la Muzeul Satului din București, aici existând o casă din 1775, la Muzeul Satului din Cluj, o gospodărie din anul 1795 sau la Muzeul Satului din Baia Mare, aici existând o gospodărie din anul 1806.

Pensiunea Zbona, Berbești, județul Maramureș

Din punct de vedere al așezării, localitatea Berbești oferă acces foarte ușor către orașul Sighetu Marmației, cunoscut pentru obiective turistice precum Închisoarea de la Sighet, Palatul Cultural Astra, Cimitirul Săracilor sau gara din Sighet, unica gară din România cu trei ecartamente. De asemenea, tot de aici, accesul se face rapid către celebrul Gutin sau drumul de pe valea Marei ce leagă orașele Sighetu Marmației de Baia Mare, drum unde se poate regăsi mormântul lui Pintea Viteazul. Tot de aici, de la Berbești, se poate ajunge foarte ușor la Mănăstirea Bărsana, Ocna Șugatag sau celebrele biserici de lemn din Maramureș.

Vedere de la fereastra Pensiunii Zbona, Berbești, județul Maramureș

Ca loc de plecare către obiectivele de mai sus și de petrecere a câtorva zile pe aceste meleaguri, am ales o pensiune unde te poți bucura de ospitalitatea oamenilor, tradiție și unde poți admira meșteșugul lemnului, Pensiunea Zbona.

Pensiunea Zbona, Berbești, județul Maramureș

Chiar de la intrare am observat spațiul imens de care dispune Pensiunea Zbona, sculpturile în lemn și un frumos iaz amenajat chiar în colțul construcției.

În curtea Pensiunii Zbona, Berbești, județul Maramureș

De cum intri pe poartă este imposibil să nu remarci sculpturile în lemn, un foișor mai mult decât încăpător prevăzut cu rotisor și un loc pentru grătar cu spațiu pentru ceaun și cuptor pentru copt pâinea.

Foișorul și grătarul de la Pensiunea Zbona, Berbești, județul Maramureș

Toate aceste spații sunt complet utilate și puse la dispoziția musafirilor. În continuarea foișorului există spațiu de joacă pentru copii și leagăne din lemn masiv sculptate de cunoscutul sculptor maramureșean Ionuț Hodor.

Foișorul Pensiunii Zbona, Berbești, județul Maramureș

În interior, Pensiunea Zbona are pregătită pentru oaspeți o sală pentru servit masa care poate găzdui cu ușurință 40 de persoane, o bucătărie și un bar, toate dotate și utilate cu toate cele trebuincioase pentru a pregăti masa.

Bucătăria Pensiunii Zbona, Berbești, județul Maramureș

Camerele Pensiunii Zbona sunt mari, spațioase, foarte luminoase. Sunt organizate în așa fel încât spațiul să fie optimizat la maxim.

Cameră la Pensiunea Zbona, Berbești, județul Maramureș

De apreciat sunt curățenia, ospitalitatea gazdelor Pensiunii Zbona și dorința acestora de a face totul în așa fel încât musafirii să fie întotdeauna mulțumiți.

Cameră la Pensiunea Zbona, Berbești, județul Maramureș

Bineînțeles, dintre facilitățile oferite de Pensiunea Zbona, nu lipsește accesul la internet care se realizează prin conexiune wireless și este disponibil pe toată suprafața proprietății.

Sala de mese a Pensiunii Zbona, Berbești, județul Maramureș

Parcarea mașinilor se face în curtea Pensiunii Zbona, astfel securitatea acesora fiind pe deplin garantată.

În curtea Pensiunii Zbona, Berbești, județul Maramureș

Pe parcursul șederii voastre aici, la Pensiunea Zbona din Berbești, vă puteți bucura de tradiționala palincă sau afinată precum și de arhicunoscutele și delicioasele preparate gastronomice maramureșene.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru