Cine nu și-ar dori vreodată să petreacă măcar o noapte pe vârful muntelui? În acest articol nu numai că voi face o recomandare, dar voi lansa și o invitație de a vizita și împrejurimile extraordinare și locurile acestea pline de istorie și tradiție. O zonă care aproape că nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare, numele vorbește de la sine. O zonă unde, pe alocuri, tradiția se duce mai departe iar ospitalitatea oamenilor este cea care dă tonul. O zonă unde olăritul este rege, iar natura regină. Vorbim, bineînțeles, despre zona Horezu, cu ale sale cule de la Măldărești, cu renumita Mănăstire Horezu sau cu faimosul platou Romani.

_MG_6553 copy
Cabana “La Cristian”, Vârful Romani, județul Vâlcea

Am testat ospitalitatea “la înălțime”, la 1.600 m, la Cabana “La Cristian”. Drumul a fost foarte ok dat fiind faptul că discutăm despre un drum forestier parțial recondiționat. De la Horezu se trece prin Romanii de Jos și apoi Romanii de Sus.

_MG_6537 copy
Cabana “La Cristian”, Vârful Romani, județul Vâlcea

De aici, drumul devine forestier, cu piatră spartă și bătută. Este bine de reținut că drumul este practicabil cu orice tip de autoturism, dar, pentru siguranța dumneavoastră este bine ca pe perioada rece, respectiv a iernii, să nu vă aventurați fără vehicule cu tracțiune integrală. La altitudini mari iarna vine pe neașteptate și zăpada poate crea probleme pentru mașinile neechipate corespunzător sau pentru cele cu garda la sol prea mică.

_MG_6534 copy
Peisaj de la Cabana “La Cristian”, Vârful Romani, județul Vâlcea

Trecând peste aceste amănunte despre care e bine să vă informați înaintea călătoriei, revenim la drumul nostru, care, la cota 1.600 face la stânga conform unui indicator atașat pe un pin bătrân care parcă stă de strajă la răscruce de drumuri. Drumul coboară ușor, într-o pantă lină, care se accentuează ulterior. După câteva sute de metri ajungeți la capătul drumului, și la propriu și la figurat, pentru că la Cabana “La Cristian” se termină și drumul. O parcare în curtea interioară te așteaptă ospitalieră să-ți parchezi tovarășul care te-a adus aici, iar Nea Petrache te întâmpină cu zâmbetul pe buze. O cabana din lemn din care răzbate muzică și voie bună te așteaptă cu porțile larg deschise.

_MG_6527 copy
Teren multifuncțional la Cabana “La Cristian”, Vârful Romani, județul Vâlcea

Chiar de la intrare se poate vedea, în spatele construcției, terenul multifuncțional unde poți foarte bine să joci handbal, minifotbal sau tenis de câmp. Pe partea dreaptă câteva foișoare te îndeamnă să te așezi să admiri peisajul și să te bucuri de prospețimea aerului de la înălțime.

_MG_6525 copy
Curtea, foișorul și leagănul de la Cabana “La Cristian”, Vârful Romani, județul Vâlcea 

Cabana “La Cristian” te ademenește cu 12 camere duble și un apartament, camere mai mult decât dotate și utilate pentru toate gusturile. Spațiul din sala pentru servit masa și numărul camerelor fac din Cabana “La Cristian” un loc perfect pentru organizarea unui eveniment la înălțime. Ospitalitatea gazdelor, bucătăria complet utilată și pusă la dispoziția turiștilor crează atmosfera și condițiile ideale pentru un eveniment mai mult decât reușit.

_MG_6524 copy
Terasa Cabanei “La Cristian”, Vârful Romani, județul Vâlcea

Atât camerele cât și apartamentul au baie proprie, acces la internet prin conexiune wireless și podea foarte groasă din lemn masiv, deci persoanele mai friguroase nu au de ce să-și facă griji din pricina temperaturii nici chiar în zilele cele mai reci ale anului. Cabana “La Cristian” este independentă energetic, energia fiind asigurată de un grup de panouri solare care acoperă cu prisosință necesitățile zilnice ale cabanei chiar și în perioadele cu mai puțin soare.

IMG_6510 copy
Cameră la Cabana “La Cristian”, Vârful Romani, județul Vâlcea

Încălzirea se face cu ajutorul unei centrale termice cu mult mai puternice decât capacitatea cabanei, deci confortul dumneavoastră este asigurat în totalitate. Atmosfera veselă și relaxantă din cabană vine foarte frumos în completarea peisajului mirific oferit de vârful Romani. De la balcon se poate vedea cum se profilează pe cer Mănăstirea Alina –Maria, iar seara, de la marginea platoului se pot vedea localitățile învecinate orașului Horezu creând senzația că aveți Oltenia de sub Munte la picioare.

IMG_6531 copy
Sala pentru jocuri la Cabana “La Cristian”, Vârful Romani, județul Vâlcea

În zilele mai puțin însorite aveți ocazia să vă relaxați în salonul pentru servit masa practicând jocuri de societate sau la biliard ori tenis de masă. Oportunitățile pentru petrecerea timpului liber sunt practic nelimitate la Cabana “La Cristian”. Pentru amatorii de drumeții montane, împrejurimile oferă cadrul ideal pentru practicarea trekingului sau a drumețiilor ușoare.

_MG_6505 copy
Oltenia de sub munte văzută de la Cabana “La Cristian”, Vârful Romani, județul Vâlcea

Din punctul meu de vedere, Cabana “La Cristian” face parte din categoria acelor locații care îmi aduc aminte de zilele în care băteam munții de dimineața până seara și mă bucuram ca un copil la găsirea unui loc unde să pot sta peste noapte în compania unor gazde ospitaliere mai mult decât dispuse la povești. Exact asta am găsit la Cabana “La Cristian”, un loc care îmi trezește amintiri frumoase, un loc unde poți face alte amintiri, un loc cald și primitor, un loc “la înălțime” din toate punctele de vedere.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru