Băile Herculane, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din lume, una dintre locațiile unde romanii au construit edificii în cinstea și onoarea zeilor, una dintre locațiile care și-au păstrat tradiția de-a lungul timpului oferind atât istorie și tradiție cât și frumuseți naturale și tratament de specialitate. Așezată la poalele munților, stațiunea Băile Herculane constituie punctul principal de pornire către Parcul Natural Domogled-Valea Cernei sau către principalele obiective turistice din zonă, Grota cu aburi, Grota Haiducilor, Izvorul lui Munk, cele 7 izvoare calde, Cascada Vânturătoarea sau Cascada Roșețu.

IMG_20190619_144459 copy
Complex Sara’s Sons, Băile Herculane

Fiind o stațiune cu tradiție și foarte bine dezvoltată din punct de vedere turistic, este evident că în Băile Herculane există numeroase posibilități și variante de cazare. Eu am preferat Complexul Sara’s Sons, foarte aproape de centrul stațiunii, un hotel care oferă, pe lângă posibilitățile de cazare, și numeroase facilități pentru petrecerea timpului liber, dar și pentru tratament, fiind unul din hotelurile cu cea mai performantă aparatură medicală specializată în domeniul cardiologiei.

_MG_7598 copy
Complex Sara’s Sons, Băile Herculane

Am stat două zile aici și fiecare zi a fost un plus de surpriză. Hotelul Sara’s Sons și-a deschis porțile în anul 2017 și pune la dispoziția turiștilor camere duble și triple dotate cu aer condiționat, balcon cu vedere către munte sau către piscină, frigider în cameră, piscină interioară și bază de tratament. Hostelul Sara’s Sons a fost complet renovat în anul 2014 și pune la dispoziția turiștilor camere în regim single sau double, dotate cu aer condiționat, acces la piscină și la baza de tratament, restaurant propriu, wifi gratuit pe toată suprafața Complexului Sara’s Sons.

_MG_7597 copy
Una dintre piscinele Complexului Sara’s Sons, Băile Herculane

Personal, am ales să petrec aici două zile în plină vară, fiind tentat de o bălăceală la piscină. Sejurul a constat în două nopți de cazare cu demipensiune, astfel având ocazia să degust și preparatele bucătăriei de la Sara’s Sons.

_MG_7586 copy
Cameră în Complexul Sara’s Sons, Băile Herculane

Am stat într-o cameră cu balcon cu vedere la munte. De când am intrat în cameră am fost întâmpinat de un miros plăcut, de curățenie. Așternuturile albe și frumos aranjate mi-au sporit de bine-venit la Hotel Sara’s Sons. Am pornit aerul condiționat și, fără probleme, mi-am creat temperatura ambiantă pentru confortul meu. Baia foarte curată, dotată cu toate cele necesare și prosoapele albe mi-au dat de înțeles că voi petrece două zile mai mult decât încântătoare aici, la Băile Herculane. Am despachetat și am făcut o tură de complex.

IMG_20190618_201314 copy
Una dintre piscinele Complexului Sara’s Sons, Băile Herculane

Trei piscine exterioare cu apă termo-sulfuroasă: două semiolimpice și una pentru copii, prevăzute cu stații de filtrare și clorinare permanentă dotate cu tobogane sunt puse la dispoziția turiștilor pentru relaxare și tratament natural. Restaurantul hotelului, curat și foarte bine împărțit pune la dispoziția turiștilor mai bine de 100 de locuri, iar terasa exterioară, situată chiar lângă piscină, constituie locul perfect pentru servirea oricărui preparat din meniul restaurantului.

IMG_7787 copy
Sală pentru tratamente la Complexul Sara’s Sons, Băile Herculane

Baza de tratament dispune de aparatură pentru electroterapie, fizioterapie, lasero-terapie, băi galvanice patru celulare, aerosoli cu sulf, cădițe de una sau două persoane pentru băi sulfuroase, masajo-terapie, o sală de fitness și piscină interioară, fiind deservită de personal calificat – medic primar balneolog, asistent principal balneolog, maseur, conform sarassons.ro.

IMG_7780 copy
Sală pentru tratamente la Complexul Sara’s Sons, Băile Herculane

Am vizitat și baza de tratament și am constatat că, într-adevăr, dotările prezente aici se înscriu în categoria celor de top din domeniu. Afecțiunile care se pot trata aici sunt foarte diverse. Dintre ele putem menționa: boli ale sistemului nervos (afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni neurologice centrale funcționale, vicii de postură la copii și tineri); boli ale aparatului locomotor (reumatism inflamator, reumatism degenerativ, afecțiuni degenerative ale coloanei, boli reumatismale articulare inflamatoare sau degenerative, afecțiuni post-traumatice; posibilități de tratare a afecțiunilor digestive prin cură la izvoare (crenoterapie), afecțiuni gastrice: gastrite cronice sau ulcere cronice gastrice și duodenale, afecțiuni hepatice (post hepatită) și a căilor biliare; posibilitați de tratare a afecțiunilor oculare, blefarite și conjunctivite și afecțiuni metabolice și de nutriție, forme ușoare de diabet și artroze gutoase.

_MG_7591 copy
Imagine de la balconul camerei din Complexul Sara’s Sons, Băile Herculane

De menționat este, de asemenea, și tratamentul extern prin simpla expunere la atmosfera foarte bogată în ioni negativi din stațiune, curativă fiind însăși prezența în acest areal. Drumețiile în zonă sau plimbările prin stațiune, asociate cu expunerea la o atmosferă puternic ionizată negativ contribuie la combaterea stresului cotidian și la relaxarea trupului și a minții.

snitel de pui
Șnițel de pui cu cartofi prăjiți, cina mea de la restaurantul Complexului Sara’s Sons

Pot spune că ești privilegiat și dacă iei masa la Complexul Sara’s Sons din Băile Herculane. Servirea se face cu profesionalism în limite de timp mai mult decât rezonabile, iar calitatea preparatelor este de top. Ingredientele folosite sunt proaspete și preparatele au gust și savoare. Pe parcursul celor două zile am avut ocazia să servesc și preparate de porc, dar și de pui. Pot spune că de fiecare dată papilele mele gustative au fost foarte încântate de gustul și aroma preparatelor.

ciorba perisoare
Ciorbă de perișoare cu smântână, la restaurantul Complexului Sara’s Sons

În prima zi, am servit un șnițel de pui cu cartofi prăjiți, iar în cea de-a doua zi, am preferat un cotlet de porc la grătar cu tradiționalii cartofi prăjiți. Ambele preparate au fost însoțite de murături asortate. Ambele feluri de mâncare au fost foarte savuroase și bine pregătite, iar timpul de servire a fost foarte scurt. Am avut ocazia să degust o ciorbă de perișoare cu smântână care a fost un deliciu.

Pe baza experienței mele de la Complex Sara’s Sons din Băile Herculane pot afirma cu certitudine că este una dintre locațiile unde voi reveni de fiecare dată cu plăcere și pe care o recomand din toată inima.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru