Am început oficial primăvara. Micul simbol al primăverii, legat cu fir împletit roșu și alb, purtat pe piept sau la mână de către fete și femei are o istorie veche.
În vechime, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor – fete și băieți deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.
Șnurul era fie legat la mână, fie purtat pe piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: „Ia-mi negrețele și dă-mi albețele”.

Tradiția populară spune că firul mărțișorului ar fi fost tors de însăși Baba Dochia, în timp ce urca cu oile la munte. Simbolic, acesta reprezintă practic firul anului, al tuturor zilelor care compun întregul an. Nu se cunoaște exact când a apărut tradiția mărțișorului, însă aceasta pare să dateze de sute de ani.
Mărțișorul, micuțul obiect primit în dar de la o persoană dragă cu ocazia venirii primăverii, se poartă întreaga lună martie, după care se pune într-un pom înflorit, pentru a aduce noroc. De asemenea, tradiția spune că dacă îți vei pune o dorință atunci când agăți mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini.

Astfel, în primele zile ale lui aprilie, se pot observa prin orașe mulți pomi împodobiți de șnururile mărțișoarelor agățate, semn că mulți dintre noi încă păstrează vii aceste tradiții frumoase. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțişorul de pom, aceasta se va împlini. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțişoare. În Transilvania, mărțișoarele se atârnă de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.
Fiind un obicei atât de frumos. mărțișorul a fost preluat și de bulgari sau moldoveni.