Iată că, a venit vremea să facem o incursiune şi în partea mai puţin umblată a Ardealului, Buzăul Ardelean. Este vorba despre valea Buzăului, de la Vama Buzăului trecând prin Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Zăbrătău, apoi, puţin mai sus de Crasna, unde râul trece în judeţul Buzău şi formează lacul de acumulare cu barajul de la Siriu.
Toată valea Buzăului ardelean se constituie dintr-un peisaj foarte pitoresc cu multe obiective turistice naturale, antropice sau de culte. Astfel, de la Vama Buzăului către Întorsură, în dreptul localităţii Acriş avem de vizitat celebra Rezervaţie de zimbri Valea Zimbrilor, tot în apropiere de Vama Buzăului, avem Cascada Urlătoare, locul unde apele năvalnice din Ciucaş se revarsă puternic pe stâncile de tuf calcalor ale masivului, bineînţeles avem Masivul Ciucaş cu celebrul Lac al Vulturilor, o mostră de măreţie şi creaţie a naturii, ca obiective de culte avem Mănăstirea Dealu Mare şi Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, ceva mai departe, avem Cetatea şi Biserica Evanghelică Fortificată din Prejmer, iar în partea opusă Lacul de acumulare şi Barajul de la Siriu.

Precum spuneam, o varietate de obiective turistice care merită cunoscute îndeaproape. Alegerea noastră pentru cazare, în zonă, a fost în Sita Buzăului, foarte aproape de Întorsura Buzăului. Am ales ca loc de odihnă, o locaţie situată cât mai aproape de obiectivele enumerate mai sus. Ne-a făcut cu ochiul o pensiune întinsă pe o suprafață mai mult decât generoasă, puţin retrasă, pentru a beneficia de linişte şi, bineînţeles, acolo unde am avut parte de ospitalitate.

Aşa am ajuns la Casa Sărăţică, un loc de poveste unde cei mici sunt privilegiaţi, spaţiul de joacă fiind foarte vast şi utilat cu tot felul de accesorii mai mult decât atrăgătoare pentru copii. Tobogane, leagăne, căsuţe şi băncuţe, iarbă cât cuprinde sunt doar câteva din atracțiile care trebuie enumerate.

Chiar la intrare în curte, o placă mare din lemn te anunţă că ai ajuns la Casa Sărăţică, o clădire structurată pe un etaj cu mansardă, cu o capacitate de cazare de 18 persoane în 8 camere. De cum intri în parcare, un foişor generos cu grătar te îmbie să-ţi prepari singur mâncarea. Puţin mai la stânga, pensiunea propriu zisă te întâmpină cu o terasă acoperită unde poţi savura liniştit o cafea sau o bere rece.

Restaurantul de la Casa Sărăţică, foarte mare şi bine organizat se pretează perfect pentru organizarea de evenimente de dimensiuni ceva mai reduse. O bucătărie complet utilată, chiar lângă restaurant, stă la dispoziţia turiştilor.

Urcăm la primul etaj şi găsim primele camere, mari şi aerisite, foarte curate, organizate în aşa fel încât să ai parte de spaţiul care îţi asigură confortul necesar. Atmosfera este foarte calmă şi relaxantă, lemnul şi culorile alese fiind în perfectă armonie cu mediul înconjurător.

Mobilierul din lemn masiv contrastează cu albul așternuturilor și cremul draperiilor și al perdelor, creând senzația de confort și de căldură, de relaxare, de vacanță. De la fereastră, totul este verde și respiri aer curat de vacanță și de relaxare totală.

Din facilităţile oferite de Casa Sărăţică nu lipseşte accesul la internet prin conexiune wireless şi accesul la frigider. În cadru organizat se pot asigura mese cu specific tradiţional, restaurantul pensiunii fiind cu circuit închis.

Din punctul meu de vedere, Casa Sărăţică este locul perfect dacă vrei să vizitezi zona Buzăului Ardelean sau dacă, într-un cadru relaxat şi liniştit, vrei să organizezi un eveniment care să nu depăşească 50 de persoane.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru