Vacanțele de vară au devenit amintire. Toamna se strecoară printre frunze, coboară pe pajiști și ne bucură sufletul cu peisajele colorate.
Vă propunem ca destinație pentru această toamnă blândă și cuminte, o zonă pe care am cunoscut-o cândva, în copilărie și am redescoperit-o acum. O așezare cu un farmec aparte, care se lipește de sufletul omului lăsând amprente colorate în amintirile vacanțelor noastre, este Poiana Mărului din județul Brașov.

Casele cățărate pe creste de dealuri se uită către Piatra Craiului ce mândră și misterioasă stă cu capul în nouri. Dealurile acoperite de pături (încă) verzi se unduiesc blând în sus și în jos. Acest tablou patriarhal este completat ici-colo de prezența unor cosaşi vrednici care adună ultima fărâmă de verde din an și înalţă căpiţe ce vor aştepta cuminți sub cerul liber, venirea iernii.

Dealurile pitoreşti ce înconjoară Poiana Mărului sunt molcom traversate de văcuțe ce se mișcă de colo colo căutând (poate) ultima iarbă verde din an. Prezențele lor caline în peisajul dealurilor colorate animă pentru puțin tabloul acestei așezări cu nume dulce-acrișor, de fruct pârguit.

Satul ascunde în spatele ferestrelor adevărate povești cu miros și gust de mâncăruri gustoase ardeleneşti, cu camere curate și ordonate, personajele principale fiind oameni blânzi și frumoși la suflet care îţi servesc viaţa în frumusețea ei simplă și tihnită de la ţară. Și pentru că ești în mijlocul naturii, ceea ce mănânci aici, în Poiana Mărului, sunt bucate pregătite cu legume din grădinile de zarzavaturi ale gospodarilor, cu carne de la fermele din zonă sau brânza proaspătă de la stânele din apropiere.

Tot ceea ce ai de făcut este să te lași prins de vrăjile și poveștile așezării. Nu este nimic ireal; este doar o localitate pitorească așezată cuminte pe dealurile blânde, flancată de somptuoșii Bucegi şi Piatra Craiului, unde natura face legea.

Ți-aș spune ce ai de văzut în zonă, dat fiind faptul că, în apropierea satului Poiana Mărului se află Râşnovul cu Cetatea ţărănească, Branul cu faimosul său castel, Şinca Veche cu Templul Ursitelor, Ghimbavul cu biserica fortificată, Făgăraşul cu faimoasa sa cetate.
