Hobița, aşezare cu oameni pricepuţi, se află în partea de nord-vest a judeţului Gorj, pe drumul care leagă oraşul Târgu Jiu de localitatea Tismana. Hobiţa apare în documente din secolul al XVI-lea purtând denumirea de Ohabita.

Aşezarea este, însă, mult mai veche decât actul domnesc care îi atestă existenţa, act dat în Bucureşti, la 30 aprilie 1518, de Neagoe Basarab, domnul Țării Româneşti.

_MG_8029 copy
La intrarea în Casa memorială Constantin Brâncuși

Destinul acestei aşezări este marcat pentru vecie de unul dintre fiii acestui sat. Cu mintea și harul mâinilor sale a scris o nouă pagină în istoria artei moderne.

Hobița a fost locul în care s-a născut Constantin Brâncuşi, locul în care a învăţat, de la meşterii satului, de la tatăl şi bunicul său, priceperea de a ciopli lemnul care, în mâinile sale, a căpătat un alt destin și o altă viaţă.

_MG_8024 copy
La intrarea în Casa memorială Constantin Brâncuși

Hobița a fost prima sa inspirație: casele frumos împodobite, bătrâna biserică de lemn cu fruntarul crestat şi sprijinit pe stâlpi ce aduc aminte de Coloana Infinitului, cimitirul satului, cu troiţele şi crucile înflorate.

Aici, în Hobița, sculptura în lemn este acasă la ea:  iscusinţa constructorilor se îmbină într-o perfectă armonie cu talentul lor de decoratori.

_MG_8028 copy
Poarta sculptată de la intrarea în Casa memorială Constantin Brâncuși

 

Povestea înființării Casei memoriale Constantin Brâncuşi

Casa memorială Constantin Brâncuşi din satul Hobița este inclusă pe lista monumentelor istorice româneşti, însă nu este adevărata casă în care s-a născut Brâncuşi. Casa natală se află la doar 100 de metri mai jos de casa memorială.

_MG_8031 copy
Clădirea principală a Casei memoriale Constantin Brâncuși

Ideea înfiinţării Casei memoriale Constantin Brâncuşi a apărut din anul 1967. Regiunea Oltenia a elaborat un proiect pentru organizarea unui muzeu. Însă, un an mai târziu, România a fost reorganizată din punct de vedere teritorial, astfel că ideea și planul pentru muzeu au fost preluate de judeţul Gorj.

_MG_8034 copy
Piatră cu inscripție, în curtea Casei memoriale Constantin Brâncuși

Abia, în anul 1971, muzeul a fost înfiinţat. A fost deschis de Elena Udrişte, muzeograf, care, mai târziu, a devenit director al Muzeului Judeţean Gorj.

_MG_8078 copy
Fântâna cu cumpană din curtea Casei memoriale Constantin Brâncuși

Inițial, autorităţile comuniste au dorit înfiinţarea muzeului dedicat sculptorului în casa natală, dar nu au reuşit să o cumpere. Au căutat în apropierea acesteia o casă care să semene cu cea natală. Au găsit-o și au amplasat-o pe terenul deţinut de artist. Era chiar casa unui prieten foarte bun al tatălui lui Brâncuşi, sculptor şi el.

_MG_8063 copy
Magazia din curtea Casei memoriale Constantin Brâncuși

Casa memorială Constantin Brâncuşi

Casa memorială Constantin Brâncuşi este alcătuită din camera de dormit, celarul şi cunia. Celarul care reprezintă cămara, este singura cameră din casă în care tavanul nu e drept şi din ea se urcă în pod.

_MG_8075 copy
Element de arhitectură a Casei memoriale Constantin Brâncuși

Cunia este denumirea dată bucătăriei, locul în care nu doar se gătea, ci se şi mânca, membrii familiei adunându-se toţi în jurul unei mese.

_MG_8041 copy
Element de arhitectură (stâlpul prispei) la Casa memorială Constantin Brâncuși

Casa memorială Constantin Brâncuşi are o arhitectura interesantă. Casa în care se află muzeul este un model de arhitectură populară de sfârşit de secol XIX. Astfel, detaliile acordate unor elemente cum sunt stâlpii prispei, uşa cămării sau uşa de la celar sunt tipic tradiţionale atât pentru zonele din sudul țării cât şi pentru satele din Transilvania.

IMG_8048 copy
Element de arhitectură (uşa cămării) la Casa memorială Constantin Brâncuși

Este o casă modestă. Este un muzeu mic. Aici, sunt obiecte care aduc aminte de viaţa de zi cu zi a lui Brâncuşi din Hobița: vase de ceramică, ulcele, mic mobilier de bucătărie, ustensile de cioplit și multe altele.

IMG_8055 copy
Interior Casa memorială Constantin Brâncuși

Sunt şi obiecte care amintesc de viața sa artistică: fotografii, cărţi, documente sau scrisori.

IMG_8053 copy
Interior Casa memorială Constantin Brâncuși

În fiecare cameră sunt piese de mobilier autentice, datate de la începutul secolului al XX-lea.

IMG_8051 copy
Interior Casa memorială Constantin Brâncuși

Așa cum spunea Carola Giedion-Welcker, creaţia lui Brâncuşi este o logodire fericită de sensibilitate mediteraneană şi înţelepciune orientală. Aș parafraza și aș spune că viața lui Brâncuși, aici, în Hobița, a fost o logodire fericită între simplitatea vieții țăranului român și frumusețea sufletului său creator.

_MG_8049 copy
Document original expus la Casa memorială Constantin Brâncuși

Nu degeaba genialul sculptor a spus: „Viaţa mea a fost doar un şir de miracole“. Șirul miracolelor au început de aici, din Hobița.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru