Renumită ca fiind una dintre zonele unde tradiția se păstrează cu sfințenie, Maramureșul rămâne regiunea care te uimește de fiecare dată, indiferent de câte ori vii aici. Un loc însemnat de trecut cu suferință, dar parte a istoriei incontestabile a românilor, Sighetu Marmației rămâne deopotrivă imaginea mult temutei închisori politice și imaginea tradiției și a muzeului austro-ungar.

Sighetu Marmației aduce deopotrivă un dram de istorie și o tradiție bine păstrată și împământenită care așteaptă să fie descoperită și aprofundată.

Pensiunea Doli, Sighetu Marmației, județul Maramureș

Cu ocazia vizitei noastre aici, am avut ocazia să stau pentru 3 zile într-o locație situată imediat la ieșirea din Sighet către Valea Hotarului, Pensiunea Doli, la doar câteva sute de metri de Cimitirul Săracilor, groapa comună a celor chinuiți, care au decedat la închisoarea Sighet, un monument care merită, cu smerenie, vizitat.

Peisaj de la Pensiunea Doli, Sighetu Marmației

Pensiunea Doli pune la dispoziția musafirilor 16 camere duble dintre care 8 pot fi suplimentate cu un pat. Practic, capacitatea totală de cazare este de 40 de persoane.

Cameră de la Pensiunea Doli, Sighetu Marmației

Camerele sunt aerisite, mobilierul modern iar confortul camerelor este accentuat de priveliștea care se ivește de la ferestrele luminoase.

Cameră de la Pensiunea Doli, Sighetu Marmației

Pe parcursul celor 3 zile am putut aprecia curățenia din camere, spațiul generos și organizarea camerelor, spațiul fiind optimizat în așa fel încâ să ofere un grad maxim de confort. Camerele mari, aerisite cu paturi confortabile și o priveliște extraordinară asupra peisajului din jur. Din hol și din camere nu lipsesc decorurile tradiționale, amintindu-ți astfel, locul unde te afli, Maramureș.

Cameră de la Pensiunea Doli, Sighetu Marmației

Pensiunea Doli are un bar, restaurant cu o capacitate de 270 de locuri, bucătăria pensiunii fiind cu specific tradițional, dar, la cerere, se pot face și meniuri din bucătăria internațională. Gazda, Ionel Pop, un maramureșean sadea, știe foarte bine cum să întâmpine oaspeții și cum să îi facă să se simtă mai bine ca acasă.

Tochitură ardelenească pregătită la Pensiunea Doli, Sighetu Marmației

Din bucătăria tradițională am avut ocazia să degust o tochitură ardelenească cu mămăligă, brânză și smântână și nelipsitul păstrăv prăjit în făină de mălai cu mămăligă și mujdei de usturoi. Am mai servit și o ceafă la grătar cu cartofi prăjiți, gustul acesteia fiind dintre cele mai rafinate.

Păstrăv prăjit în făină de mălai cu mămăligă și mujdei de usturoi pregătit la Pensiunea Doli, Sighetu Marmației

Platingurile sunt făcute profesionist, iar mâncarea este preparată pe loc din ingrediente proaspete. Din punct de vedere culinar, pot spune că a fost o experiență de neuitat și … de repetat.

Interior Pensiunea Doli, Sighetu Marmației

Datorită dimensiunii restaurantului, Pensiunea Doli este locul perfect pentru susținerea unor evenimente care nu depățesc 270 de persoane. Spațiul din sala de evenimente este mai mult decât suficient să asigure atât confortul și siguranța oaspeților cât și spațiu pentru dans și deplasare.

Terasa Pensiunii Doli, Sighetu Marmației

Printre facilitățile oferite de Pensiunea Doli nu lipsesc parcarea, care se face în curtea pensiunii sau accesul la internet prin conexiune wireless. De asemenea, o terasă acoperită stă la dispoziția turiștilor, aceasta fiind locul perfect pentru servirea cafelei de dimineață sau a micului dejun.

Interior Pensiunea Doli, Sighetu Marmației

Pensiunea Doli este un loc perfect atât pentru petrecerea unei vacanțe, timp în care ai o sumedenie de obiective turistice de vizitat, cât și pentru organizarea unor evenimente. Obiectivele turistice ce pot fi vizitate în zonă sunt: Închisoarea de la Sighet la doar câțiva kilometri distanță, Cimitirul Săracilor, Casa Wiessel din Sighet, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mănăstirea Săpânța Peri sau Biserica de lemn de la Desești.

Conform spuselor gazdei, “Pensiunea Doli încearcă să aducă în sufletul călătorului care îi calcă pragul o picătură din tot ceea ce înseamnă Maramureșul. O face cu responsabilitate, dăruire, drag de oameni, tradiții și frumos.”

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru