Aflat în apropierea Branului, localitate care datorează atracția turiștilor faimosului castel Bran, Rucărul a profitat de afluența de turiști dar și de natura darnică. Culoarul Rucăr – Bran, aflat în mijlocul țării, este una dintre cele mai complexe destinații turistice. Accesul spre trecătoarea Rucăr – Bran se poate face din mai multe direcții, fiind numeroase drumuri care fac legătura între obiectivele de interes. Trecătoarea Rucăr – Bran este mărginită de masivii Iezer-Păpușa și Piatra Craiului la nord-vest, Leaota și Bucegi la sud-est.
Rucăr se află în inima munților, la intersecția a două ape Dâmbovița și Râușorul, născut din Iezer, pe drumul național 73, care face legătura dintre Câmpulung, aflat la 24 de kilometri și Bran, aflat la 33 de kilometri.

Este o așezare musceleană cu începuturi străvechi. Pe Dealul Scărișoarei, în vremurile stăpânirii romane, a fost ridicat un castru roman, care făcea parte din vestita Limes Transalutanus, o linie de apărare care se întindea de la Dunăre până peste munți și era menită să apere hotarele de răsărit ale Daciei Felix. Rucăr apare, în documentele istorice ale lui Mihai Viteazul, ca o așezare de moșneni împământeniți aici de Măria Sa.

Am petrecut în Rucăr câteva zile, într-un loc ce amintește de istoria nescrisă și plină de vitejiile haiducilor Complexul Turistic Valea Haiducilor. Am ajuns în Rucăr într-o dimineață de toamnă plină de soare, într-o dimineață în care iarna se arăta timidă, făcându-și loc, pe ici pe colo, cu răcoarea și dantelăriile ei înghețate. De la monumentul din centrul Rucărului, am făcut la stânga, urmând drumul către Mara. La aproximativ șase kilometri, am văzut indicatorul cu Valea Oarzanii, pe partea stângă a drumului.

După alte câteva sute de metri și un urcuș pe un drum accesibil autoturismului (chiar și autocarelor), am ajuns la Cabana Valea Haiducilor. Situat într-o poiană, înconjurat de pădurile care mai păstrează ecourile faptelor vitejești ale haiducilor, Complexul Turistic Valea Haiducilor, pare (și ne-am convins ulterior) o oază de liniște, inspirație, un loc unde te conectezi cu natura veșnic schimbătoare.

Spațiul Complexului Turistic Valea Haiducilor este modern amenajat. Atât camerele, cât și spațiile comune au mobilier moder și sunt aerisite, spațioase. Elementele care accesorizează camerele dau tonul tradițional al locului. Nu îți este greu să îți imaginezi cum, pe vremuri, cetele de haiduci străbăteau pădurea din jurul cabanei. Nu îți este greu să îți imaginezi caii nechezând sub povara haiducilor și a prăzilor lor.

Complexul Turistic Valea Haiducilor este foarte încăpător având o capacitate de cazare pentru 37 adulți în 15 camere. Te poți caza în camere duble, triple sau în apartamente. Curat, impecabil de curat era peste tot, pe holuri, recepție, spațiile comune.

Flori în ghivece, verzi și îngrijite, sunt peste tot și înviorează atmosfera. Ceea ce te cucerește, însă, este faptul că din orice cameră, de la fereastră, peisajul îți transmite gânduri de … ducă.

Plimbare prin pădure, plimbări pe sub cetini de brad, dimineața sau seara, când dorește sufletul tău. Poate este spiritul haiducilor care îndeamnă la libertate și hoinăreală, șoptind pierdut printre brazi.

Afară, un mic iaz, împrospătat de apa pârâului ce traversează proprietatea cabanei, hrănește păstrăvii ce se agită de zor. Grătarul din fața cabanei te poate servi cu alte bunătăți pregătite tot cu produse de la ferma proprie.

Pentru ca pofta de mâncare să îți fie răsplata pentru eforturile tale, Complexul Turistic Valea Haiducilor îți oferă posibilitatea unui biliard sau, cum spuneam mai sus, unei partide de tenis.

Alte variante sunt plimbările prin zonă pe jos sau cu bicicleta. Într-adevăr, zona este generoasă, peisajul fiind, indiferent de anotimp, pe deplin superb.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografie de Adrian Satmaru și Complex Turistic Valea Haiducilor