O rezervație unică în România este Mestecănișul de la Reci. Este parte a Rezervației Naturale „Mestecănișul Reci, Bălțile de la Ozun – Sântionlunca„, una dintre cele mai întinse rezervații din județul Covasna. Rezervația este situată pe malul stâng al râului Negru, între localitățile Reci, Sântionlunca și Ozun, are o suprafață de peste 2.000 de hectare și este foarte complexă din punct de vedere geologic, peisagistic, al florei și al faunei. Zona mestecănișului se întinde pe 34 de hectare.

Unicitatea rezervației este substratul geologic foarte special, compus din nisipuri aluvionare, cu aspect de dune, unic în România, la o altitudine de peste 500 m. Solul este nisipos de culoare roșiatică. În microdepresiunile formate între dunele de nisip, sunt condiții favorabile pentru speciile hidrofile. După o vizită în această zonă, baronul Orban Balazs a numit-o „Sahara din Trei Scaune”.

În Mestecănișul de la Reci am ajuns venind de pe DN22C, de la Brașov către Târgu Secuiesc. Se face la dreapta și se intră în comuna Reci. La ieșirea din Reci se vede pe dreapta pădurea de mesteceni. Înainte de a intra în pădure, se face dreapta pe drumul de pământ. De aici, se merge doar pe jos prin rezervație.

Rezervația este de o frumusețe rară, pădurea de mesteceni este, parcă, magică, desprinsă din povești. Nu cred că este un copac mai frumos decât mesteacănul, iar aici este patria lui. Dar, mesteacănul nu este singura vedetă.

Mestecănișul de la Reci are o floră deosebit de valoroasă: specii rare de ferigă, nuferi albi și lalele pestrițe ocrotite de lege. Varietatea speciilor de plante este de la cele specifice stepei până la cele specifice zonelor umede.

Vegetația rezervației este constituită din păduri de arini și păduri de mesteacăn. În fânețele umede și în bălți se pot întâlni laleaua pestriță, roua cerului, nufărul alb și galben. Impresionantă este și plantația de pin bancsian, o specie foarte rară.

Fauna este variată, în rezervație găsindu-se specii de rozătoare, vulpi, bursuci, dihori, nevăstuici și castori dar și specii mari: căpriorul, cerbul lopătar și mistrețul. Mlaștinile din rezervație sunt locul de întâlnire și de ultim popas al stolurilor de berze care pleacă în țările calde, și tot aici trăiește broasca albastră. Alte specii de batracieni sunt: broasca roșie de pădure, broasca de baltă, buhaiul de baltă cu burta galbenă, broasca râioasă verde, broasca de pământ, dar și brotăcelul.

Zona este un important loc de cuibărit pentru păsări, în rezervație fiind observate 25 de specii ocrotite: barza, egreta, diferite specii de rațe, lișița, pescăruși și chiar lebede.
Sunt multe trasee pe care le puteți urma prin Mestecănișul de la Reci. Le puteți consulta aici. Noi ne-am plimbat prin pădurea de pini, apoi am descoperit o poieniță care ne-a dus către pădurea de mesteceni. Pe noi, această plimbare, ne-a încărcat cu energie și a fost o sursă de imagini și senzații, ce au devenit amintiri dragi.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru și Nyíres Panzió/Pensiunea Mestecăniş