Vacanțele de vară au devenit amintire. Toamna se strecoară printre frunze, coboară pe pajiști și ne bucură sufletul cu peisajele colorate.

Vă propunem ca destinație pentru această toamnă blândă și cuminte, o zonă pe care am cunoscut-o cândva, în copilărie și am redescoperit-o acum. O așezare cu un farmec aparte, care se lipește de sufletul omului lăsând amprente colorate în amintirile vacanțelor noastre, este Poiana Mărului din județul Brașov.

_MG_1147 copy
Toamna în Poiana Mărului, județul Brașov

Casele cățărate pe creste de dealuri se uită către Piatra Craiului ce mândră și misterioasă stă cu capul în nouri. Dealurile acoperite de pături (încă) verzi se unduiesc blând în sus și în jos. Acest tablou patriarhal este completat ici-colo de prezența unor cosaşi vrednici care adună ultima fărâmă de verde din an și înalţă căpiţe ce vor aştepta cuminți sub cerul liber, venirea iernii.

_MG_1136 copy
Toamna în Poiana Mărului, județul Brașov

Dealurile pitoreşti ce înconjoară Poiana Mărului sunt molcom traversate de văcuțe ce se mișcă de colo colo căutând (poate) ultima iarbă verde din an. Prezențele lor caline în peisajul dealurilor colorate animă pentru puțin tabloul acestei așezări cu nume dulce-acrișor, de fruct pârguit.

_MG_1150 copy
Toamna în Poiana Mărului, județul Brașov

Satul ascunde în spatele ferestrelor adevărate povești cu miros și gust de mâncăruri gustoase ardeleneşti, cu camere curate și ordonate, personajele principale fiind oameni blânzi și frumoși la suflet care îţi servesc viaţa în frumusețea ei simplă și tihnită de la ţară. Și pentru că ești în mijlocul naturii, ceea ce mănânci aici, în Poiana Mărului, sunt bucate pregătite cu legume din grădinile de zarzavaturi ale gospodarilor, cu carne de la fermele din zonă sau brânza proaspătă de la stânele din apropiere.

_MG_1134 copy
Toamna în Poiana Mărului, județul Brașov

Tot ceea ce ai de făcut este să te lași prins de vrăjile și poveștile așezării. Nu este nimic ireal; este doar o localitate pitorească așezată cuminte pe dealurile blânde, flancată de somptuoșii Bucegi şi Piatra Craiului, unde natura face legea.

_MG_1156 copy
Toamna în Poiana Mărului, județul Brașov

Ți-aș spune ce ai de văzut în zonă, dat fiind faptul că, în apropierea satului Poiana Mărului se află Râşnovul cu Cetatea ţărănească, Branul cu faimosul său castel, Şinca Veche cu Templul Ursitelor, Ghimbavul cu biserica fortificată, Făgăraşul cu faimoasa sa cetate.

_MG_1130 copy
Toamna în Poiana Mărului, județul Brașov
Este păcat, însă, să ajungi aici, unde satul trăiește și respiră odată cu natura și să nu faci drumeții pe dealurile din împrejurimi sau mai departe pe trasee montane din Rezervaţia Naturală Piatra Craiului şi din Bucegi. Poți face fotografii memorabile și respira aerul sălbatic al zonei. Și, de ce nu, poți pune mâna să ajuți oamenii locului la munci: la cosit iarba, la strâns fânul în căpiţe sau la cules fructe.
Poiana Mărului te așteaptă cu fumuri la hornurile caselor, cu fructe coapte în coșuri, cu bucate gustoase, oameni vrednici și frumoși, cu natură din belșug de care să nu te mai saturi.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru