La mai puţin de 150 de kilometri de Bucureşti, pe valea Buzăului, la poalele munţilor Siriu, înainte de Lacul şi barajul Siriu vă întâmpină, ospitalieră, localitatea Nehoiu. O zonă cu un climat specific de munte, unde vremea mai joacă feste uneori, dar trăirile de aici fac ca toate aceste răbufniri ale vremii să fie date curând uitării.

Acum aproximativ 2 săptămâni am avut ocazia să cunosc un adevărat profesionist pe care ar trebui să-l cunoască toţi cei pasionaţi de evenimente outdoor și aventură. Râul Buzău izvoreşte din Munţii Ciucaş, din Carpaţii de Curbură şi se varsă în Siret după un traseu de 325 de kilometri. În aval de hidrocentrala Nehoiaşu, pe un parcurs de 12 kilometri se practică raftingul, cursul râului fiind favorabil pentru începători şi nu numai, gradul de dificultate fiind încadrat ca redus spre mediu.

Aşa că, dacă eşti pasionat de outdoor adventure sau, pur și simplu, vrei să încerci o tură, îţi pot recomanda cu cea mai mare încredere doi profesionişti desăvârşiţi acreditaţi de IRF (Asociaţia Internaţională de Rafting), Florin şi Bogdan Albu. Cu ei, nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

Este bine de ştiut că raftingul este un sport foarte strict unde nerespectarea regulilor poate duce la accidente nefericite. Acesta este şi motivul pentru care acest sport este recomandabil a se practica cu ghizi şi personal autorizat. Pe lângă acreditarea IRF, Florin Albu mai este acreditat şi ca salvator din ape repezi, aşadar, alături de el, siguranţa voastră este pe mâini bune.

Înainte de orice tură de rafting este necesar un instructaj care cuprinde şi informaţii referitoare la cursul râului şi potenţialele riscuri care sunt implicate. Rafting Club Nehoiu este clubul recomandat de noi pentru a fi în siguranţă pe tot parcursul aventurii.

La Rafting Club Nehoiu totul se face ca la carte. Înainte de orice tură, amatorii de rafting trebuie să-şi facă rezervare, apoi Florin Albu, ghidul vostru, se interesează de programul apei la centrala de la Siriu. Rafting se poate face doar atunci când se uzinează (atunci când se dă drumul la apă) sau în sezonul ploios când este apă din abundenţă. Abia după aflarea acestor informaţii se confirmă rezervarea şi tura de rafting.

Instructajul se face la baza de rafting unde doritorii semnează o fişă prin care au luat la cunoştinţă de instructajul care li s-a făcut, obligaţiile pe care le au şi riscurile implicate. După semnarea acestei fişe se trece la echiparea participanţilor. Baza de rafting este echipată cu toate cele necesare pentru o tură de rafting reuşită, costume de neopren de toate mărimile, încălțăminte de neopren, veste flotante, căşti, pagăi, etc.

După echipare, participanţii sunt urcaţi în microbuzul clubului şi duşi la locul de pornire, respectiv ecluza de la centrală. Acolo este punctul de plecare pentru tura de 10 kilometri pe râul Buzău. Traseul durează aproximativ 2 ore. Filmările şi fotografiile în timpul turei se fac cu echipament GoPro aceste fiind distribuite în mod gratuit participanţilor.

Bărcile folosite sunt profesionale, iar ghizii autorizaţi de Federaţia Internaţională de Rafting. Înainte de plecare se mai face un instructaj pentru a fi foarte clar, pentru toţi participanţii, care sunt atribuţiile şi ce anume trebuie să facă pe apă.

În cazul copiilor, tura de rafting se face în aşa fel încât gradul de risc să fie cât mai mic, iar părintele este obligat să-şi dea acordul, în scris, după explicarea tuturor riscurilor. Să nu uităm, totuşi, că raftingul este un sport extrem care implică riscuri foarte mari pentru cei neavizaţi sau neinstruiţi.

După finalizarea turei, participanţii sunt transportați cu microbuzul la baza de rafting, unde pot face un duş şi se pot schimba.
Tarifele nu sunt fixe, ele putând fi negociate în funcţie de numărul de participanţi.

Profesionalismul, implicarea şi dedicaţia cu care Florin şi Bogdan Albu practică acest sport mă fac să recomand cu toată încrederea o tură de rafting pe râul Buzău. Acreditările celor doi ghizi, bărcile profesionale şi echipamentele folosite fac din Rafting Club Nehoiu partenerul vostru ideal pentru câteva ore de outdoor adventure.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografie de Adrian Satmaru și Rafting Club Nehoiu