Pentru mine și, bineînțeles, pentru cunoscători, este clar faptul că vinul este licoarea care te conectează la toate cele cinci simţuri.

6
sursa pixabay.com

Este clar, de asemenea, că vei avea parte de experienţe minunate odată cu modelarea pasiunii pentru vin. După ce ai deprins câteva cunoştinţe începe partea cea mai bogată a cunoașterii. Astfel, apare aprecierea vinului, iar cunoașterea caracteristicilor esenţiale acestei băuturi te conduc către înţelegerea acestei licori uimitoare.

Group of people drinking wine outdoors.
sursa pixabay.com

Dacă ești convins că îţi place cu adevărat vinul, merită aprofundarea subiectului. Poți să te înscrii la un curs de specialitate, totodată, fiind la îndemână, în timpul liber, să cauţi compania altor pasionați de vin, eventual, mai avansați decât tine, să savurezi la un pahar de vin experiența și poveștile lor.

1
sursa pixabay.com

O altă modalitate este să citești mai multe despre vinuri și, de ce nu, să înveți tehnici pe care apoi să le exersezi. O tehnică citită și repetată de mine este cea pe care am învățat-o din cartea expertei Jancis Robinson, Degustarea Vinului, este tehnica degustării vinului.

1044763

Iată ce recomandă Jancis Robinson:

„Prima etapă a tehnicii degustării vinului este examenul vizual. Priviţi vinul prin pahar. Observaţi dacă vinul este limpede sau neacidulat. Prin înclinarea paharului la 45°, puteți să observați și nuanțele sale în dreptul unui fundal alb. Intensitatea culorii se observă privind în pahar de sus. Examinarea vizuală durează doar câteva secunde. Majoritatea vinurilor bune şi, în special cele roşii, mature au un aspect strălucitor şi luminos, cu nuanţe care se deschid spre margine. Cu cât vinul este mai vechi, cu atât mai mare e diferenţa între culoarea de la centru şi cea aproape apoasă de la margine.

A doua etapă a tehnicii degustării vinului este examinarea olfactivă. Rotiţi un pic paharul, duceţi paharul la nas şi mirosiţi. Prin rotire, maximizaţi cantitatea de vin care ajunge în contact cu aerul şi ajutaţi compuşii aromatici volatili să iasă din vin şi să se colecteze la suprafaţa lui.

2
Jancis Robinson

Plimbaţi-vă nările deasupra vinului – de preferinţă cu paharul înclinat spre dumneavoastră, la 45° pentru a maximiza suprafaţa vinului, impactul. Astfel beneficiaţi  de vaporii colectaţi în interior.

A treia etapă a tehnicii degustării vinului este degustarea.  Prima sorbitură: preluaţi vinul în gură, o sorbitură generoasă. Prin limbă şi interiorul gurii, el vă va transmite o impresie complexă de dulceaţă, aciditate, nivelul taninilor şi corp. Totodată, vă confirmă aroma prin intermediul vaporilor ce sosesc prin pasajul retro-nazal. Țineţi vinul un timp în gură, înainte de a-l înghiţi sau a-l scuipa.

2
sursa pixabay.com

Ultima etapă a tehnicii degustării vinului este aprecierea sa. Evaluaţi ce simtiţi în gură, după ce l-aţi înghiţit sau scuipat, persistenţa aromelor.”

Simplu. Oare? Încearcă această tehnică ori de câte ori ai ocazia și, în timp, vei ajunge să stăpânești arta degustării vinurilor.

În degustarea vinului, toate simțurile oferă informații despre calitatea acestuia, locul de proveniență și aromele care îl individualizează. Caută să observi cum somelierii își folosesc văzul, gustul, mirosul, simțul tactil și auzul pentru a determina caracteristicile unui vin și pentru a-i descoperi secretele. Astfel, degustarea vinului este ridicată la rangul de artă.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii https://www.jancisrobinson.com/