La final de ianuarie, într-o perioadă când afară ar fi trebuit să fie un ger “să crape pietrele”, iar vremea seamăna mai mult cu o primăvară timpurie, am ales să vizitez zona Turda, foarte bogată în obiective turistice istorice și naturale.

Prima vizită a fost la Salina Turda și apoi la ruinele Castrului Roman de la Poitaissa. După aproape 500 de kilometri, venind de la București și o oră și jumătate petrecută la Salina Turda și la ruinele castrului roman, am simțit o foame mai mult decât supărătoare, așa că, am căutat o locație pe gustul meu pentru servirea mesei. Mi-a făcut cu ochiul un restaurant aflat la periferia orașului, la câțiva kilometri de Cheile Turzii, Restaurantul Biți.

slide1
Restaurantul Biți, Turda, județul Cluj

Am parcat în curtea Restaurantului Biți, spațiul fiind foarte generos. Prima senzație a fost mai mult decât grăitoare. Am intrat într-o sală boltită ca o cramă, cu pereți de piatră și lemn pirogravat pe tavan.

_MG_4994 copy
Restaurantul Biți, Turda, județul Cluj

Aici este restaurantul-cramă care dispune de 3 săli pentru evenimente. Una este mai impresionantă decât cealaltă.

_MG_5016 copy
Una dintre sălile Restaurantului Biți, Turda, județul Cluj

Cea în care am intrat prima oară cu o capacitate de 150 de locuri prevăzută cu mese din lemn masiv pirogravate cu motive tradiționale, o sală de aproximativ 60 de locuri,

_MG_5011 copy
Una dintre sălile Restaurantului Biți, Turda, județul Cluj

restaurantul propriu zis și o sală mai mică de 30 de locuri pe care eu am numit-o sala domnitorilor, pentru că în fiecare întrând există pirogravat în lemn chipul câte unui domnitor.

_MG_4993 copy
Decor din interiorul Restaurantului Biți, Turda, județul Cluj

Astfel, aici puteți servi preparatele tradiționale ardelenești în compania figurilor domnitorilor Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș sau Mircea cel Bătrân.

sala_mica_crama
Una dintre sălile de evenimente de la Restaurantul Biți, Turda, județul Cluj

Restaurantul Biți mai are încă două săli de evenimente. Una dintre săli are 300 de locuri iar celalaltă sală are o capacitate de 50 de locuri.

_MG_5024 copy
Una dintre sălile Restaurantului Biți, Turda, județul Cluj

Varietatea sălilor disponibile aici fac din Restaurantul Biți o locație ideală atât pentru evenimente corporate cât și pentru evenimente care necesită un număr mare de persoane, conferințe, nunți, botezuri sau alte genuri de evenimente private.

sala_mica
Una dintre sălile de evenimente de la Restaurantul Biți, Turda, județul Cluj

Specificul bucătăriei este strict tradițional. Aici, vă puteți bucura de preparatele specifice bucătarului, respectiv platoul Biți care include atât preparate reci cât și calde, bulzul casei sau renumiții papanași pe care majoritatea îi preferă ca desert după o masă copioasă.

platou_biti
Platoul Biți de la Restaurantul Biți, Turda, județul Cluj

Personal, am oscilat între puiul boieresc și bulzul casei, alegerea finală fiind bulzul casei. Preparatele pe care le-am servit au fost proaspete, preparate cu ingrediente de la producătorii locali, iar servirea s-a ridicat la cele mai înalte standarde.

papanasi
Papanașii de la Restaurantul Biți, Turda, județul Cluj

Atmosfera locului combinată cu ospitalitatea ardeleană și prospețimea ingredientelor m-au convins de faptul că Restaurantul Biți este locul unde voi reveni de fiecare dată cu plăcere.

platou
Platou cu bunătăți de la Restaurantul Biți, Turda, județul Cluj

Pentru cei care doresc să petreacă mai mult timp aici, Restaurantul Biți dispune și de o pensiune cu 7 camere structurate în 3 camere cu patru paturi simple, 2 camere cu paturi twin, o cameră cu două paturi duble și o cameră cu 5 locuri.

_MG_5035 copy
Cameră la pensiunea Restaurantului Biți, Turda, județul Cluj

Fiecare cameră este dotată cu baie proprie, aer condiționat, frigider și televizor. Printre facilitățile oferite se numără și accesul la internet prin conexiune wireless cu acoperire pe toată suprafața locației.

_MG_5040 copy
Cameră la pensiunea Restaurantului Biți, Turda, județul Cluj

Pe perioada de vară în curtea interioară se află o terasă cu foișor, cu o capacitate de 120 de locuri.

curte 2
Terasa cu foișor de la Restaurantul Biți, Turda, județul Cluj

Dacă plănuiești să stai mai mult timp aici, în Turda și să te cazezi la Biți. nu uita să vizitezi și Cheile Borzeștiului, Cheile Turenilor, sau Cheile Turzii și cascada Ciucaș.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Restaurant Biți