Pentru majoritatea turiștilor, Horezu înseamnă o scurtă alergătură pe la magazinele și tarabele ce expun și vând celebra ceramică dar și kitchuri made in China.

Noi, însă, am explorat puțin orașul și am făcut o plimbare de câteva minute prin vechiul târg al Hurezilor, pe strada Unirii, care este închisă circulației auto, pe strada Independenței și nu numai. Am descoperit viața economică și socială a târgușorului de provincie, concentrată într-o singură zonă. Clădirile au o arhitectură deosebită. Acestea au aparținut boierilor sau negustorilor bogați. Am descoperit bijuterii arhitectonice, unele cu un etaj, fiind specifice târgurilor, având la parter prăvălia, iar la etaj locuința negustorului sau a meșteșugarului. Unele sunt refăcute, altele sunt abandonate dar toate sunt concentrate în acest centru vechi al Horezului, care, la momentul vizitei noastre, părea că va avea parte de o restaurare.

_MG_5326 copy
Biserica din Târg, Horezu, județul Vâlcea

În centrul vechi al orașului, vizibilă chiar din șosea, se află o frumoasă biserică pictată. Este numită şi Biserica din Târg, este monument de arhitectură și se află pe strada Constantin Brâncoveanu. Lăcașul poartă două hramuri: „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Botezătorul”.

_MG_5331 copy
Biserica din Târg, Horezu, județul Vâlcea

Ctitor principal al Bisericii din Târg este vătaful de plai Ioan Urșanu ce ridică această biserică la începutul secolului al XIX-lea. Acesta a fost comandantul potecașilor care păzeau granița.

_MG_5323 copy
Biserica din Târg, Horezu, județul Vâlcea

La 1805 el achiziționează o casă cu pivniță de piatră în târgul HurezilorIoan Urșanu a contribuit și la ridicarea bisericii pictate de la Viorești, o capodoperă restaurată cu câțiva ani în urmă și a construit la 1800 și biserica din Urșani, în satul său natal.

_MG_5329 copy
În curtea Bisericii din Târg, Horezu, județul Vâlcea

Chiar dacă o mare parte din picturile exterioare ale Bisericii din Târg sunt afectate de intemperiile vremii, încă se mai pot vedea medalioane cu sfinți, cu filosofi antici dar și un huhurez.

modif
Detalii exterioare ale Bisericii din Târg, Horezu, județul Vâlcea

Se pare că această pasăre a inspirat denumirea localității. Un alt tablou aflat la exteriorul Bisericii din Târg este o scenă laică: un țigan jucând ursul.

modif 3
Detalii exterioare ale Bisericii din Târg, Horezu, județul Vâlcea

În curtea bisericii, îngrijită și plină de flori, se află o cruce de piatră, tot de secol al XIX-lea. Ușa metalică de la intrare, ce datează din anul 1807, și ancadramentul de piatră sunt alte elemente de arhitectură deosebită ale Bisericii din Târg.

_MG_5345 copy
Pictură exterioară – Biserica din Târg, Horezu, județul Vâlcea

Ctitorii acestei biserici au fost, pe lângă vătaful de plai Ion Urşanu, Constantin Covrea şi jupâneasa Stana. Picturile Bisericii din Târg au fost realizate de zugravii Dinu şi Manole din Craiova, calfe fiind Stanciu din Craiova, Dumitraşco şi Dumitru, iar ucenici, Ion, Preda din Cioroi şi Ioanică din Craiova.

_MG_5337 copy
Ușa metalică de la intrare și ancadramentul de piatră – Biserica din Târg, Horezu, județul Vâlcea

Istoria și povestea bisericii sunt aproape necunoscute, știindu-se că în anul 1946, noua biserică a devenit biserică parohială a Târgului Horezu. Apoi, se pare că a fost lăsată în paragină. Abia în 1992, a devenit biserică parohială din nou, pentru Parohia Horezu I, fiind restaurate pictura şi acoperişul.

Articol scris de Adriana Roman

Sursa informației http://www.monumenteoltenia.ro și http://horezu-turism.ro

Fotografie de Adrian Satmaru