Iarna, mai ales la munte, nu se dă plecată, cu una cu două. Continuă să își expună frumusețea înghețată, continuă să ne uimească cu perdelele ei creponate, cu țurțurii ei sticloși și ascuțiți, continuă să ne lase muți de uimire în fața catedralelor ei de cleștar. Este uimitoare trecerea aceasta de la 20 de grade Celsius, la câmpie, în câteva ore de mers cu mașina, la -5 grade Celsius, de la pomi înfloriți la cascade înghețate.

FHD0209 copy
Martie înghețat pe Cheile Jiețului

Frumusețea înghețată de care am avut parte în acest martie schimbător se află în Cheile Jiețului. Peisajul este spectaculos și sălbatic. Acest loc cu o frumusețe nespusă în orice anotimp se află în Valea Jiului, mai exact pe teritoriul orașului Petrila, pe drumul național DN7A Petroşani – Voineasa. Este drumul care leagă județul Hunedoara de județul Vâlcea. Râul care străbate Cheile Jiețului este, bineînțeles, Jiețul, afluent al râului Jiul de Est, format  la confluența brațelor Roșiile și Ghereș.

FHD0218 copy
Martie înghețat pe Cheile Jiețului

Cheile Jiețului se află pe versantul drept al Parângului și este rezervație naturală cu o suprafață de 10 hectare. Cheile oferă, în orice anotimp, o imagine de vis pentru iubitorii de munte: un peisaj mirific, chei înguste, stânci imense perfecte pentru cățărătorii pasionați, peșteri neexplorate, trasee montane, vegetație forestieră bogată, ape reci și cristaline pe care se poate practica rafting-ul. Frumusețea cheilor este îmbogățită de Cascada Dușul Pădurarului și Cascada Voalul Miresei.

_MG_4693 copy
Cascada Dușul Pădurarului

Iubitorii de drumeții se adună, mai ales cei din zonele apropiate, din judeţele Hunedoara, Gorj şi Vâlcea, organizând drumeții pentru cercetași, aproape la fiecare sfârşit de săptămână și se avântă într-o drumeţie în chei şi în Parâng. Traseele sunt marcate, astfel că fiecare iubitor de drumeţie le poate folosi fără grijă.

_MG_4682 copy
Cascada Voalul Miresei
Rezervația naturală Cheile Jiețului este o zonă de o frumusețe unică. Rezervația delimitează la sud Munții Parâng de Munții Șureanu (la nord). Partea cea mai spectaculoasă a cheilor are lungimea de aproximativ 5 km.
FHD0227 copy
Apus de soare înghețat pe Cheile Jiețului
Aici, pereții munților sunt foarte abrupți și stâncile sunt expuse în surplombe peste chei, dezvăluindu-și coloritul frumos așezat în straturi și care dă indicii despre elementele chimice din componența lor.
FHD0181 copy
Martie înghețat pe Cheile Jiețului
Frumusețea înghețată și sălbatică a Cheilor Jiețului am văzut-o în luna martie a acestui an. Zăpada și pâraiele înghețate formează superbe cortine de gheață cu țurțuri de peste 5 metri înălțime. Fenomenul este extrem de spectaculos și pe această porțiune de drum, apropiată de Petroșani are cele mai frumoase forme. Cascadele de gheață formează o dantelă delicată și spectaculoasă.
FHD0174 copy
Martie înghețat pe Cheile Jiețului

Cheile Jiețului se află într-o zonă foarte liniştită unde aglomeraţia şi zgomotul oraşelor devin amintire. Sălbăticia cheilor oferă posibilitatea explorării unor zone necălcate, unde rar întâlneşti alți oameni.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografie de Adrian Satmaru

Galerie fotografii Cheile Jiețului