De-a lungul timpului și urmare a numeroaselor deplasări în Maramureș am constatat un singur lucru. De fiecare dată când revin descopăr ceva nou, deși am crezut că le-am văzut pe toate. De fiecare dată este ceva sau cineva care mă surprinde într-un mod mai mult decât plăcut. Ceea ce rămâne neschimbat este modul acestor oameni de a-și primi oaspeții. Au un stil aparte, inconfundabil, stil pe care îl întâlnești doar aici. Acești oameni parcă sunt făcuți să fie gazde, veșnic zâmbitori și îndatoritori, veșnic bucuroși de oaspeți.

Pensiunea Casa Ralucăi din Moisei

Asemenea ospitalitate am găsit și la Pensiunea Casa Ralucăi din Moisei.

Pensiunea Casa Ralucăi din Moisei

La Casa Ralucăi, te întâmpină o parcare mare, imediat cum intri în curte și un spațiu de joacă mai mult decât generos cu leagăn și loc de joacă pentru copii. Abia apoi, dacă ridici ochii, și te uiți cu atenție ai să vezi ceva cu adevărat unic.

Curtea Pensiunii Casa Ralucăi din Moisei

Practic, arhitectura construcției este de așa natură încât la parter se află o bucătărie destinată turiștilor utilată cu toate cle necesare, recepția și o parte din camere, iar etajul este compus din două case bătrânești restaurate care sunt asamblate peste clădirea de jos. Astfel, terasa celor două case te scoate pe un spațiu verde la nivelul acoperișului primei construcții.

Foișorul Pensiunii Casa Ralucăi din Moisei

Maniera originală în care a fost construită pensiunea și spiritul artistic al proprietarei, doamna Elvira Ștețcu, au făcut din Pensiunea Casa Ralucăi un loc unde modernul și tradiționalul se îmbină absolut perfect.

Interior la Pensiunea Casa Ralucăi din Moisei

Simplitatea interioarelor acompaniată perfect de obiectele tradiționale și de ospitalitatea și profesionalismul celor de aici, fac din Pensiunea Casa Ralucăi locul ideal unde veți reveni de fiecare dată cu plăcere, unde oricât de mult ați sta, parcă tot e prea puțin.

Poarta maramureșană a Pensiunii Casa Ralucăi din Moisei

Primirea care mi-a fost făcută parcă este desprinsă din film. Am fost întâmpinat de două minuni îmbrăcate în port tradițional, care m-au cucerit definitiv și mi-au arătat în același timp grija celor vârstinici pentru promovarea portului tradițional în rândul tinerilor. Se vedea foarte clar că aceste două minuni de fete erau obișnuite să poarte aceste costume și erau mândre de faptul că îl poartă. Am avut ocazia să ascult o lecție despre tradiție de la Alexandra Burnar, una dintre cele două fete minunate care m-au întâmpinat, care, deși la o vârstă fragedă, avea foarte clar cultul cinstei și onoarei întipărit în caracter.

Două minuni îmbrăcate în costumul neamului lor, la Pensiunea Casa Ralucăi din Moisei

După o sesiune foto, am fost invitat la masă, iar momentul în care am realizat ce înseamnă mic dejun, m-a făcut să mă gândesc la faptul că vom fi cu siguranță cel puțin 10 persoane, dar … nu eram decât eu și fetele.

Poftiți la masă la Pensiunea Casa Ralucăi din Moisei

Îmi este foarte greu să enumăr toate cele care erau pe masă, dar pot spune cu certitudine că toate erau preparate din fermă proprie, că tot ceea ce se servește la Pensiunea Casa Ralucăi este tradițional, așa cum se mânca în vremurile de demult. Amintesc doar slănina cu ceapă, pastrama de casă, mămăligă cu brânză în pături, jumări și multe altele pe care vă las pe voi să le descoperiți.

Bunătăți din ferma proprie la Pensiunea Casa Ralucăi din Moisei

Bineînțeles, nu au lipsit palinca și afinata, care sunt din partea casei pentru fiecare oaspete. Nu pot să descriu bucuria pe care am avut-o atunci când am realizat că m-am reîntâlnit cu gustul mâncărurilor din copilărie.

Băuturile tradiționale de la Pensiunea Casa Ralucăi din Moisei

Un adevărat festin al simțurilor și o încântare desăvârșită pentru papilele gustative.

Interior la Pensiunea Casa Ralucăi din Moisei

După masă, am făcut un tur al Pensiunii Casa Ralucăi și am admirat cămășile vechi, albe, de mai bine de 100 de ani care păstrează încă acel alb imaculat și frumusețea naturală și vie a culorilor broderiilor, făcute tot manual.

Mândria Pensiunii Casa Ralucăi, ccostumul popular

Aici, la Pensiunea Casa Ralucăi, totul este impecabil, începând de la gazonul din curte și până la cel mai mic detaliu din camere sau din bucătărie. Fiecare lucru își are foarte bine definit locul astfel încât armonia din interior să îți inducă o stare de liniște și confort.

Interior la Pensiunea Casa Ralucăi din Moisei

Oaspeții au la dispoziție o bucătărie complet utilată unde își pot prepara singuri mâncarea.

Bucătăria Pensiunii Casa Ralucăi

Un foișor prevăzut cu grătar utilat, la fel, cu toate cele necesare. Două leagăne și un alt foișor mai mic stau la dispoziția celor care vor să se relaxeze în acest decor magnific.

Foișorul Pensiunii Casa Ralucăi, ccostumul popular

Experiența mea la Casa Ralucăi din Moisei a fost încă o dovadă a faptului că aici, în Maramureș, oamenii sunt făcuți pentru a fi gazde, sunt făcuți pentru a zâmbi și sunt făcuți pentru a păstra tradiția și a demonstra că rădăcinile unui popor stau în istorie, cultură și păstrarea obiceiurilor și datinilor strămoșești.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru