Balota este un sat în regiunea Carpații Banatului, aflat pe drumul DN6, la o distanță de 16 kilometri de Drobeta Turnu Severin. Drumul șerpuiește blând având și pe dreapta și pe stânga peisaje create de pădurile de stejar și de salcâm. Binecunoscutele serpentine ale lui DN6 se amestecă în acest peisaj care țin departe căldurile verii dar și furiile iernii.

FHD0151 copy
DN6, Balota, județul Mehedinți

O prezență rustică se ivește printre arbori, chiar la marginea lui DN6, pe aceste serpentine. Este Hanul Balota, loc de popas, loc de răgaz și liniște. Este subiectul acestui articol deoarece în această vară ne-a fost casă pentru ceva zile, timp în care am explorat zona Drobeta Turnu Severin, Orșova, Cazanele Dunării.

FHD0152 copy
Hanul Balota, Balota, județul Mehedinți

Arhitectura Hanului Balota te trimite undeva, cu gândul la hanurile secolului al XVIII-lea. Astfel, o cafea servită pe terasa hanului cu alură de cerdac îți permite să îți imaginezi calești cu cai înfocați ce trag la intrarea în han, mai ales că peisajul este în ton cu scena imaginată.

_MG_7064 copy
Hanul Balota, Balota, județul Mehedinți

Hanul Balota este așezat în mijlocul unei păduri de stejar și de salcâm, protejându-l de zăduful verii și de crivățul iernii. De la balconul hanului se vede în îndepărtare cum Dunărea șerpuiește maiestuos, creând un tablou pitoresc.

_MG_7065 copy
Hanul Balota, Balota, județul Mehedinți

Este de remarcat faptul că această locație este un frumos exemplu de îmbinare fericită a stilului arhitectural tradițional cu cel modern. Astfel, Hanul Balota oferă posibilitatea relaxării pe cerdacul tradițional, așa cum spuneam mai sus, dar și la terasa modernă, cu umbrele.

IMG_7057 copy
Imagine de la cerdacul Hanului Balota, Balota, județul Mehedinți

Hanul Balota are 10 camere simple, duble sau quadruple cu duș. Camerele sunt mobilate cu necesarul înnoptării. Înconjurat de natură ești asigurat că somnul este relaxant.

IMG_7050 copy
Cameră la Hanul Balota, Balota, județul Mehedinți

Hanul Balota are, de asemenea, un restaurant care poate deservi 60 persoane. Este de la sine înțeles că la restaurantul Hanului Balota poți servi din bucatele inspirate din bucătăria românească dar nici cea internațională nu este evitată. Astfel, aici, se pot servi de la ciorbițe și sărmăluțe până la extravagantele cordon bleu sau chateau brillant acompaniate de coktailuri cosmopolite sau șampanie franțuzească. Pe scurt, preparate culinare diverse și gustoase.

_MG_7069 copy
Restaurantul Hanului Balota, Balota, județul Mehedinți

Gazdele de la Hanul Balota se asigură ca pentru prepararea bucatelor să folosească materii prime din propria gospodărie sau de la gospodăriile din apropiere, evitându-se folosirea materiilor prime conservate.

_MG_7072 copy
Barul Hanului Balota, Balota, județul Mehedinți

Hanul Balota are un bar alternativ de zi și de noapte cu o capacitate de 50 de locuri, cu o varietatea mare de băuturi, o grădină cu grătar, o pajiște cu livadă. Trebuie specificat faptul că la Hanul Balota există un spațiu special amenajat pentru camparea rulotelor și a corturilor și că parcarea autoturismelor este supravegheată.

_MG_7061 copy
Hanul Balota, Balota, județul Mehedinți

Hanul Balota este administrat de o familie a cărui unic scop este oferirea turiștilor unor servicii de calitate superioară, într-o atmosferă familiară, o ambianță plăcută. Hanul Balota se recomandă prin curățenie și preparatele culinare gustoase.

_MG_7060 copy
Hanul Balota, Balota, județul Mehedinți

Un alt motiv pentru care Hanul Balota este recomandat ca loc de cazare este acela al locației foarte aproape de numeroase atracții turistice Cazanele DunăriiPalatul Culturii Theodor Costescu, Cetatea Medievală a Severinului, Castrul Roman, Piciorul Podului lui Traian.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru