Ca în fiecare început de toamnă, în preajma sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor și ca Ziua Cruci, Muzeul Național al Țăranului Român prăznuiește cu expoziții noi, târg de icoane, muzică și multe filme.

4
Vă așteptăm, în perioada 12 – 22 septembrie 2019, la cea de a șaptea ediție a Zilelor Muzeului Țăranului.

5Joi, 12 septembrie, la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau, vom vernisa expoziția de tapiserie și colaj textil, Cela Neamțu. 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗜𝗧𝗨𝗜𝗥𝗜. Va prezenta doamna Dorana Coșoveanu, istoric și critic de artă. Tapiseriile Celei Neamțu încântă prin virtuțile definitorii ale artei, căci artista izbuteşte să ducă mai departe tradiția nobilă a genului, inovând prin împletirea originală a țesăturii pe vertical (haute-lisse) cu broderia din care a preluat novator nodul de la Putna.

2

Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri va avea loc în acest an în perioada 13 – 15 septembrie. Muzeul Național al Țăranului Român păstrează structura târgului de iconari și meșteri cruceri inițiat sub forma unui act cultural prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia țărănească, punând în discuție termenii canon/tradițional/autentic și prin inovații care folosesc imaginea tradițională ca re/sursă, teritoriu de explorare pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari. Descoperiți în târg: prăznicare, sfinți protectori, heruvimi, Crucea în variante închipuite și zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre.
1În ajunul sărbătorii, vineri, 13 septembrie, de la ora 16.00, Pr. Conf. Dr. Radu Petre Mureșan, paroh la Biserica Izvorul Tămăduirii Mavrogheni, ne va vorbi despre 𝙎𝙛𝙖̂𝙣𝙩𝙖 𝘾𝙧𝙪𝙘𝙚 – 𝙥𝙖̆𝙯𝙞𝙩𝙤𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙘𝙧𝙚𝙨̦𝙩𝙞𝙣𝙞𝙡𝙤𝙧.
De asemenea, sâmbătă, 14 septembrie, sărbătorim altfel 𝗭𝗶𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗣𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶. Echipa de la Arhiva de Imagine MȚR vă invită să aflați de ce are nevoie o arhivă – și, în general, un muzeu – ca să dureze și să (ne) păstreze vii. Vorbim deschis despre viața și moartea obiectelor la muzeu și vă așteptăm să descoperiți ce înseamnă să lucrezi cu patrimoniul, dincolo de ceea se vede, în mod obișnuit, în cadrul expozițiilor. Ne găsiți pe peluza din fața Muzeului, între orele 15.00-18.00.
6
În această vară, Muzeul Național al Țăranului Român a lansat prima platformă digitală participativă dedicată unei arhive muzeale românești: Rețelele Privirii, un spațiu virtual dedicat explorării și cercetării colaborative. Muzeul aduce, astfel, obiectul de arhivă mai aproape de oameni, printr-un design interactiv și o serie de funcții, materiale și „locuri” dedicate. Care este drumul pe care îl parcurge o imagine din sertarul de arhivă până în „cămara” digitală? Cum se construiește și care sunt provocările unui astfel de parcurs? Miercuri, 18 septembrie, de la ora 18.30, vom prezenta și vom dezbate sensul, funcționarea și etapele de creare ale unei platforme muzeale ce are la bază un model de curatoriat digital participativ, în cadrul conferinței susținute de Viviana Iacob, 𝙍𝙚𝙩̦𝙚𝙡𝙚 𝙖𝙧𝙝𝙞𝙫𝙞𝙨𝙩𝙞𝙘𝙚: 𝙚𝙭𝙥𝙪𝙣𝙚𝙧𝙚𝙖 𝙤𝙣𝙡𝙞𝙣𝙚 𝙖 𝙘𝙤𝙡𝙚𝙘𝙩̦𝙞𝙚𝙞 𝘼𝙪𝙧𝙚𝙡 𝘽𝙖𝙪𝙝.
3
În fiecare sâmbătă, de la ora 11.00, copiii din corul Cantus Mundi vor susține concerte în fața bisericuței din lemn, prin proiectul 𝙊𝙧𝙖𝙨̦𝙪𝙡 𝙘𝙖̂𝙣𝙩𝙖̆, dezvoltat ca program asociat Festivalului Internațional George Enescu 2019.
Tot în această perioadă, publicul cinefil este așteptat la Cinema Muzeul Țăranului, unde vor avea loc proiecții de filme în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 16, Festivalului Pelicula și al evenimentului Un secol de cinema românesc la București.
Vă rugăm să consultați programul Zilelor Muzeului Țăranului

Muzeul Național al Țăranului Român