Așa, într-o doară, pe la mijlocul lui februarie, stăteam în vârful patului și savuram un vin demisec alături de o bucată sănătoasă de porc puțin afumat, … un deliciu. Și așa, pe nepusă masă, mi-a venit ideea de a face o incursiune în Țara Vinului muntenesc.

_MG_5114 copy
De la fereastra Pensiunii La Butoaie, Pietroasele

Așa am ajuns, într-o miercuri dimineață, în zona Pietroasele, din județul Buzău. Oare ce aș putea căuta altceva decât … vin. Vin am vrut, Butoaie am găsit și bine am făcut.

_MG_5103 copy
La Butoaie, Pietroasele, județul Buzău

Pe la orele 10 eram prin zona Pietroasele, precum spuneam. Auzisem de Pensiunea La Butoaie, este destul de cunoscută în țară dar și străinătate. Nu am fost niciodată la butoaie, așa că m-am hotărât să cunosc locul și oamenii.

_MG_5099 copy
La Butoaie, Pietroasele, județul Buzău

Primul lucru pe care l-am remarcat (bineînțeles!!) au fost butoaiele sau, mai bine zis, budanele, dar nu oricum, niște budane sănătoase, ca cele de la mănăstire, mari, pântecoase, care te duc cu gândul la vinul vechi mănăstiresc, de buturugă.

_MG_5096 copy
Intrarea într-un cameră/butoi la La Butoaie, Pietroasele

Surpriza a fost că, … în loc de vin mănăstiresc, în fiecare butoi, am găsit amenajată dichisit o cameră cu două paturi impecabile, o noptieră între ele și un radiator pe mijloc, o idee absolut strălucită și demnă de admirație.

_MG_5105 copy
La Butoaie, Pietroasele, județul Buzău

Până la urmă, ce poate fi mai plăcut decât ca, după o degustare de vinuri de la Cramele Roșca, să continui festinul într-un … butoi.

2
La Butoaie, Pietroasele, județul Buzău

Simplu și de foarte mare efect, familia Roșca a reușit să transforme un recipient consacrat pentru licoarea zeilor, într-un dormitor absolut extraordinar unde timpul trece pe nesimțite și somnul dulce te face să visezi … boabe de tămâioasă, mai ales dacă asta ai consumat înainte să pui capul pe pernă.

1
La Butoaie, Pietroasele, județul Buzău

Butoaiele pentru cazare sunt atracția locației și a zonei, acestea fiind utilate cu toate cele necesare pentru un somn odihnitor, așternuturi din damasc, saltele mai mult decât confortabile și un radiator pentru perioadele de primăvară sau de toamnă. De menționat este faptul că butoaiele nu sunt utilizabile pe perioada iernii datorită temperaturii foarte scăzute de afară.

3
La Butoaie, Pietroasele, județul Buzău

Una peste alta, Pensiunea La Butoaie din Pietroasele reprezintă crema pensiunilor din zonă. Familia Roșca sunt oameni dedicați și dornici de oaspeți și pun la dispoziția turiștilor, pentru cazare, “butoaie”, iar pentru cei mai pretențioși, camere cu toate cele necesare pentru odihnă.

_MG_5107 copy
Simbolul pensiunii aflat la intrare – La Butoaie, Pietroasele

Celălalt corp de pensiune este format dintr-o clădire cu 2 etaje, iar, la dispoziția turiștilor se află o bucătărie dotată cu toate cele necesare pregătirii și servirii mesei.

_MG_5113 copy
Bucătăria Pensiunii La Butoaie, Pietroasele

 

Are camere mari, mai mult decât confortabile, toate prevăzute cu aer condiționat, așternuturi și proasoape albe ca spuma laptelui, baie proprie și televizoare de ultimă generație.

_MG_5116 copy
Pensiunea La Butoaie, Pietroasele, județul Buzău

Bineînțeles, accesul la internet este posibil cu ajutorul unei rețele de internet wireless. Nici copii nu au fost uitați, astfel că micuții se pot bucura de un loc de joacă special amenajat pentru ei.

_MG_5117 copy
Pensiunea La Butoaie, Pietroasele, județul Buzău

Pensiunea La Butoaie mai dispune și de o terasă acoperită prevăzută cu grătar și toate accesoriile pentru petrecerea unor seri de neuitat în compania vinurilor de la Crama La Butoaie și a preparatelor tradiționale din zonă.

_MG_5125 copy
Crama La Butoaie, Pietroasele, județul Buzău

Detalierea vinurilor ce se pot degusta aici va fi făcută într-un articol ulterior, dar, ce este bine de reținut este că, indiferent de preferințe, sec, demisec, demi dulce sau dulce, rose sau roșu, Crama La Butoaie sunt întotdeauna lângă dumneavoastră pentru satisfacerea gusturilor și a poftelor.

_MG_5128 copy
Crama La Butoaie, Pietroasele, județul Buzău

Ospitalitatea familiei Roșca  și tot ceea ce au realizat aici, la , este un model de urmat, iar zilele de vacanță pe care vrei să le petreci aici vor fi cu siguranță unice.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru