Acolo unde apele repezi ale Buzăului își găsesc liniștea în lacul Siriu, la 92 de kilometri de Buzău și 53 de kilometri de Brașov, pe Valea Buzăului, aflată într-o zonă unde omul și natura au creat peisaje fascinante, se află Cabana Harțagu.

Istoria locului
Fondul cinegetic al zonei Carpaților de Curbură a fost dintotdeauna o atracție, astfel, în 1985, au fost construite cabane de vânătoare. După 1989, construcțiile au fost devalizate.

După 2010, acestea au intrat în proprietate privată iar Cabana Harțagu a fost reconstruită și dezvoltată devenind complexul pe care vă invităm să îl cunoașteți. În 2013, Cabana Harțagu a intrat în circuitul turistic deschizându-și porțile celor ce doresc să facă parte din povestea acestui loc minunat.

Cabana Harțagu, în prezent
Arhitectura Cabanei Harțagu se inspiră din cel al caselor boierești transilvănene cu influențe din cel tradițional bavarez. Îmbinarea celor două stiluri creează un ansamblu care atrage privirile fiind original și, mai mult de atât, se integrează în peisajul fascinant, cabana fiind înconjurată din toate părțile de pădure.

Cabana Harțagu pune la dispoziția turiștilor 20 camere, fiind mai multe tipuri de camere și putând caza 42 până la 60 de persoane. Astfel, sunt 9 camere duble, cu pat matrimonial și baie proprie, 2 camere twin, cu 2 paturi single și baie proprie, 6 camere duble superior, cu pat matrimonial, canapea extensibilă și baie proprie și 3 apartamente cu pat matrimonial, canapea extensibilă, cu câte 2 camere și 2 băi. Toate camerele Cabanei Harțagu sunt dotate cu Led Tv.

Ce anume să spunem despre interioare? Câteva cuvinte: rafinament, bun-gust estetic și eleganță. Stilul amenajării interioare a camerelor Cabanei Harțagu este, de asemenea, o combinație fericită între stilul tradițional și cel modern. Astfel, camerele capătă un aer tradițional și datorită mobilierului din lemn masiv, unele piese fiind pictate manual.

Funcționalitatea camerelor este asigurată și de elementele modernului perfect insinuate în aerul tradițional al încăperii. Astfel, toate camerele Cabanei Harțagu au televizor și băi proprii. Iluminarea discretă inspiră relaxarea și acel sentiment de liniște, similar cu cel de acasă.

Am fost fascinați de interioarele Cabanei Harțagu, ca și de exteriorul ei, de altfel, și aș putea putea vorbi la nesfârșit despre mobilier, accesorii și altele. Experiența proprie, însă, este cea mai importantă. Un singur „amănunt” demn de menționat, camerele sunt mobilate diferit, ceea ce face dificilă alegerea camerei.

Bucătăria Cabanei Harțagu pregătește bucate tradiționale folosind produse naturale proaspete. Din meniul tradițional cu siguranță te vor tenta ciorbița de văcuță acrită cu borș de putină sau borșul de cocoș cu tăiței de casă, servite cu ardei iute și smântână proaspătă, dar și păstrăvul rumenit la jar sau la tigaie, cu saramură și mămăliguță sau cotletele domnești. Și asta, așa, ca să aveți o idee despre bunătățile bucătăriei Cabanei Harțagu, pentru că meniul este muuuult mai bogat.

Desertul este, categoric, inspirat de bucătăria locală, cum doar în zona Buzăului găsești: plăcinte de casă, cu brânză și stafide sau mere și nucă sau multe alte bunătăți dulci cu aluat frământat de mâini dibace, aici, în bucătăria Cabanei Harțagu. Să nu uit să pomenesc băuturile tradiționale care udă mesele îmbelșugate: afinată, țuică de prună, palincă și vin de casă.

Restaurantul Cabanei Harțagu este cu circuit închis, iar servirea este impecabilă. Sala este elegantă, având accesorii cu inspirație tradițională. Masa se poate servi și afară, unde există o terasă peste râul care străbate proprietatea, foișoare, un rotisor, un barbeque cu cuptor pentru pizza sau pâine, cu plită și ceaun.

Cum îți petreci timpul la Cabana Harțagu
Cabana Harțagu are, pentru cei mai mici turiști, o cameră de joacă iar pentru cei mari două saloane pentru relaxare dotate cu televizor și sistem audio, o sală de jocuri cu masă de ping pong, masă de biliard și diverse jocuri de societate (table, rummy, șah).

Pentru activități înafara Cabanei Harțagu există un teren polisportiv, pentru tenis de câmp, fotbal, baschet și, de asemenea, turiștii au la dispoziție biciclete și iarna sănii. În curtea cabanei este o tablă de șah funcțională, adică, poți încinge o partidă cu piesele gigantice. Tot în curtea cabanei, se poate pescui în râul care traversează proprietatea.

Accesul la toate facilitățile de pe proprietatea Cabanei Harțagu este liber!!!
Dacă plănuiești un întâlnire de business, Cabana Harțagu este locul ideal deoarece este pregătită cu o sală de conferințe cu o capacitate de 40 persoane dotată cu tot ceea ce este necesar desfășurării întâlnirii: flipchart, videoproiector cu ecran, whiteboard.

Concluzia noastră, a echipei Turist prin Romania, este că aici, în mijlocul naturii, poți să te bucuri de gustul tradiției culinare muntenești, în condiții excepționale de cazare. Recomandăm din suflet locul și oamenii!
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru