Sfârșit de vară, început de săptămână. Nu eram foarte tentat, probabil și din cauza oboselii acumulate, să plec prea departe, dar, … am lăsat toate lenile și oboselile la o parte și am pus iar vagabondul la drum, de această dată în zona Brașovului, mai precis la Codlea. Aveam nevoie de puțină tradiție locală săsească, de ospitalitatea proverbială.

14
Conacul lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Am purces la drum și prima oprire a fost la Muzeul Tradițiilor Codlene, mi s-a părut cel mai bun punct de pornire pentru cunoașterea istoriei locului. Acest muzeu va face obiectul unor articole viitoare. Introducerea în atmosfera și ospitalitatea locală era necesară pentru că este strict legată și de tradiția culinară locală.

2
Conacul lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

După o vizită care a durat mai bine de trei ore, în compania unor oameni absolut minunați, de la sine înțeles, a trebuit să poposesc pentru o masă tradițională. Auzisem de ceva vreme de Conacul lu’ Bebe, așa că am decis să mă conving de autenticitatea informațiilor. Iată-mă, deci, după o cură de cultură și tradiție codleană, pe drum către Conac.

_MG_0415 copy
Conacul lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

După câteva minute de condus, Google Maps m-a dus fix în curtea conacului, distanța dintre muzeu și restaurant fiind de aproape 2 kilometri. Am fost întâmpinat de o grădină imensă decorată mai mult decât natural cu un iaz în mijloc, un podeț din lemn și câteva foișoare unde îți este mai mare dragul să stai și să servești ceva, în liniște, în mijlocul naturii.

8
Curtea Conacului lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

O terasă întinsă pe toată lungimea restaurantului face deliciul iubitorilor de natură și celor care vor să stea afară pentru a servi preparatele tradiționale servite la Conacul lu’ Bebe, pentru că aici, la Conac, poți servi numai preparate tradiționale.

5
Masă tradițională la Conacul lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Am făcut o plimbare prin parcul conacului și am decis să intru în restaurant. La intrare, certificate de autorizare, diplome, premii, majoritatea din domeniul culinar.

13
Masă tradițională la Conacul lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

În interior, o sală imensă, mijlocul liber, specific pentru localurile care au orchestră proprie sau agreează petreceri cu muzică live. Barul, chiar în fața intrării, decorat cu foarte mult bun gust și luminat în așa fel încât să pună în valoare sticlele cu băuturi alese, numai băuturi premiate internațional, dovadă a faptului că aici, la Conacul lu’ Bebe, calitatea face diferența.

_MG_0406 copy
Barul Conacului lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Prima impresie mi-a fost completată și confirmată de domnul Bebe și de Chef bucătar Petrică, doi oameni absolut extraordinari, doi oameni demni, doi oameni care au demonstrat cu prisosință că dacă îți dorești cu adevărat și faci cu pasiune ceea ce faci, restul vine de la sine.

_MG_0408 copy
Interior restaurant Conacul lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Am luat loc la masă în stânga barului. Imediat, a venit un ospătar și mi-a adus un meniu. Am studiat puțin oferta și am constatat că se servesc doar preparate tradiționale, în perfectă armonie cu vizita mea de la muzeu și de la Biserica Evanghelică Fortificată.

10
Gulyasul servit la Conacul lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Am cerut un gulyas sau gulaș, o cafea și o apă. Imediat mi-a fost adusă cafeaua și apa. Am mai așteptat puțin și a venit și tradiționalul gulaș, frumos prezentat și servit în ceaun, cu polonic, pe trepied de metal. Servirea impecabilă, ospitalitatea la același nivel, iar atmosfera locului relaxantă. Mi-am pus primul polonic, de gust. Am rămas absolut înmărmurit! Anul trecut am fost în toată Harghita, iar anul acesta în Covasna, dar … asemena arome și mirosuri nu mi-au fost date să le cunosc până la Conacul lu’ Bebe.

IMG_20190903_134752 copy
Gulyasul servit la Conacul lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Am continuat să savurez gulașul și, în mintea mea, îi doream doar de bine bucătarului. La final, am solicitat o întrevedere cu bucătarul pentru a-i mulțumi personal pentru acea minune culinară care a făcut deliciul zilei. Nu mică mi-a fost mirarea când Chef Petrică a venit împreună cu domnul Bebe, proprietarul conacului. Am avut parte de o bucurie fără margini, pentru că aveam ocazia să stau de vorbă cu doi oameni extraordinari, care fac diferența, aici, la Conacul lu’ Bebe.

9
Din meniul Conacului lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Amândoi, oameni cu foarte mult bun simț. Chef Petrică era emoționat de laudele și felicitările mele, dar, din partea mea, le merită cu prisosință. Se vedea de departe că cei doi fac echipa perfectă. Am întrebat, din pură curiozitate, cum a făcut ca gulașul să fie atât de gustos și, mi-a răspuns în cel mai simplu mod posibil, “mâncarea se face cu pasiune și dăruire, iar prepararea unui gulaș durează cinci ore și jumătate”.

DSC_0296
Din meniul Conacului lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Domnul Bebe era numai un surâs de mulțumire. Și uite așa, din vorbă în vorbă, am aflat secretul succesului. Precum bănuiam, este vorba despre păstrarea culturii, despre pasiune și dăruire și, nu în ultimul rând, de respect față de oameni și față de clienți.

6
Mâncarea pregătită la ceaun și foc de lemne – Conacul lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Așa am aflat, conform spuselor lui Chef Petrică, că la trei, patru luni apar preparate noi în meniu, “din cămara bunicii”. Iată deci, păstrarea cu sfințenie a tradiției locale. Toate bunătățile făcute la Conacul lu’ Bebe sunt atent preparate cu ingrediente proaspete pentru a asigura savoarea și autenticitatea gustului.

_MG_0412 copy
Terasa Conacului lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Mândria domnului Bebe este o fotografie, ce stă mărturie lângă bar, a vizitei lui Florin Piersic la conac. După cum spunea domnul Bebe, “a zis Florin Piersic că a fost în toată Ungaria și România, dar așa un gulaș bun nu a mâncat nicăieri”. Iată deci, că, lucrul bun făcut, de calitate, cu pasiune și dăruire aduce și satisfacția bine meritată.

IMG_20190903_160939 copy
Florin Piersic la Conacul lu’ Bebe, Codlea, județul Brașov

Un alt punct forte al Conacului lu’ Bebe este muzica live. La sfârșitul fiecărei săptămâni muzica live constituie atracția principală a zonei. Nici pe acest domeniu nu se face rabat de la calitate, astfel că, aici, la Conacul lu’ Bebe, prezenți sunt doar artiști cu renume, cum ar fi Puiu Făgărășanu, Formația Acord Brașov, Vlăduța Lupău sau Călin Crișan. Domnul Bebe împreună cu staff-ul Conacului are grijă ca la fiecare eveniment, fie că este vorba de Crăciun, Revelion, Paște, 1 mai, Dragobete sau orice alt eveniment, ori un weekend ca oricare altul, toți oaspeții să aibă parte de atenția și respectul cuvenit.

12
Conacul lu’ Bebe pregătit pentru un eveniment

Aici, la Conacul lu’ Bebe, nici degustările de vinuri nu fac rabat de la calitate, astfel că, numeroase crame își etalează produsele, în centrul evenimentelor fiind somelierul Alin Mihalcea.

3
Din licorile premium servite la Conacul lu’ Bebe

Ca o concluzie a vizitei mele la Conacul lu’ Bebe, pot spune doar câteva cuvinte: pasiune, dăruire, calitate, respect, bun gust și bun simț. Din punctul meu de vedere, toate acestea sunt ingredientele ideale pentru succes garantat. În ceea ce mă privește, Conacul lu’ Bebe nu este niciodată prea departe astfel că, de câte ori voi avea ocazia am să merg să savurez delicioasele preparate ale lui Chef Petrică într-o atmosferă de vis alături de oameni adevărați.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Conacul lu’ Bebe