Multe săptămâni am bătut în sus și în jos și în lung și lat Ținutul celor 3 Scaune și pot spune că fiecare locație pe care am vizitat-o a avut o particularitate. Comună a fost ospitalitatea, dar, precum am spus, fiecare locație a avut ceva de spus, a avut ceva în plus, ceva special.

_MG_8698 copy
Pensiunea Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

La doar câțiva kilometri de orașul Covasna, mai precis în localitatea Zăbala sau Zabola, cum mai este cunoscută de localnici, am avut parte de o liniște pe care o puteai “asculta”. Drumurile m-au dus la Muzeul Etnografic Ceangăiesc, la Castelul Mikes, la Biserica ortodoxă din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului, monument istoric ce datează din 1828, Biserica reformată Calvină, toate obiective turistice din Zăbala.

_MG_8709 copy
Pensiunea Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

Bineînțeles, a trebuit să mă opresc undeva, cel puțin pentru odihnă. Așa am ales o pensiune ceva mai izolată, undeva la poalele munților, Pensiunea Gyorgy sau Gyorgy Panzio.

_MG_8713 copy
Pensiunea Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

Am urcat pe un drumeag forestier câteva sute de metri și, la un moment dat, pe partea stângă am văzut două construcții impunătoare care “plângeau” cu mușcate de la balcoane. Era agitație mare în curte, deși erau doar două persoane, dar parcă erau 12. Am intrat în curtea pensiunii și m-a întâmpinat o doamnă între două vârste.

_MG_8700 copy
În curtea Pensiunii Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

Deși plină de treabă, mi-a zâmbit ospitalier și mi-a dat binețe. Am întrebat, vădit jenat pentru că am văzut că era în toiul treburilor, dacă am loc pentru o noapte la pensiune. Tot zâmbind, mi-a răspuns foarte calm că loc este și este totul pregătit.

IMG_8744 copy
Cameră la Pensiunea Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

Am fost invitat la un tur de pensiune să văd dacă îmi convin condițiile. Sincer, nu știu ce nu îmi putea conveni.

_MG_8742 copy
Curtea Pensiunii Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

Un foișor acoperit cu grătar și toate ustensilele necesare, ciubăr cu apă sărată, o curte imensă ce găzduiește cu lejeritate un teren de minifotbal, câteva leagăne și balansoare plus un spațiu generos cu gazon și flori.

_MG_8715 copy
Foișorul Pensiunii Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

La intrarea în pensiune o sală pentru servirea mesei cu o capacitate de cel puțin 20 de persoane, frigider, cuptor cu microunde, aragaz, filtru de cafea, toaster, etc.

IMG_8733 copy
Sală de mese la Pensiunea Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

La demisolul Pensiunii Gyorgy este o sală perfectă pentru organizarea de evenimente mici sau de relaxare. La etaj camerele curate, aerisite, bine organizate, toate dotate cu televizor, baie proprie și ieșire pe terasă. De la balcon se poate admira în voie peisajul oferit de Ținutul celor 3 Scaune.

_MG_8743 copy
Peisaj de la balconul Pensiunii Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

La aproximativ 20 de metri de acest corp principal, mai există o construcție care se închiriază integral și este dotată cu 10 paturi, salon pentru servit masa, bucătărie proprie, baie și încălzire centralizată. Acest corp de clădire este, de regulă, închiriat grupurilor mai numeroase.

_MG_8724 copy
Corpul doi al Pensiunii Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

Atmosfera este foarte prietenoasă și gazda face tot ce îi stă în putere ca să te poți simți ca acasă, adică, perfect. Natura este mai mult decât generoasă, verdele dând buzna, parcă, oriunde te-ai uita.

_MG_8704 copy
Curtea Pensiunii Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

Pe lângă cele enumerate, Pensiunea Gyorgy pune la dispoziția oaspeților acces la internet prin conexiune Wi-fi, parcare în curtea pensiunii și acceptă animale de companie. La cerere, camerele duble din corpul principal pot fi suplimentate cu un pat, în cazul familiilor cu copii.

_MG_8701 copy
Curtea Pensiunii Gyorgy, Zăbala, județul Covasna

Pensiunea Gyorgy este ideală pentru familii cu copii și pentru cei care apreciază liniștea și natura. Este una dintre pensiunile unde uiți de oraș, de agitație și te bucuri din plin de energia locului.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru