Palatul Administrativ este una din cele mai reprezentative clădiri ale orașului Craiova, impresionând prin monumentalitatea sa și elementele decorative.

Craiova_-_Prefectura_judetului_Dolj02
Palatul Administrativ Craiova (sursa wikipedia.org)

Clădirea prezintă două fațade, una către vest, care dă în Piața Mihai Viteazul, și una spre est, care dă în English Park. Clădirea Palatului Administrativ a fost concepută de arhitectul Petre Antonescu, același arhitect care a proiectat și Arcul de Triumf din București, constructorul fiind Giovanni Batista Peressutti.

În 1909, Antonescu i-a încredințat lui Peressutti construcția unuia dintre cele mai importante edificii proiectate de el, Palatul Administrativ, astăzi Prefectura Dolj.

Palatul-Administrativ-din-Craiova-Prefectura-Dolj-in-1945
Palatul Administrativ din Craiova – Prefectura Dolj în 1945 (monumenteoltenia.ro)

La Craiova, Peressutti (alături de colegul său italian Carlo Dalla Barba) a creat o adevărată școală de lucrări în construcții civile cu meșteri italieni de un înalt profesionalism, formând și mulți zidari sau dulgheri din rândul meseriașilor români. Firma de construcții Peressutti & Dalla Barba a luat în antrepriză numeroase edificii monumentale, fie ele sedii ale unor instituții publice sau locuințe private, cum ar fi clădirile Băncii Comerțului, Casei Caranopol, Facultății de Agronomie și altele.  (sursa monumenteoltenia.ro).

2
Palatului Administrativ din Craiova – Prefectura Dolj

Tot din informațiile de pe site-ul monumenteoltenia.ro aflăm că Palatul Administrativ a fost construit la începutul secolului al XX-lea, cel mai probabil între 1912-1913 (anul începerii construcției diferă de la sursă la sursă, de la 1907 / 1909 / 1910 / 1912). Se spune că prim-ministrul Ion I. C. Brătianu, prezent la Craiova la întrunirea liberală din 24 iunie 1909, ar fi fost de față la așezarea actului la fundația clădirii. Terenul pe care a fost ridicată clădirea Palatului Administrativ a aparținut familiei Hagiade, iar pe locul pieței din fața cădirii ar fi existat un cartier de maghernițe.

Palatul-Administrativ-Craiova-ceas-de-pe-fatada-vestica
Palatul Administrativ Craiova – ceas de pe fațada vestică (monumenteoltenia.ro)

Începând cu data de 1 aprilie 1915, Palatul Administrativ a adăpostit la parter Muzeul de Antichități și Etnografie al județului Dolj, înființat la inițiativa profesorului de istorie Ștefan Ciuceanu, iar din anul 1928 devine Muzeul Regional al Olteniei. Între anii 1916-1918, în timpul ocupației germane, toate instituțiile din cadrul clădirii au fost evacuate, aici fiind instalată Direcția de căi ferate germane. La plecarea acestora, din nefericire, mobilierul și clădirea au fost distruse grav. În data de 12 decembrie 1922, în cadrul Palatului Prefecturii a fost înființat Cercul Științific Craiovean, sub conducerea profesorului Marin Demetrescu, al cărui obiectiv era de a înființa un Muzeu de Istorie Naturală a orașului.

IMG_20170823_101245 copy
Palatului Administrativ din Craiova – Prefectura Dolj

În anul 1934, în subsolul Palatului Prefecturii vor fi adăpostite colecțiile Muzeului Regional, ulterior fiind mutate în Casa Băniei, iar în prezent, în clădirea din strada Madona Dudu nr. 44.

Începând cu data de 24 februarie 1945, clădirea va găzdui Sfatul Popular Regional până în anul 1968, precum și Comitetul Județean Dolj al PCR și Consiliul Popular Județean Dolj până în anul 1989, iar începând din anul 1989 și până în prezent adăpostește sediile Prefecturii și Consiliului Județean Dolj.

IMG_20170823_101223 copy
Palatului Administrativ din Craiova – Prefectura Dolj

Clădirea este afectată de cutremurul din anul 1977, trecând printr-un proces amplu de restaurare. Din nefericire, în prezent, clădirea este trecută pe lista instituțiilor cu grad mare de risc în caz de cutremur. Începând cu anul 2013, clădirea Palatului Administrativ a trecut sub administrarea Consiliului Dolj, până atunci fiind sub administrarea Ministerului Afacerilor Interne.

1
Palatului Administrativ din Craiova – Prefectura Dolj

Palatul Administrativ impresionează prin monumentalitatea sa și prin elementele decorative prezente pe fațade, cum ar fi decroșurile în consolă, arcurile trilobite de la ferestre, ancadramentele ferestrelor și altele. Acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită de culoare verde prezintă și elemente decorative din tablă de zinc.

Clădirea Palatului Administrativ este deschisă turiștilor pentru vizită, fără nicio taxă.
Articol scris de Adriana Roman (sursa informației monumenteoltenia.ro și wikipedia)
Fotografie de Adrian Satmaru și monumenteoltenia.ro
Galerie fotografii Palatul Administrativ Craiova