Luna iulie a fost o continuă surpriză pentru noi. Astfel, „bântuind” prin județul Covasna, că doar aici este patria conacelor, și fiind în căutarea unor locuri deosebite, a unor povești originale și a oamenilor din spatele poveștilor, am descoperit comuna și satul Ozun.

Comuna Ozun este considerată a fi cea mai mare din județul Covasna, având în componență şapte sate: Ozun, Sântionluca, Lisnău, Bicfalău, Lunca Ozunului, Măgheruş, Lisnău-Vale. Comuna se află la hotarele sud-estice ale comitatului Alsoharomszek (Trei Scaune), în Depresiunea Braşovului, la 9 kilometri de Sfântu Gheorghe, la 27 de kilometri de Braşov şi la 30 de kilometri de Stațiunea Covasna.

_MG_8795 copy
Ozun, județul Covasna

În localitatea Ozun sunt foarte multe monumente istorice: biserica reformată din secolul al XV-lea din centrul satului, primăria şi un parc comemorativ, multe conace și castele construite în secolul al XVIII-lea: Castelul Béldi-Mikes, Conacul Újvárossy-Ágoston, Conacul Temesváry, Conacul Pünkösti dar și case istorice: casa lui Páljános Adolf (fosta cazarmă de husari), casa lui Bába Mózesné.

_MG_8801 copy
Agropensiunea AlbinuțaOzun, județul Covasna

Un loc absolut minunat, în care natura, viața sănătoasă și copilăria sunt la ele acasă, recomandat de noi pentru a deveni casa ta departe de acasă, este Agropensiunea Albinuța din Ozun. Și acum, permiteți-mi să vă povestesc despre locul acesta minunat și omul care face vacanța ta o amintire caldă și plăcută.

_MG_8797 copy
Curtea Agropensiunii Albinuța, Ozun, județul Covasna

Agropensiunea Albinuța este cochetă, curată și discret situată în Ozun, fiind amplasată lângă parcul satului. Curtea frumoasă și liniștită te îmbie la relaxare și la visare, are ieșire la lac, unde îți poți încerca talentul de pescar.

IMG_8751 copy
Cameră de la Agropensiunea AlbinuțaOzun, județul Covasna

Camerele pensiunii sunt o oază de relaxare. Confortabile și curate. O energie cuminte provine de la contrastul cromatic dintre maroul viguros al mobilei din lemn masiv și așternuturile de un alb imaculat. Mici pete de culoare vin de la perdelele diafane sau de la covoarele cu motive populare.

IMG_8769 copy
Cameră de la Agropensiunea AlbinuțaOzun, județul Covasna

Agropensiunea Albinuța are două camere cu trei paturi și o cameră cu un pat matrimonial. Camerele au băi proprii și dotări demne de un hotel de 4 stele. Camera cu pat matrimonial are ieșire la livingul pensiunii.

_MG_8768 copy
Livingul Agropensiunii AlbinuțaOzun, județul Covasna

Livingul pensiunii este o încăpere unde poți liniștit cu familia sau prietenii să îți petreci ore de relaxare sau poți să servești masa. Cochet și confortabil, livingul este spațiul în care poți creea amintiri frumoase la un pahar de vorbă.

IMG_8779 copy
Livingul Agropensiunii Albinuța, Ozun, județul Covasna

Pensiunea pune la dispoziția turiștilor o bucătărie complet utilată. Curățenia este și aici vizibilă.

IMG_8778 copy
Bucătăria Agropensiunii AlbinuțaOzun, județul Covasna

Agropensiunea Albinuța are facilități de grătar, grădină și terasă. Curtea agropensiunii oferă posibilitatea pregătirii mesei, având un grătar, dar și posibilitatea servirii mesei în aer liber, la umbra viței de vie sau în foișor.

_MG_8784 copy
La umbra viței de vie, la Agropensiunea AlbinuțaOzun, județul Covasna

La cerere, gazdele vă pot oferi micul dejun sau alte mese preparate din produsele naturale provenite de la producătorii locali, printre produsele servite fiind brânza, mierea, laptele și produse din carne.

_MG_8781 copy
Foișorul Agropensiunii AlbinuțaOzun, județul Covasna

Gazdele sunt foarte primitoare și atente la fiecare detaliu care ține de confortul turiștilor. Este permis accesul cu animale. Gazdele, la cerere, pot însoți doritorii, dotați cu echipament de protecție, în stupina familiei. Aici, vi se explică viața și traiul micilor lucrătoare care produc mierea cea dulce.

_MG_8799 copy
Stupina familiei – Agropensiunea AlbinuțaOzun, județul Covasna
Chiar dacă aveți la dispoziție WiFi gratuit, la Agropensiunea Albinuța relaxarea vine din activitățile în aer liber. Iată câteva propuneri

– puteți să participați la activitățile specifice din gospodărie sau din grădină sau chiar cele legate de apicultură
– puteți face excursii cu bicicleta pe drumul apelor minerale, în rezervația Mestecănișul de la Reci sau în pădurile din zonă
– seara, puteți să vă distrați la un foc de tabără

Gazdele vă pot crea un program pe care îl ajustează în funcție de dorințele tale și ale familiei sau prietenilor.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru