Pentru prima dată, vulcanii noroioși de la Buzău, au fost remarcați cu ocazia unor prospecțiuni petroliere efectuate la Berca. Rezervația are patru locuri în care se manifestă acest fenomen unic: La Fierbători; Pâclele Mari; Pâclele Mici și Beciu.

Cei mai cunoscuți vulcani noroioși sunt cei de la Pâclele Mari pe o suprafață de 15 hectare, iar cei de la Pâclele Mici se întind pe o suprafață de 10 hectare. Ambele areale sunt incluse pe lista monumentelor naturii din anul 1924.

Vulcanii noroioși pot fi întâlniți în mai multe locuri, în România: la Ocna Sibiului, Homorod, Bazna, pe dealurile Transilvaniei, în anumite zone colinare din Moldova și, bineînțeles, la Pâclele Mari și Pâclele Mici din județul Buzău, aceasta fiind zona cea mai spectaculoasă unde se poate observa acest fenomen natural unic. Vulcanii noroioși se află în apropierea comunei Berca, din județul Buzău, în partea centrală a Subcarpaților de Curbură.

Vulcanii noroioși se aseamănă unor movile conice, unor pâlnii cu vârful în sus. Aceștia se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce își croiesc un drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică.

Erupția vulcanilor formează la suprafață conuri prin întărirea noroiului ce intră în contact cu aerul. Noroiul este foarte lichid, motiv pentru care conurile care se ridică au înălțime extrem de mică. Noroiul din vulcan este împins în permanență de gazele naturale spre gura vulcanilor, de acolo de unde se prelinge pe versanții acestora.

Din București până la Vulcanii Noroioși sunt aproximativ 145 de kilometri. Din orașul Buzău sunt aproximativ 17 kilometri, până în localitatea Sătuc, iar acolo se face dreapta către Berca. Drumul se ramifică imediat după ce se traversează râul Buzău.

De aici se face stânga apoi dreapta, unde un indicator vă îndrumă spre Chiliile. După încă 10 kilometri, un indicator spune că mai sunt aproximativ 5,5 kilometri până la Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari. Cu 2 kilometri înainte de a ajunge, sunt indicatoare care arătă direcția către Pâclele Mici.

Zona vulcanilor noroioși este o rezervație unică în Europa și oferă o imagine spectaculoasă, atunci când, pe timp de vară, soarele încălzește solul și crapă noroiul uscat.
Anotimpul cel mai bun pentru a vizita vulcanii noroioși este primăvara dar și toamna. Evitați vizita pe vreme ploioasă deoarece suprafața rezervației devine mocirloasă.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru